Close

Aspergesoep

aspergesoep
Het aspergeseizoen is weer begonnen! Voor deze heerlijke soep benut je deze bijzondere groente optimaal.
Het aspergeseizoen is weer begonnen! Voor deze heerlijke aspergesoep benut je deze bijzondere groente optimaal. Je gebruikt namelijk zelfs de schillen en de kontjes van de asperges om een smaakvolle bouillon te maken als basis voor de aspergesoep! Super makkelijk, smaakvol én minder voedselverspilling. Om de aspergesoep wat extra kleur te geven, maak je je eigen verse kruidenolie en decoreer je de soep met verse dille en (optioneel) wat eetbare bloemen.
Glutenvrij
Makkelijk
Bereidingstijd: 30 minuten
Kooktijd: 20 minuten
Totale tijd: 50 minuten
Voedingswaarde: per portie

Calorieën

645kcal

Eiwitten

16g

Vetten

43g

Waarvan verzadigd

23g

Vezels

8g

Koolhydraten

44g

Suiker

11g

Zout

5g

Ingrediënten

  • 1 kg witte asperges
  • 1 ui
  • 6 tenen knoflook 
  • 200 g crème fraiche of kookroom (+ evt. een beetje extra voor het serveren)
  • 2 eieren 
  • ½-1 tl bouillonbasis
  • optioneel: scheut witte wijn 
  • 1 citroen 
  • 15 g verse dille
  • 10 g verse basilicum 
  • linke scheut extra vierge olijfolie 
  • eetbare bloemen (ter decoratie, optioneel) 

Methode

1

Maak alvast de verse kruidenolie: mix 10 g dille, 10 g basilicum en een flinke scheut extra vierge olijfolie in een hakmolen (of met je staafmixer) tot een gladde, groene olie. Haal door een zeefje en houd de olie apart voor het serveren. 

2

Schil de asperges. Houd ze vast aan het topje en schil vanaf daar naar beneden. Schil ze met overlappende halen. Je wil geen stukje overslaan, want de schil is erg stug! Snijd vervolgens de houterige onderkant van de asperges af (zo’n 3-4 cm). Bewaar de schillen en de kontjes. 

3

Doe de asperges in een aspergepan en vul met koud water, tot de topjes net niet onder water staan. (Je kunt de asperges ook in een gewone pan koken, snijd ze dan in drieën zodat ze in de pan passen. Gebruik niet te veel water, max. 2 liter.) Breng aan de kook. Zodra het water kookt, zet je de pan uit. Laat de asperges 12-20 minuten in de hete pan staan (met deksel). Check vanaf minuut 12 of de asperges gaar zijn (dit hangt af van de dikte van jouw asperges). Twijfel je? Snijd een klein stukje van de onderkant en proef of die lekker zacht is. Zodra de asperges gaar zijn, haal je ze uit de pan. Belangrijk: bewaar 1 liter van het kookwater (!), dit is de basis voor jouw bouillon. 

4

Kook alvast 2 eieren (hardgekookt). Verwijder de schillen van de ui en knoflook en bewaar deze.

5

Schenk de liter kookwater terug in de lege pan en voeg alle aspergeschillen en -kontjes hieraan toe. Voeg ook de schillen van de ui en knoflook, ½ tl bouillonbasis en een snufje zout toe. Breng aan de kook en laat 10 minuten zachtjes koken zonder deksel. Zeef dan de bouillon (of schep de schillen eruit met een tang). 

6

Snijd de topjes van de asperges (bewaar deze voor bij het serveren) en snijd de rest in kleinere stukjes. Snipper de ui en knoflook.

7

Verhit een scheut olijfolie in een soeppan. Fruit de ui hierin aan en bak dan de knoflook een minuut mee. Blus af met een scheut witte wijn (optioneel). Voeg dan de bouillon, kleine stukjes asperge (niet de topjes) en de crème fraiche toe. Mix alles met een staafmixer tot een gladde soep. Proef en breng op smaak met wat citroensap en evt. nog een beetje bouillonbasis, zout en peper. 

8

Serveer met stukjes hardgekookt ei, aspergetopjes, kruidenolie, nog een beetje kookroom of crème fraiche, verse dille en grissini. Voor de final touch kun je wat eetbare bloemen toevoegen (bijvoorbeeld van kruiden uit de tuin die in bloei staan of andere eetbare bloemen zoals viooltjes).

Shop de ingrediënten!

Gerelateerde artikelen

  • Bancontact
  • MasterCard
  • Visa
  • AmericanExpress
  • IDeal
  • Instagram
  • Facebook
© 2024 Holland & Barrett N.V. BTW-nummer BE 0455.192.888, Amerikalei 164, 2000 Antwerpen.
+32 9 2822968 | klantenservice@hollandandbarrett.com