Close

Detoxen, je lever ontgiften en je spijsvertering ondersteunen? Ontdek mariadistel

mariadistel
De mariadistel zaden worden al meer dan 2000 jaar gebruikt voor verschillende gezondheidsvoordelen. Benieuwd naar de werking van mariadistel? Lees dan snel verder!

De mariadistel is een mooie plant die in de bloeiperiode herkenbaar is aan haar paarse bloemen. In deze bloemen zitten zwarte zaden met een zijdeachtige haarkroon verborgen. Deze zaden worden al meer dan 2000 jaar gebruikt voor verschillende gezondheidsvoordelen. Benieuwd naar de werking van mariadistel? Lees dan snel verder!

Wat is mariadistel?

Mariadistel, ook wel milk thistle genoemd, is een plant die zijn oorsprong vindt in Zuid- en midden Europa, Noord-Afrika en Azië, maar tegenwoordig ook gewoon in Nederland en België te vinden is.

De plant kan 1,5 tot 2 meter hoog worden en als hij in bloei staat, is mariadistel te herkennen aan z’n felle, paarse bloemen. Daarnaast kan je de plant herkennen aan een stevig groen, glanzend blad met witte tekeningen en donzige stengels. Mariadistel heeft z’n naam te danken aan een legende die vertelt dat de witte tekeningen op de bladeren afkomstig zouden zijn van de melk van Maria. 

Waar is mariadistel goed voor?

  1. Ondersteunt de lever*

Mariadistel staat er vooral om bekend gezondheidsvoordelen te hebben voor de lever.* Zo zou het de lever helpen beschermen en heeft het een ontgiftende werking.* Een beschermde en ontgifte lever zorgt er weer voor dat de lever optimaal kan functioneren*. Dit komt door de werkzame stof silymarine. Deze stof beschermt de levercellen door verschillende mechanismen, waaronder het helpen van de lever door zijn eigen beschermende antioxidant, glutathion, op peil te houden* 3.

  1. Ondersteunt de spijsvertering*

Mariadistel kan ook gebruikt worden om een goede spijsvertering te ondersteunen.* De werkzame stoffen in de plant zijn in staat om de spijsverteringssappen in het lichaam te stimuleren en de stoelgang te bevorderen.* Daarnaast kan het bijdragen aan een gezonde eetlust.* Ook voor het ondersteunen van de spijsvertering is het de stof silymarine die hier verantwoordelijk voor is. Silymarine draagt namelijk bij aan de regulering van de antioxidante afweer in de darmen en in het hele lichaam* 6.
 

  1. Ondersteunt en stimuleert de ontgifting van het lichaam*

Doordat mariadistel de lever helpt ontgiften, is de plant geschikt om te ondersteunen bij het detoxen (of ontgiften) van het lichaam.* De lever is namelijk verantwoordelijk voor het ontgiften/detoxen van je lichaam en kan schadelijke stoffen onschadelijk maken om deze vervolgens via urine het lichaam te laten verlaten*. Doordat mariadistel de levercellen helpt beschermen, ondersteunt het de lever in zijn ontgiftende functie in het lichaam* 4

*Gezondheidsclaims in afwachting van goedkeuring door de Europese Commissie.

Hoe kan je mariadistel innemen?

Je kan mariadistel innemen in de vorm van mariadistelthee, mariadistelcapsulesmariadistel druppels en mariadistelpoeder. Mariadistel wordt vaak gebruikt om de lever te ontgiften en te detoxen en daarom veel gebruikt in detoxproducten, zoals detoxthee en detoxtabletten. De werkzame stoffen in mariadistel zijn te vinden in de zaden. De stof die hierin het meest voorkomt en wordt gebruikt is silymarine. Naast silymarine bevat mariadistel ook flavonen, bitterstoffen, histamine, tyramine en etherische olie. 


Het ligt eraan waarom je mariadistel wilt innemen of je voor een thee of beter voor een meer geconcentreerde vorm als een capsule of tablet wil gaan. Capsules, tabletten en poeders hebben over het algemeen hogere concentraties van de werkzame stoffen als thee. Op basis van je behoefte kan je dus kiezen voor de vorm van mariadistel die het best bij jou past.

Hoeveel mariadistel per dag?

