Close

Ontdek de voordelen van brandnetel

bradnetel
Brandnetel kent iedereen als dat plantje dat prikkelt als je het aanraakt, maar wist je ook dat brandnetel tal van voordelen heeft? Lees hier wat je zoal met brandnetel kunt doen en waar het goed voor is.

De brandnetel kent iedereen. En iedereen die zich wel eens aan deze plant geprikt heeft, weet dat dit een flink jeukend en branderig gevoel kan geven. Meer wist je dat de brandnetel veel meer is dan een vervelend prikkelende plant? Ontdek hier alles over de brandnetel zijn vele voordelen en toepassingen.  

Wat is brandnetel en waar komt de naam vandaan?

Wat is brandnetel en waar komt de naam vandaan?

Dat brandnetels een branderig gevoel op de huid veroorzaken, heeft iedereen wel eens ervaren. De Latijnse benaming van de brandnetel is dan ook Urtica. Dit is afgeleid van het werkwoord ‘urere’, wat (ver)branden betekent. 


De brandnetel heeft namelijk heel veel kleine brandhaartjes. Deze haartjes lijken op een soort injectienaaldjes waar het puntje van afbreekt als je de brandnetel tegen de haarrichting in aanraakt. Hierdoor komt er wat plantensap in je huid. Dit sap geeft een histaminereactie die de welbekende jeukende brandneteluitslag veroorzaakt.

Het is dan ook niet verwonderlijk dat de brandnetel op diverse manieren wordt toegepast om zijn prikkelende en activerende werking. Bijvoorbeeld als thee, als supplement en in haarproducten. Hiervoor worden meestal de jonge toppen gebruikt, die in het vroege voorjaar te oogsten zijn. Deze toppen zitten vol levenskracht en vitaliteit.

Waar is brandnetel goed voor?

  • Als ondersteuner van onze weerstand. Brandnetel wordt ook wel een constitutiekruid genoemd. Dit is een kruid dat een brede, opbouwende en ondersteunende werking heeft voor ons hele lichaam. De brandnetel prikkelt ons namelijk niet alleen van buiten, maar ook van binnen. Het zet ons lichaam aan tot reiniging. Bovendien bevat de brandnetel heel veel vitaminen en mineralen, zoals vitaminen A, B, C en D en de mineralen kalium, borium, calcium, silicium, ijzer, natrium, magnesium, mangaan en fosfor. Mede hierdoor heeft de brandnetel een krachtige opbouwende werking en verhoogt hij onze weerstand. Ook om aan te sterken of bij vermoeidheid is brandnetel een mooi kruid om te gebruiken.
  • Als middel om de huid te reinigen en te ondersteunen. Je kan de brandnetel inzetten als hulpmiddel bij allerlei huidproblemen zoals zweren, acne, droog eczeem en psoriasis. Brandnetel trekt ook vuil uit wonden en ontstekingen.
  • Als hulp bij allergische reacties en huiduitslag. We weten inmiddels dat de haartjes van de brandnetel een jeukende huiduitslag kunnen veroorzaken. Het is dan ook extra bijzonder dat je juist de brandnetel in kan zetten bij aandoeningen die veel jeuk of een branderig gevoel geven. De brandnetel werkt in dat geval juist kalmerend en helend. Precies tegenovergesteld dus. Gebruik daarom brandnetelzalf bij bijvoorbeeld muggenbulten, hooikoorts, netelroos, galbulten of urticaria (ook afgeleid van het Latijnse ‘urere’) en brandwondjes. Máár…ook bij de prik van de brandnetel zelf! 
  • Als middel voor botten, haar en nagels. De mineralen borium, silicium, zwavel, zink en calcium ondersteunen botten, haar en nagels. In brandnetel vind je al deze opbouwende mineralen. Brandnetel is dus een goede aanvulling ter ondersteuning van onder meer de nagels of het haar. 
  • Als ondersteuner bij het detoxen. Brandnetel zet alle organen op een prikkelende manier tot actie aan, zoals de spijsverteringsorganen en de nieren. Hierdoor wordt de reinigende werking van het lichaam ondersteund.

Hoe kan je brandnetel gebruiken?

  • Haarproducten. De brandnetel heeft een activerende werking op de doorbloeding van de hoofdhuid en de haarzakjes. Daarom vind je vaak brandnetelextract in haarverzorgingsproducten. Het ondersteunt de haargroei. Ook bij een geïrriteerde hoofdhuid of roos kan het een goed idee zijn om je haar te verzorgen met brandnetelproducten, zoals de brandnetelshampoo van Jacob Hooy.
  • Brandnetelzalf. Zalf van brandnetel, bijvoorbeeld Weleda Urtica zalf, helpt vuil en onzuiverheden uit de huid te trekken. Ideaal bij puistjes en zweren. De zalf kan ook de hitte bij brandwondjes koelen. Heb je een splinter die er moeilijk uit gaat? Smeer er eens brandnetelzalf op en doe er een pleister over. Je zult zien dat de splinter na een tijdje vanzelf aan het huidoppervlak zal komen.
  • Brandnetelthee. De brandnetel vind je terug in diverse soorten detox thee om zijn reinigende en opbouwende werking. Om aan te sterken, is het raadzaam regelmatig een kopje brandnetelthee te drinken. Laat de thee niet te lang trekken, want dan wordt de smaak wrang en bitter. Met brandnetelthee kun je ook een vervuilde wond reinigen of een doek gedrenkt in thee op de huid leggen als je last hebt van jeukende huiduitslag.
  • Brandnetelcapsules. Brandnetel kan ook in capsulevorm worden ingenomen. Zo krijg je snel en eenvoudig jouw dagelijkse portie brandnetel binnen. Nature’s Garden Brandnetelcapsules bevatten een dosering van 300 mg per capsule.
  • In de keuken. In het voorjaar kun je zelf verse brandneteltoppen plukken. