Close
acne bij volwassenen

Acne bij volwassenen

10 Jun 2021 • 1 minuten

Acne bij volwassenen komt steeds vaker voor, maar er bestaan beproefde methoden om puistjes aan te pakken en een frisse teint te bevorderen. In dit artikel gaan we dieper in op de oorzaken van acne en geven we tips over hoe je acne kunt voorkomen en behandelen. 

Laatste update: 10 februari 2022.

Wat is acne bij volwassenen?

Het is een fabeltje dat alleen tieners puistjes krijgen. Terwijl 90 procent van de tieners acne (de medische term voor puistjes) heeft, blijft de helft daarvan ook als volwassene last houden. De symptomen van acne bij volwassenen zijn te vergelijken met die van tieners: mee-eters, ontstoken puistjes, pustels en cysten.

Bij volwassenen wordt het onderste gedeelte van het gezicht meestal meer aangetast en krijg je waarschijnlijk puistjes rondom je kaken, je nek en je kin. Gewoonlijk is de acne ook milder dan bij tieners, maar het kan nog steeds erg vervelend zijn. Het lijkt erop dat acne bij volwassen vrouwen aan een opmars bezig is. Dat kan wijzen op toenemende stress, of misschien zoeken meer mensen hulp.

Wat zijn de oorzaken van acne?

Het maakt niet uit hoe oud je bent, de redenen waarom je puistjes krijgt, zijn hetzelfde. Als je een vette of gecombineerde huid hebt, ben je gevoelig voor acne omdat de klieren in je huid te veel talg (olie) produceren dat je poriën verstopt. Naarmate we ouder worden, ondergaat ons lichaam tal van hormonale veranderingen die ook de huid kunnen aantasten.

Andere oorzaken zijn onder meer:

 • Erfelijkheid – als je ouders of grootouders last hadden van acne, bestaat de kans dat jij het ook krijgt
 • Roken – vooral bij oudere mensen
 • Stress
 • Gebruik van de verkeerde huidverzorgingsproducten voor jouw type huid

Waarom is goede huidverzorging belangrijk?

Of je nu een tiener bent of al lang volwassen, je moet je huid verzorgen. Als je je gezicht tweemaal per dag met warm water wast, reinigt en vochtinbrengende crème aanbrengt, moet je de conditie van je huid kunnen verbeteren. Gebruik altijd producten die geen alcohol bevatten en die ontwikkeld zijn voor jouw type huid. Pulken aan je puistjes en uitknijpen mag natuurlijk nooit.

Hoe kan je acne behandelen?

Er zijn verschillende vrij verkrijgbare middelen te koop waarmee je zelf je acne te lijf kunt gaan. Maar als je een ernstige vorm van acne hebt, kun je het beste een afspraak met je huisarts maken. Hij of zij kan antibiotica of sterkere crèmes/lotions voorschrijven.

Ook kan je huisarts eventuele onderliggende oorzaken vaststellen en behandelen, zoals polycisteus-ovariumsyndroom (PCOS), dat symptomen als acne veroorzaakt. Je huisarts kan diverse behandelingen van acne voorschrijven, waaronder lokale antibiotica en retinoïden (vitamine A), die de olieproductie kunnen verlagen en voorkomen dat dode cellen haarfollikels verstoppen. In meer hardnekkige gevallen kan soms de anticonceptiepil of een medicijn met de naam isotretinoïne worden voorgeschreven.

Zowel tieners als volwassenen die een ernstige vorm van acne hebben, kunnen door de huisarts worden doorverwezen naar een dermatoloog. Je kunt ook kiezen voor een privékliniek. Een dermatoloog kan de behandeling volledig toespitsen op jouw geval, waardoor de conditie van je huid drastisch verbetert. Ze kunnen een speciale gezichtsbehandeling aanraden om je verstopte poriën te reinigen en zodra je acne is verdwenen, eventuele littekens behandelen die zijn achtergebleven.

Wat kun je zelf doen om acne te verminderen?

Je kunt zelf ook maatregelen nemen om puistjes te verminderen:

 • Pak je voedingsgewoonten aan – Onderzoek heeft aangetoond dat veel zuivelproducten en producten met een hoge glycemische index acne kunnen bevorderen. Baseer je voeding op complexe koolhydraten, zoals volkoren producten, fruit en groente, en verminder je zuivelgebruik – probeer alternatieven, zoals sojamelk die met calcium is verrijkt.
 • Probeer Tea Tree Olie – Tea Tree olie* bezit natuurlijke antiseptische eigenschappen en helpt puistjes te kalmeren.
 • Neem huidondersteunende supplementen – Een van de onderzoeken wees erop dat mensen met acne gebrek aan zink hebben. Eet daarom meer voedingsproducten die rijk zijn aan zink, zoals zeevruchten, vlees en quinoa, of neem een supplement.
 • Gebruik huidvriendelijke producten – Een vergissing die vaak wordt gemaakt is de huid te hardhandig te behandelen, te vaak te reinigen. Dit kan acne eerder verergeren dan verbeteren. Was je huid niet meer dan tweemaal per dag en gebruik milde reinigingsproducten zoals zwavelzeep. Kies ook voor non-comedogene make-up, die je poriën minder snel verstopt.
 • Zorg voor minder stress – Probeer ontspanningstechnieken, zoals yoga, maak tijd vrij om te lezen, of ga een eindje wandelen.
 • Bancontact
 • MasterCard
 • Visa
 • AmericanExpress
 • IDeal
 • Instagram
 • Facebook
© 2023 Holland & Barrett N.V. BTW-nummer BE 0455.192.888, Amerikalei 164, 2000 Antwerpen.
+32 9 2822968 | klantenservice@hollandandbarrett.com