Close
header-blog-wat-helpt-tegen-spierpijn

Feit of fabel: wat helpt tegen spierpijn?

16 Jan 2024 • 2 minuten

Of het nu na een stevige workout of na een pittige wandeling is, spierpijn kan een minder fijne bijwerking van sporten zijn. Maar eigenlijk is spierpijn na het bewegen juist goed. Het is namelijk een teken dat je lichaam sterker wordt. Goed bezig dus! En gelukkig zijn er ook voldoende manieren om je spierpijn te verzachten of sneller te herstellen. Wij onderzoeken 6 middeltjes tegen spierpijn. Helpen ze echt? 

1. Pijnstillers zijn de enige oplossing

Pijnstillers zoals aspirine en paracetamol werken uiteraard pijnstillend en dus helpen ze ook tegen spierpijn na sporten. Maar voor je een pijnstiller neemt, kan je spierpijn door training ook op andere (en meer natuurlijke) manieren proberen te verzachten. Pijnstillers helpen dus tegen spierpijn, maar zijn zeker niet de beste en enige oplossing.  

Feit of fabel? Fabel. 

2. Warmte- en koudetherapie 

Onderzoek naar de oorzaken en behandelmethodes van spierpijn staat nog in zijn kinderschoenen, dus is er voor zowat elke mogelijke behandeling nog extra onderzoek nodig. Ook voor warmte- en koudetherapie is dat het geval. Toch zweren heel wat atleten en dokters bij de toepassing van warmte- en koudetherapie. 

Een plaatselijke temperatuurverlaging veroorzaakt ontspanning in de spieren, verhoogt de pijndrempel en de viscositeit. In experimentele situaties werd ook een vermindering van de ontstekingsreactie vastgesteld. Een kleinschalige studie rapporteerde ook beduidende voordelen van warmtetherapie ter verlichting van spierpijn.1

In de praktijk kan je zelf warmte- en koudetherapie toepassen via een herbruikbaar warm-koudkompres dat je makkelijk in de vriezer kunt leggen of in de microgolfoven kunt opwarmen. Ook veel spiergels maken gebruik van verwarmende en verkoelende effecten.  

Feit of fabel? Feit. 

3. De doorbloeding stimuleren

Door de doorbloeding te stimuleren, worden afvalstoffen sneller afgevoerd en voedingsstoffen (die nodig zijn voor het herstel) sneller in de spieren opgenomen. Dit bevordert het herstel van de spieren en helpt dus tegen spierpijn. Zo is compressie (via aangepaste kleding of compressiesokken bijvoorbeeld) een voorbeeld van iets wat de doorbloeding stimuleert en dus doeltreffend is tegen spierpijn.2

Wil je liever geen honderden euro's uitgeven aan compressiekleding, dan kan ook de A. Vogel spier- en gewrichtsgel met arnica de doorbloeding stimuleren. Met de Lucovitaal Spiergel combineer je een toename in de doorbloeding met warmte- en koudetherapie. Ook onder meer ginkgo biloba en knoflook hebben volgens meerdere onderzoeken een gunstig effect op de doorbloeding, maar ook daarvoor is nog extra onderzoek nodig. 

Feit of fabel? Feit.

4. Rust 

Een veelvoorkomende fout in de bestrijding van spierpijn, is in de herstelfase zo weinig mogelijk bewegen. Rust en slaap zijn inderdaad belangrijk voor een optimaal herstel, maar dat wil niet zeggen dat je helemaal niets moet doen. Bepaalde studies tonen aan dat het nuttig kan zijn om juist wél te bewegen.3 Bewegen zou namelijk de doorbloeding verbeteren en de aanmaak van spierglycogeen stimuleren, wat dan weer het herstel bevordert.