Afhankelijk van waarom je mariadistel wilt innemen, kun je bepalen hoeveel je per dag nodig hebt. Als je voor een geconcentreerde vorm zoals een extract, poeder of tablet gaat, wordt er geadviseerd om 250-1000 mg per dag in te nemen. Bij voorkeur neem je deze hoeveelheid verspreid over de dag en bij een maaltijd. Lees altijd de verpakking en houd je aan de aanbevolen hoeveelheid en innamemomenten. Dit kan namelijk verschillen per product. 

Als je voorkeur uitgaat naar mariadistelthee, wordt er geadviseerd niet meer dan 3 kopjes per dag te drinken. In tegenstelling tot de geconcentreerde vormen van mariadistel, zijn er geen onderzoeken gedaan naar mariadistelthee. 

Hoe lang mag je mariadistel gebruiken?

Er zijn niet veel specifieke onderzoeken gedaan naar hoe lang je mariadistel mag gebruiken. Volg hierin altijd het advies van het product dat je hebt gekocht. Wel is medisch beoordeeld dat het veilig zou moeten zijn om 420 mg mariadistel extract per dag voor een periode van 41 maanden in te nemen 2

Heeft mariadistel bijwerkingen?

Het is mogelijk dat mariadistel de bloedsuikerspiegel kan verlagen. Daarom dienen mensen met diabetes hier rekening mee te houden en adviseren wij om altijd eerst met een arts te overleggen. Daarnaast kan mariadistel de werking van medicijnen beïnvloeden. Zo beïnvloedt mariadistel o.a. diabetesmiddelen, bloeddrukverlagers, antibiotica en hart- en vaatmedicijnen 5

Als je medicijnen gebruikt en mariadistel wilt innemen, raden we aan dit altijd eerst met een arts te bespreken. Ook bij oestrogeengevoelige aandoeningen en hormonale medicijnen zoals HST en anticonceptie raden we aan het gebruik van mariadistel met een arts te bespreken, omdat mariadistel invloed kan hebben op het oestrogeenlevel in het lichaam.

Tot slot

Mariadistel kan helpen de lever te beschermen en ontgiften, een goede spijsvertering te behouden en wordt veelal gebruikt voor het detoxen van het lichaam.* De meest voorkomende werkzame stof in mariadistel is silymarine, en is te vinden in de zaden van de plant. Als je mariadistel wilt innemen, kan je dit doen door mariadistelthee te drinken, capsules, tabletten of poeder te nemen. Bij de meer geconcentreerde vormen wordt aangeraden 250-1000 mg per dag te nemen. Gebruik je medicijnen, heb je diabetes of een oestrogeengevoelige aandoening? Raadpleeg dan altijd eerst een arts alvorens je een mariadistel supplement inneemt.

Shop onze favoriete mariadistel producten

Bronnen

  1. CBG Med. “Mariadistel (Silybum marianum) | Kruiden | College ter Beoordeling van Geneesmiddelen.” CBG meb, https://www.cbg-meb.nl/onderwerpen/medicijninformatie-kruiden/veelgebruikte-kruiden/mariadistel. Accessed 2 March 2023.
  2. Drugs.com. “Milk Thistle Uses, Benefits & Dosage.” Drugs.com, https://www.drugs.com/npp/milk-thistle.html. Accessed 2 March 2023.
  3. Gillessen, Anton, and Hartmut H.-J. Schmidt. “Silymarin as Supportive Treatment in Liver Diseases: A Narrative Review.” Springler, 17 02 2020, https://link.springer.com/article/10.1007/s12325-020-01251-y. Accessed 28 02 2023.
  4. Link, Rachael. “Milk Thistle Benefits, Side Effects and Dosage Recommendation.” Dr. Axe, 27 December 2022, https://draxe.com/nutrition/milk-thistle-benefits/. Accessed 2 March 2023.
  5. NML health. “Mariadistel (Carduus marianus).” NML health, https://www.nmlhealth.com/mariadistel-carduus-marianus. Accessed 2 March 2023.
  6. Surai, Peter F. “Silymarin as a Natural Antioxidant: An Overview of the Current Evidence and Perspectives.” MDPI, https://www.mdpi.com/2076-3921/4/1/204/htm. Accessed 2 March 2023.
 

Gerelateerde artikelen

  • Bancontact
  • MasterCard
  • Visa
  • AmericanExpress
  • IDeal
  • Instagram
  • Facebook
© 2024 Holland & Barrett N.V. BTW-nummer BE 0455.192.888, Amerikalei 164, 2000 Antwerpen.
+32 9 2822968 | klantenservice@hollandandbarrett.com