Close

8 mythes over zonbescherming: wedden dat je dit nog niet wist over zonnebrand?

mythes zonnebrand
Is zelfbruiner slecht voor je? En kan je verbranden in de schaduw? In dit blogartikel ontkrachten we 8 hardnekkige mythes over zonbescherming.

Dat het belangrijk is om je huid met zonnebrand te beschermen als je naar buiten gaat, weten we inmiddels allemaal. Maar er zijn ook nog veel dingen die we niet weten over zonbescherming. In dit artikel leggen we 8 hardnekkige mythes over zonbescherming bloot. Wedden dat je dit nog niet wist? 

  1. Op bewolkte dagen hoef je geen zonnebrand op.

Zelfs op bewolkte dagen kunnen de schadelijke uv-stralen van de zon jouw huid bereiken. Sterker nog, ongeveer 80% van de uv-straling wordt niet tegengehouden door de wolken. Ja, ook op bewolkte dagen doe je er dus goed aan om zonbescherming te gebruiken. 

  1. Zelfbruiner is slecht voor je.

Zelfbruiner is niet slecht voor je gezondheid. Integendeel, zelfbruiner is misschien wel de veiligste manier voor wie een bruin kleurtje wil. Dankzij zelfbruiner kun je namelijk snel bruin worden zonder daarvoor in de zon te moeten. De werkzame stof in zelfbruiner is dihydroxyacetone. Deze stof reageert met de dode huidcellen, waardoor er een bruine teint ontstaat. Het nadeel van een zelfbruiner is dat de bruine kleur vaak maar enkele dagen aanhoudt.

  1. In de schaduw ben je veilig voor uv-straling.

Door de reflecties van water, zand en glas kun je ook in de schaduw verbranden. Hoe meer reflecterende elementen, hoe sneller je kunt verbranden. Dat is ook de reden waarom je snel verbrandt op het strand of bij het water en waarom je ook op skivakantie SPF moet gebruiken. 

  1. Van zonnebrand met een hoge factor word je niet bruin.

Zonnebrandcrème beschermt je huid tegen schade door uv-straling, maar het heeft geen invloed op de hoeveelheid pigment die je huid aanmaakt. 

  1. Je hebt geen zonnebrandcrème nodig als je een donkere huid hebt.

Hoewel mensen met een donkere huid een natuurlijke bescherming hebben tegen de zon, kunnen ze nog steeds verbranden en schade door de zon oplopen. Het gebruik van zonnebrandcrème is voor iedereen belangrijk.

  1. Zonnebrandcrème voorkomt de opname van vitamine D.

Hoewel zonnebrandcrème de hoeveelheid vitamine D die je lichaam produceert kan verminderen, is het nog steeds mogelijk om voldoende vitamine D op te nemen. Geen enkele zonnebrandcrème biedt namelijk volledige bescherming, waardoor jouw huid altijd wel wat vitamine D aanmaakt in de zon. Bovendien kan je vitamine D ook via de voeding en/of supplementen binnenkrijgen. 

  1. Zonnebrandcrème met een hoge SPF beschermt je volledig en langdurig tegen de zon.

Hoewel zonnebrandcrème helpt bij het verminderen van het risico op zonnebrand en huidkanker, beschermt het nooit 100%. Het is ook belangrijk om andere zonbeschermingsmaatregelen te nemen, zoals het dragen van beschermende kleding en het vermijden van blootstelling tijdens piekuren. 

Het is ook belangrijk om te weten dat één keer smeren met zonnebrand je niet de hele dag beschermt. Hoe hoog je SPF ook is, om optimaal van bescherming te kunnen profiteren, doe je er goed aan om je elke 1,5 uur opnieuw in te smeren. Vooral na het zwemmen, zweten of afdrogen.

  1. Zonnebrandcrème is niet nodig bij het dragen van make-up met SPF.

Make-up met SPF kan enige bescherming bieden, maar meestal is de hoeveelheid die wordt aangebracht onvoldoende. Het is aan te raden om een aparte laag zonnebrandcrème onder je make-up aan te brengen.

Tot slot: geniet van de zon, maar veilig

Nu we de meest hardnekkige mythes over zonbescherming hebben ontkracht, is het hopelijk nog meer duidelijk hoe belangrijk het is om zonnebrand te gebruiken, ook op bewolkte dagen en in de schaduw. In onze infographic over SPF ontdek je nog meer leuke weetjes over zonbescherming.

Gerelateerde artikelen

  • Bancontact
  • MasterCard
  • Visa
  • AmericanExpress
  • IDeal
  • Instagram
  • Facebook
© 2024 Holland & Barrett N.V. BTW-nummer BE 0455.192.888, Amerikalei 164, 2000 Antwerpen.
+32 9 2822968 | klantenservice@hollandandbarrett.com