Close
Aftersun

Aftersun: wat is het en waar is het goed voor?

31 Mar 2022 • 2 minuten

Email
Facebook
Twitter

We hebben het allemaal wel al eens meegemaakt: na een dagje in de zon voelt je huid rood, warm en pijnlijk aan: je bent verbrand. Verzorg je huid dan goed met een verkoelende en hydraterende gel. Over aftersun doen echter veel verhalen de ronde. Hier lees je wat aftersun precies doet, of je ook gewoon een bodylotion kan gebruiken en welke natuurlijke aftersun het meest geschikt is voor jou.

Wat doet aftersun?

Aftersun is een verkoelende en hydraterende gel die je gebruikt nadat je in de zon bent geweest. Aftersun kan verlichting bieden bij verbranding en helpt de droge, rode en gevoelige huid kalmeren.

Je kent het vast wel: na een dag in de zon of een paar uurtjes onder de zonnebank voelt je huid vaak droog en trekkerig aan. De warmte van de zon en de uv-straling drogen je huid uit, wat op langere termijn kan leiden tot vroegtijdige tekenen van huidveroudering zoals rimpels en fijne lijntjes. Daarom is het belangrijk om je dorstige huid gehydrateerd te houden.                                                                           

Een goede aftersun bevat hydraterende ingrediënten zoals glycerine of hyaluronzuur, die de vochtbalans van je huid weer op peil helpen brengen. Als je je huid goed gehydrateerd houdt, verklein je bovendien de kans dat je gaat vervellen – en houd je jouw bruine kleurtje langer vast.

Werkt bodylotion even goed?

Aftersun is eigenlijk een speciaal soort bodylotion met een specifiekere werking. Een belangrijk verschil tussen aftersun en een gewone bodymilk is namelijk dat aftersun niet alleen hydrateert, maar ook verkoelende en kalmerende ingrediënten bevat, zoals aloë vera.

Daarnaast heeft aftersun een lichtere textuur dan een bodylotion. Crèmes zoals bodylotion of bodybutter zijn vetter en houden de opgeslagen zonnewarmte hierdoor vast in je huid. Een aftersun op waterbasis koelt je huid juist af. Kies als je verbrand bent daarom altijd voor aftersun.

Natuurlijke aftersun

Aloë vera en aftersun worden vaak in één adem genoemd, en dat is niet voor niets: aloë vera is een van de beste natuurlijke remedies bij lichte verbranding. In de dikke, stekelige bladeren van deze tropische plant zit een gel die al sinds de Egyptische oudheid wordt gebruikt om de beschadigde huid te kalmeren.

Aloë vera staat bekend om haar ontstekingsremmende en kalmerende eigenschappen en heeft daarnaast een diep hydraterende werking - een meer natuurlijke after sun dan pure aloë vera zul je dan ook niet snel vinden!

Hoewel je aloë vera gel direct uit de plant kan halen, hoef je hiervoor gelukkig niet per se meteen je groene huisgenoot te slachten. In ons assortiment vind je bijvoorbeeld aftersun met aloë vera van Aloe Pura, maar ook andere verkoelende gel op basis van aloë vera doet prima dienst als natuurlijke aftersun. Een populair voorbeeld hiervan is onze De Tuinen Aloë Vera Gel 98%.                       

Hoe gebruik je aftersun?

Het is belangrijk om na het zonnen eerst alle resten van je zonnebrandcrème van je lichaam te wassen. Neem daarom eerst een douche en smeer je pas daarna goed in met aftersun. Hoewel een ijskoude douche na een dagje zon erg aantrekkelijk kan klinken, is het zeker als je verbrand bent verstandig om een lauwwarme douche te nemen. Als je koud doucht, sluiten je poriën en houdt je lichaam de warmte namelijk juist vast. Een lauwwarme douche zorgt ervoor dat je poriën open gaan staan. Zo kan de warmte uit je lichaam ontsnappen en kan je huid verzorgingsproducten zoals aftersun bovendien beter opnemen.

Smeer royaal en masseer de aftersun goed in. Zeker als je verband bent, is het verstandig om iedere paar uur te blijven smeren.

TIP: leg je aftersun voor een extra verkoelend effect voor gebruik even in de koelkast.

Verbranding door de zon voorkomen?

Vergeet niet dat aftersun een verzorgingsproduct is en geen wondermiddeltje; het kan de rode huid verkoelen en de dorstige huid hydrateren, maar ook aftersun kan de schade die door verbranding aan je huid ontstaat niet ongedaan maken.

Smeer je daarom goed in met zonnebrandcrème. Niet alleen als je een dagje naar het strand gaat, maar ook tijdens de wintersport. of als je op een mooie lentedag naar buiten gaat. Omdat je bleke winterhuid nog niet aan de zon gewend is, loop je juist dan veel kans om te verbranden. Blijf op het warmste moment van de dag uit de zon en zoek regelmatig de schaduw op.

Heb je echt veel last van je verbrande huid en ook andere klachten zoals hoofdpijn? Neem dan voor de zekerheid contact op met je huisarts.

  • Bancontact
  • MasterCard
  • Visa
  • AmericanExpress
  • IDeal
  • Instagram
  • Facebook
© 2023 Holland & Barrett N.V. BTW-nummer BE 0455.192.888, Amerikalei 164, 2000 Antwerpen.
+32 9 2822968 | klantenservice@hollandandbarrett.com