Close
Striae

Hoe kan je striae verminderen?

04 Aug 2021 • 1 minuten

Bijna iedereen heeft ze, maar toch schamen we er ons al eens voor. Nochtans is dat compleet overbodig, want striae zijn een heel natuurlijk en normaal verschijnsel. Striae komen in vele levensfases voor en zijn niet echt volledig te voorkomen, al zijn er wel enkele manieren om ze minder te doen opvallen. Ontdek hier alles over striae en hoe je ze kunt behandelen.

Laatste update: 04 april 2022.

Wat zijn striae? 

Striae, ook wel huidstrepen of striemen genoemd, zijn lijnen of vlekken die aan het oppervlak van de huid ontstaan wanneer je huid in korte tijd te ver wordt uitgerekt. Ze vallen op omdat ze een afwijkende kleur hebben. Vaak zijn ze in het begin roze, rood, bruin of paars, maar vervagen ze na verloop van tijd tot zilverachtig grijs. Striae voelen hobbelig aan en komen het meest voor op de buik, borst, bovenarmen, benen, billen, heupen of rug.

Wat is de oorzaak van striae?

Striae worden meestal veroorzaakt door een plotselinge groeispurt of snelle gewichtstoename of -verlies. Wanneer de huid te veel of te snel uitrekt, worden de elastische vezels en het collageen onder het huidoppervlak te ver uitgerekt en kunnen er zelfs scheurtjes in deze weefsels ontstaan. Als deze weefsels beschadigd zijn, verliezen ze hun elasticiteit. Dit betekent dat ze niet terugveren. Aan de buitenkant is dit zichtbaar als striae.

Wanneer ben je extra vatbaar voor striae? 

Striae kunnen in verschillende stadia van je leven ontstaan. Of het nu gaat om een groeispurt bij pubers, zwangerschap, bodybuilding of gewichtstoename, huidstrepen zijn een uiterlijk teken van beschadiging en verstoring van het collageen en de vezels die je huid ondersteunen. Vooral tijdens zwangerschap komen striae heel vaak voor. Die worden ook wel zwangerschapsstriae of zwangerschapsstriemen Of je striae krijgt of niet, is grotendeels afhankelijk van je genen. Doorgaans geldt dat als je ouders ze hebben, jij ze waarschijnlijk ook krijgt. 

Kan je striae voorkomen?

Striae geheel voorkomen, is helaas niet mogelijk. Het is een natuurlijk fenomeen dat bij bepaalde levensfases hoort. Maar op een gezond, constant gewicht blijven, kan helpen. Als je striae hebt, is het niet eenvoudig om van ze af te geraken. Soms verdwijnen ze, maar niet alle striemen vervagen na verloop van tijd. Een ding is zeker: striae zijn volkomen normaal. Bijna iedereen heeft ze en het is dus geen reden om je te schamen.

Wat te doen tegen striae? 

Er zijn geen wondermiddelen om striae te verwijderen. Maar er zijn wel enkele behandelingen waardoor ze minder opvallen. Denk dan aan: 

  • Gebruik bio-oil bij striae. Deze olie draagt bij tot het verzachten van littekens, huidstriemen en pigmentvlekken.
  • Massages kunnen de doorbloeding verbeteren en zouden dus een positief effect kunnen hebben. Na de massage kan je eventueel een striae crème aanbrengen.
  • Zelfbruinende lotion kan dan weer helpen bij het maskeren van striae. 
  • Bepaalde lasertechnieken leveren veelbelovende resultaten op, maar worden door de wetenschap nog verder onderzocht. 
  • Zwangerschapsolies dragen bij tot het versoepelen van het weefsel en ondersteunen de elasticiteit van de huid.  
  • Het plaatselijk aanbrengen van retinol crème (vitamine A crème) of hyaluronzuur. Dit kan mogelijk helpen bij striae, maar mag niet tijdens zwangerschap gebruikt worden. 
  • Suikerscrub heeft een peelende werking en verwijdert dode huidcellen. Suikerscrub is eenvoudig ook zelf te maken door wat amandelolie of kokosolie met een kopje suiker te mengen en wat citroensap toe te voegen. 
  • Essentiële olie met lavendel zou volgens verschillende studies een positief effect op wondheling hebben. Verder wetenschappelijk onderzoek is echter noodzakelijk. 

En tot slot...

Of je nu striae krijgt tijdens je tienerjaren of tijdens een zwangerschap, het is belangrijk om één ding te onthouden: striae zijn volkomen normaal. Bijna iedereen heeft ze en niemand hoeft zich ervoor te schamen. 

Anti-striae producten

  • Bancontact
  • MasterCard
  • Visa
  • AmericanExpress
  • IDeal
  • Instagram
  • Facebook
© 2024 Holland & Barrett N.V. BTW-nummer BE 0455.192.888, Amerikalei 164, 2000 Antwerpen.
+32 9 2822968 | klantenservice@hollandandbarrett.com