Close
Zonnebrand wintersport

Dit is het type zonnebrand dat je op wintersport gebruikt

28 Dec 2022 • 2 minuten

Ga jij binnenkort op wintersport? Vergeet dan niet om je zonnebrandcrème in te pakken! Bij zonnebrand denk je misschien vooral aan zon, zee en strand, maar ook tijdens de wintersport is het belangrijk om je goed in te smeren met zonnebrandcrème. Bovendien is er een verschil is tussen zonnebrand die je in de zomer gebruikt en zonnebrand voor op wintersport.

Zonnebrand voor de wintersport

Bijna iedere doorgewinterde wintersporter heeft het wel eens meegemaakt: na je vakantie is de afdruk van je skibril nog duidelijk rondom je ogen te zien. De hoeveelheid uv-straling in de bergen is erg hoog en kan je huid snel doen verkleuren, maar dus ook verbranden.

Je bleke winterhuid is tijdens die donkere, grijze wintermaanden doorgaans nog helemaal niet voorbereid op felle zon. In aanloop naar de zomer kan je huid alvast wennen aan de zon, zodat je huid als het tijdens de zomer echt strandweer wordt al wat pigment aangemaakt zal hebben. Als je de grauwe, grijze Nederlandse winter inwisselt voor een weekje skiën in de bergen, heeft je huid echter nog geen kans gehad om aan de zon te wennen. De kans op verbranding is hierdoor extra groot.

Bovendien stel je jezelf op grote hoogte meer bloot aan de straling van de zon. Omdat de lucht in de bergen doorgaans schoner is en weinig stofdeeltjes bevat, wordt er minder straling tegengehouden en heeft de zon meer kracht. Daarnaast wordt de uv-straling van de zon weerkaatst door de sneeuw, waardoor de kans op zonverbranding extra groot is. Skiërs, snowboarders en bergbeklimmers moeten dus goed opletten en zonnebrandcrème gebruiken.

Welke factor zonnebrand moet ik gebruiken op wintersport?

Omdat de zonnekracht in de bergen zo sterk is en wel 85% van de uv-straling door de sneeuw weerkaatst wordt, raden wij aan om tijdens de wintersport altijd te kiezen voor een hoge factor zonnebrand van SPF 30 of hoger. De kou droogt je huid bovendien sneller uit, waardoor een verzorgende zonnebrandcrème ook geen overbodige luxe is.

Daarnaast is het goed om te weten dat de fles zonnebrand die je tijdens de zomer gebruikte vaak niet geschikt is voor op wintersport. Deels omdat de beschermingsfactor naar verloop van tijd afneemt, maar vooral omdat veel zonneproducten op waterbasis zijn. In de kou kunnen deze zonneproducten dus bevriezen en daardoor hun werking verliezen. In extreme kou kan zonnebrandcrème op waterbasis zelfs bevriezen op je huid. Kies daarom op wintersport altijd voor een waterafstotende zonnebrandcrème met hoge beschermingsfactor die geen, of een verwaarloosbaar percentage, water bevat.


Net als in de zomer, is het ook tijdens de wintersport aan te raden om gedurende de dag zonnebrand te blijven smeren. Daarnaast is het ook verstandig om je lippen goed in te smeren met een beschermende lippenbalsem zodat ook deze niet uitdrogen.

Zo ben je optimaal beschermd en kan jij je focussen op die lange afdalingen en spectaculaire sneeuwlandschappen!

  • Bancontact
  • MasterCard
  • Visa
  • AmericanExpress
  • IDeal
  • Instagram
  • Facebook
© 2024 Holland & Barrett N.V. BTW-nummer BE 0455.192.888, Amerikalei 164, 2000 Antwerpen.
+32 9 2822968 | klantenservice@hollandandbarrett.com