Close

Vegan kimchi

-
Kimchi is een iconisch gerecht uit de Koreaanse keuken. Deze gefermenteerde groenten zijn heerlijk als bijgerecht bij rijstgerechten of noodles, maar ook erg lekker als topping op je tosti of bij een flatbread. In deze variant gebruik je geen gochugaro (Koreaanse gedroogde pepervlokken), maar een ander traditioneel Koreaans ingrediënt: gochujang! Dit is een gefermenteerde chilipasta die in enorm veel Koreaanse gerechten wordt gebruikt. Kimchi is een gefermenteerde groenten, en bevat naast allerlei vitaminen en mineralen, ook probiotica.
Vegan
Glutenvrij
Gemiddeld
Bereidingstijd: 2 uur
Voedingswaarde: per portie

Calorieën

22kcal

Eiwitten

2g

Vetten

0g

Waarvan verzadigd

0g

Vezels

1g

Koolhydraten

4g

Suiker

2g

Zout

2g

Ingrediënten

  • 1 Chinese kool
  • 6 el fijn zeezout
  • 1 ui
  • 1 kleine, zoete appel
  • 6 tenen knoflook
  • 1 groot stuk gember (zo’n 10 cm)
  • 250 g lente ui
  • 200 g radijsjes (of rettich)
  • 2 winterpenen
  • 3 el gochujang (de glutenvrije variant als je glutenvrij eet)
  • 300 ml water

Methode

1

Snijd de Chinese kool over de lengte in vieren en vervolgens in dikke stukken van ongeveer 3 centimeter. Doe alles in een grote kom en was goed met koud water. Giet af en strooi het zeezout over de gewassen kool. Masseer het zout grondig in de kool met je handen. Je hoeft niet voorzichtig te zijn, de kool mag best een beetje kneuzen! Laat de kom 1,5 uur staan, zodat het vocht uit de kool kan trekken.

2

Rasp de winterpenen en snijd ze in lange, dunne reepjes (julienne). Snijd de radijsjes in plakjes en het groen van de lente ui in stukken van 4-5 cm. (Het witte deel van de lente ui heb je in de volgende stap nodig.) Bewaar al deze ingrediënten samen in een kom.

3

Maak nu de marinade. Snijd de appel in blokjes en de ui in grove stukken. Schraap met een lepeltje de schil van de gember en snijd de gember in kleine stukjes (of rasp het). Snijd de resterende lente ui (het witte deel) in grove stukken. Doe de appel, ui, lente ui, gember, knoflook en kokosbloesemsuiker in een krachtige blender. Mix tot een gladde saus. Voeg dan de gochujang toe en mix nogmaals. Als je van pittig houdt, kun je meer gochujang toevoegen.

4

Doe het bruine rijstmeel in een pannetje met 300 ml water. Breng dit al roerend rustig aan de kook. Dit mengsel wordt “de lijm” genoemd: als het eruit ziet als dikke lijm, is het klaar. Laat even afkoelen en voeg het dan toe aan de marinade. Mix goed.

5

Na 1,5 uur is het vocht goed uit de Chinese kool getrokken. Laat dit goed uitlekken en spoel het daarna grondig af met koud water om het meeste zout weg te spoelen. Zorg dat je de kool daarna nogmaals goed laat uitlekken, knijp hierbij het overtollige vocht eruit met je handen.

6

Meng de Chinese kool met de andere groenten en de marinade. Gebruik hierbij je handen (tip: met een handschoen of plastic zakje om je hand) om de marinade goed en stevig in de groenten te masseren. Je kunt dit ook doen met een houten lepel.

7

Schep de kimchi in een grote pot en druk het na elke schep goed aan zodat er geen lucht meer in de pot zit. Dit is belangrijk voor het fermentatieproces. Laat de pot 2-4 dagen op kamertemperatuur staan zodat het kan fermenteren. Je gaat vanzelf bubbeltjes in de pot zien als het proces is begonnen. 

8

Na het fermenteren zet je de pot in de koelkast en is de kimchi klaar om te eten! Je kunt het een aantal weken tot zelfs enkele maanden bewaren in de koelkast (in een goede, luchtdichte pot). Houd er rekening mee dat de smaak sterker wordt naarmate de tijd verstrijkt. Bestrooi voor het eten eventueel met sesamzaad.

Gerelateerde artikelen

  • Bancontact
  • MasterCard
  • Visa
  • AmericanExpress
  • IDeal
  • Instagram
  • Facebook
© 2024 Holland & Barrett N.V. BTW-nummer BE 0455.192.888, Amerikalei 164, 2000 Antwerpen.
+32 9 2822968 | klantenservice@hollandandbarrett.com