Close
header_natuurijs_1

Schaatsen: zo ga je goed voorbereid het natuurijs op

09 Jan 2024 • 1 minuten

Eindelijk is het zover! Nu de temperaturen ruim onder het vriespunt duiken, kunnen we weer met z’n allen het natuurijs op. Pret gegarandeerd, maar het eerste natuurijs kan ook elk jaar voor kwaaltjes zoals spierpijn, blaren of blessures zorgen. Als je jouw schaatsen na enkele maanden weer van onder het stof vandaan haalt, doe je dat het best op een veilige manier. We geven je vijf tips om goed voorbereid het natuurijs op te gaan.

Natuurijs staat garant voor heel wat schaatspret, meer helaas moeten heel wat schaatsliefhebbers alweer vroeg afhaken omdat ze slecht voorbereid het ijs op gaan. Voorkomen is beter dan genezen, dus neem deze preventieve maatregelen om volop van het natuurijs te kunnen genieten:

1. Beperk het risico op blaren

1. Beperk het risico op blaren

Als het alweer even geleden is dat je jouw schaatsen voor het laatst hebt aangetrokken, is de kans groot dat je voeten weer even aan de pasvorm van je schaatsen en aan de wrijving moeten wennen. Daardoor kan je last krijgen van blaren. 

Wacht niet tot je een blaar hebt, maar neem preventieve maatregelen door goede sokken aan te trekken. In de meeste gevallen zijn kwalitatieve wandelsokken een goede keuze. Zijn er zones op je voeten waar je regelmatig last hebt van blaren? Dan kan je daar op voorhand een pleister op aanbrengen. Zeker als je net nieuwe schaatsen hebt, die nog niet naar je voet zijn gevormd, is het belangrijk hierop te letten!

2. Voorkom (spier)blessures

Je bent zo blij dat je eindelijk weer het natuurijs op kan en door al het enthousiasme voel je bij het eerste sprintje dat je trekt direct een pijnscheut in je bilspier. Helaas is dat iets wat elk jaar vele schaatsliefhebbers overkomt. Een spierblessure kan je vaak meerdere weken aan de kant houden, afhankelijk van of het om een scheurtje of een verrekking gaat. 

Gelukkig kan je het risico op spierblessures met volgende tips sterk verminderen: 

  • Warm goed op. Een paar minuutjes wandelen of hardlopen voor je het ijs op gaat, maakt de spieren klaar voor wat komen gaat.  
  • Begin rustig. Hoe enthousiast je ook bent om eindelijk weer het ijs op te kunnen: doe het rustig aan. Schaats eerst een paar rustige rondjes, voor je een sprintje trekt. 
  • Bouw op. Na maanden je schaatsen niet te hebben aangetrokken, is het geen goed idee om meteen 2 uur op het ijs te staan. Bouw rustig op of onderhoud je conditie door in de zomer af en toe je skates aan te trekken. 

Toch een blessure opgelopen? In de categorie sportverzorging vind je alle hulpmiddelen om de pijn te verlichten en het herstel te ondersteunen. Zo zijn er de sprays van Perskindol voor ondersteuning bij spierblessures of als verlichting bij kneuzingen of blauwe plekken.

3. Verminder spierpijn

3. Verminder spierpijn

Tot een aantal dagen na het schaatsen is de kans groot dat je spierpijn zal hebben. Het goede nieuws: spierpijn is volledig natuurlijk en zelfs een teken dat je lichaam sterker wordt. Het slechte nieuws: spierpijn is vervelend en kan er soms zelfs voor zorgen dat je jouw volgende schaatssessie wat moet uitstellen. 

Gelukkig zijn er ook manieren om spierpijn te verminderen en het herstel te bevorderen. Door na het schaatsen zo snel mogelijk iets te consumeren dat rijk is aan koolhydraten en eiwitten, bijvoorbeeld. In onze post-workoutcategorie vind je eiwitshakes en andere voedingsmiddelen die ideaal zijn om het spierherstel te ondersteunen. Ook massagetherapie kan spierpijn verminderen en het herstel bevorderen. Klaar voor een heerlijke massage na een uurtje op het ijs? Gebruik dan een kwalitatieve massageolie.

4. Voorkom een gebrek aan energie

Om met genoeg energie op het ijs te staan en eventuele flauwtes te voorkomen, is het belangrijk om op voorhand voldoende koolhydraten (suikers) te eten. Eet idealiter 2 tot 3 uur voor je het ijs opgaat een koolhydraatrijke maaltijd. Voorbeelden van koolhydraatrijke producten zijn havermout, pasta of brood. 

Krijg je tijdens het schaatsen toch (lichte) trek of voel je je plots wat slapjes? Dan is het handig om een snelle hap bij de hand te hebben. In dat geval kies je het best voor iets wat snel suikers levert. Snelle suikers vind je in sportrepen of in een isotoon sportdrankje.

5. Help je gezichtshuid een handje

5. Help je gezichtshuid een handje

Wind, sneeuw, vriestemperaturen, maar ook de zon: wie op natuurijs schaatst, wordt aan alle elementen blootgesteld. Om je daar zo goed mogelijk tegen te beschermen, is het belangrijk om de juiste kleding te dragen (werk met laagjes)! De gezichtshuid kunnen we echter niet volledig bedekken, waardoor een droge gezichtshuid in de winter extra vaak voorkomt, zeker in combinatie met een buitensport als het schaatsen. 

Gelukkig kan je ook je gezichtshuid tegen uitdroging beschermen. Dat kan bijvoorbeeld door een dag- en nachtcrème voor een droge huid te gebruiken, maar vooral ook voldoende drinken is heel belangrijk. Vergeet ook je lippenbalsem niet om droge lippen te voorkomen.

Het allerbelangrijkste: geniet! 

Tot slot: niets overtreft het schaatsen op krakend natuurijs, dus geniet met volle teugen. Leef je lekker uit, bewonder de natuur, haal een frisse neus in de buitenlucht en… deel bovenstaande tips met je schaatsvrienden. Ze zullen je dankbaar zijn. Tot op het ijs! 

sam_bracke

Sam Bracke

AuteurReviewer

Bewegingsdeskundige

Joined Holland & Barrett: mei 2021

Bewegingswetenschappen

Sam Bracke werkt als content specialist voor Holland & Barrett. In die rol deelt hij graag zijn expertise over alles wat met training, sport en bewegen te maken heeft. Na zijn sportstudies ging Sam aan de slag als sportjournalist, wat hem een inkijk gaf in het leven en de routines van tientallen topsporters uit verschillende disciplines. Als fervent hardloper is Sam ook ervaringsdeskundige en helpt hij graag andere hardloopliefhebbers met het bereiken van hun sportieve doelen. 
  • Bancontact
  • MasterCard
  • Visa
  • AmericanExpress
  • IDeal
  • Instagram
  • Facebook
© 2024 Holland & Barrett N.V. BTW-nummer BE 0455.192.888, Amerikalei 164, 2000 Antwerpen.
+32 9 2822968 | klantenservice@hollandandbarrett.com