Belangrijk is wel dat je op een lage intensiteit gaat sporten en bij voorkeur kies je voor een vorm van beweging met weinig impact op spieren en gewrichten. Denk dan aan bijvoorbeeld fietsen. Door in de herstelfase even rustig te gaan fietsen, maak je de spieren als het ware ‘los’. Vandaar dat in de sportwereld dit soort hersteltrainingen vaak ‘losrijden’ of ‘loslopen’ genoemd worden. Ook over de verdere effecten van actief herstel moet nog meer onderzoek gedaan worden, maar platte rust is dus zeker niet dé manier om sneller van spierpijn af te raken.

Feit of fabel? Fabel. 

5. Massagetherapie

Massagetherapie komt in verschillende studies naar voren als de meest effectieve methode om spierpijn aan te pakken.5 Hoofdreden is hier ook weer het stimuleren van de doorbloeding. Bovendien kan massage ook het vermoeidheidsgevoel verlichten. Een massage kan natuurlijk manueel met massageolie, maar er zijn ook alternatieven zoals massagetoestellen en foamrollers. 

Feit of fabel? Feit. 

6. De juiste voeding en supplementen

Om je spieren optimaal te laten herstellen, heb je natuurlijk ook de juiste voeding nodig. In ons artikel ‘wat te eten na het sporten’ leggen we het belang van eiwitten en koolhydraten uit, maar voor spierherstel lopen er ook heel wat onderzoeken naar de effecten van kurkuma. Ook hier is verder onderzoek nog nodig, maar de eerste onderzoeksresultaten vonden alvast dat testpersonen dankzij de inname van kurkuma minder last hadden van spierpijn. 

Andere onderzoeken spreken ook over de voordelen van BCAA, afkomstig van de aminozuren leucine, isoleucine en valine. Suppletie met deze essentiële aminozuren na het sporten veroorzaakte bij de proefpersonen van een studie een duidelijke vermindering in spierpijn na het sporten.6 Ook een inname van 5 mg cafeïne per kg lichaamsgewicht zou een positief effect hebben op spierpijn na het sporten. Tot slot zouden ook omega 3-vetzuren, die onder meer in visolie zitten, gunstig zijn voor het verminderen van de ontstekingsreactie, wat op zijn beurt weer tot minder spierpijn kan leiden. 

Feit of fabel? Feit. 

Veelgestelde vragen over spierpijn

Wat is de oorzaak van spierpijn na het sporten?

 

Kan je spierpijn voorkomen?

 

Hoe lang duurt spierpijn?

 

Kan je sporten met spierpijn?

 

Tot slot: ontdek vooral wat voor jou werkt

Zoals eerder aangegeven staat het onderzoek rond spierpijn nog in zijn kinderschoenen en worden in veel onderzoeken ook tegenstrijdige studieresultaten ontdekt. Daarom is het belangrijkste advies dat we je kunnen geven: leer je eigen lichaam kennen en ontdek wat er voor jou werkt. 

De een zal zich beter voelen na een halfuurtje losfietsen, terwijl voor de ander kurkuma juist heel doeltreffend zal zijn. Trek dus die sportschoenen aan en laat je niet ontmoedigen door spierpijn. Het is een heel normaal proces en er valt dus best wel iets tegen te doen.

Bronnen

 
sam_bracke

Sam Bracke

AuteurReviewer

Bewegingsdeskundige

Joined Holland & Barrett: mei 2021

Bewegingswetenschappen

Sam Bracke werkt als content specialist voor Holland & Barrett. In die rol deelt hij graag zijn expertise over alles wat met training, sport en bewegen te maken heeft. Na zijn sportstudies ging Sam aan de slag als sportjournalist, wat hem een inkijk gaf in het leven en de routines van tientallen topsporters uit verschillende disciplines. Als fervent hardloper is Sam ook ervaringsdeskundige en helpt hij graag andere hardloopliefhebbers met het bereiken van hun sportieve doelen. 
  • Bancontact
  • MasterCard
  • Visa
  • AmericanExpress
  • IDeal
  • Instagram
  • Facebook
© 2024 Holland & Barrett N.V. BTW-nummer BE 0455.192.888, Amerikalei 164, 2000 Antwerpen.
+32 9 2822968 | klantenservice@hollandandbarrett.com