Close
snel bruin worden

Snel bruin worden? Zo doe je het op een verantwoorde manier

28 Apr 2023 • 3 minuten

Je wilt sneller bruin worden, want een bruin kleurtje ziet er mooi en gezond uit. Dat begrijpen we, maar toch is het onze plicht om je eerst even te waarschuwen: aan zonnen zijn altijd risico’s verbonden, zoals huidveroudering en zelfs huidkanker. Wil je toch zo snel mogelijk een bruin kleurtje? In dit artikel delen we hoe je snel bruin kan worden, maar dan wel op een zo verantwoord mogelijke manier.

Hoe word je bruin?

Bruin worden is eigenlijk een natuurlijk beschermingsmechanisme van je huid. Als de zon schijnt, zullen de melanocyten in onze huid extra melanine produceren. Zo vormen ze een beschermend laagje dat ervoor zorgt dat de schadelijke uv-stralen minder diep in de huid doordringen. Die extra melanine zorgt ervoor dat je huid een bruin kleurtje krijgt. 

De uv-index geeft een indicatie van de mate van uv-straling. Dat varieert onder meer op basis van het weer, de locatie en het tijdstip van de dag. Deze wereldwijd erkende index heeft een schaal van 1 tot 10+, met bij zonkracht 1 het minste risico op verbranding en bij zonkracht 10+ een zeer hoog risico op verbranding. Warmte heeft hierop geen invloed: op een koele, zonnige dag kan de zonkracht zelfs sterker zijn dan op een warme dag. 

Hoe hoger de uv-index, hoe sneller je zal verbranden als je onbeschermd de zon ingaat. Omdat je bij een lage uv-index minder kans hebt om schade op te lopen, is een lagere uv-index beter (en vooral veiliger) om bruin te worden. 

Hoe word je sneller bruin?

Snel bruin worden is voor velen een doel, maar eigenlijk zou dat moeten zijn: snel én op een verantwoorde manier bruin worden. Met deze tips kan je een evenwicht vinden tussen bruin worden en dat op een verantwoorde, gezonde manier doen: 

 1. Gebruik zonnebrand met minimaal SPF30. Gebruik altijd zonbescherming. Als je een lichte huidskleur hebt en voor het eerst sinds lang in de zon gaat, doe je er goed aan om een zo hoog mogelijke beschermingsfactor (SPF50) te gebruiken. Heb je een getinte huid of ben je al een paar keer in de zon geweest, dan kan je voor een zonnebrand met SPF30 gaan. Deze factor is sterk genoeg om je huid te beschermen, maar niet zo sterk dat je niet bruin zal worden. 
 2. Kies voor voeding rijk aan vitamine A. Vitamine A helpt bij het gezond houden van de huid en voedt de huid van binnenuit. Vitamine A zit vooral in dierlijke voedingsbronnen zoals vis en melkproducten, maar vegans kunnen via de voeding bètacaroteen binnenkrijgen. Bètacaroteen zit onder meer in wortelen en zoete aardappelen.    
 3. Zelfbruiner. Je kunt natuurlijk ook bruin worden zonder in de zon te moeten. Dat is veruit de veiligste manier voor een bruin kleurtje. Wil je bijvoorbeeld snel bruine benen? Met een zelfbruiner geef je jouw huid een bruin kleurtje zonder dat je in de zon hoeft te komen. De werkzame stof in zelfbruiner is dihydroxyacetone. Deze stof reageert met de dode huidcellen, waardoor er een bruine teint ontstaat. Het nadeel van een zelfbruiner is dat de bruine kleur vaak maar enkele dagen aanhoudt. 
 4. Gebruik Haarlemmerbruin mét SPF. Bruiningsolie is over het algemeen geen goed idee, omdat dit het risico op verbranden alleen maar groter maakt. Als je huid wel al wat aan de zon gewend is, kan je wel bruiningsolie in combinatie met SPF gebruiken. Jacob Hooy Haarlemmerbruin SPF20 is een bruiningsolie mét toegevoegde SPF.  
 5. Verander geregeld van positie. Zo word je mooi egaal bruin en vermijd je dat een specifiek lichaamsdeel verbrandt. 
 6. Blijf niet langer in de zon dan nodig. Je lichaam kan gemiddeld zo’n 2 tot 3 uur per dag melanine aanmaken. Als je 2 tot 3 uur in de zon bent geweest, zal je huid die dag niet meer bruiner worden. 
 7. Ga op het juiste tijdstip van de dag in de zon. De zon is het sterkst tussen 12 en 15 uur, maar dat is ook het moment waarop de zon het meest schadelijk is. Zeker als je een lichte huid hebt of al lang niet in de zon bent geweest, kan je het best ‘s ochtends of na 15 uur zonnen.
 8. Scrub je huid voor het zonnen. Door je huid goed voor te bereiden op het zonnen, bijvoorbeeld door te scrubben, zal je jouw bruine kleur na het zonnen vaak ook langer kunnen behouden. Kies voor een kwalitatieve lichaamsscrub en/of gezichtsscrub
 9. Zoek tijdig de schaduw op. Gun je huid tijdens het zonnen regelmatig een pauze door de schaduw op te zoeken.
 10. Zorg ook na het zonnen goed voor je huid. Zorg na het zonnen voor een goede hydratatie van je huid, bijvoorbeeld met een goede aftersun. Dat kan ervoor zorgen dat je dat egale bruine kleurtje ook langer behoudt. 

Kan je bruin worden in de schaduw?

Kan je bruin worden in de schaduw?

Ja, ook in de schaduw kan je bruin worden. Een groot deel van de uv-straling wordt namelijk weerkaatst. Vooral als je vlak bij water of zand in de schaduw zit, zal er veel van de uv-straling weerkaatst worden. Gebruik dus ook in de schaduw zonbescherming. 

Bruiner worden: hoe bruin kun je maximaal worden?

Hoe bruin je maximaal kan worden, is genetisch bepaald. Dat is namelijk sterk afhankelijk van jouw huidtype, de snelheid waarmee melanine wordt aangemaakt en hoe snel die melanine door jouw lichaam wordt getransporteerd. 

Tot slot: ga op een verantwoorde manier de zon in

Hoe graag je ook bruin wil worden, we kunnen niet genoeg benadrukken hoe belangrijk het is om beschermd te genieten van de zon. Want de zon is lekker, maar kan ook voor veel schade zorgen. Snel bruin worden is voor veel mensen een doel, maar eigenlijk zou dat ‘op een zo verantwoord mogelijke manier bruin worden’ moeten zijn. Houd dat in je achterhoofd als je de volgende keer gaat zonnen. Je huid zal je dankbaar zijn.

Dit advies is puur ter informatie en is niet bedoeld ter vervanging van medisch advies of medicijnen. Neem contact op met een huisarts of specialist voor je de adviezen op deze website toepast.

 • Bancontact
 • MasterCard
 • Visa
 • AmericanExpress
 • IDeal
 • Instagram
 • Facebook
© 2023 Holland & Barrett N.V. BTW-nummer BE 0455.192.888, Amerikalei 164, 2000 Antwerpen.
+32 9 2822968 | klantenservice@hollandandbarrett.com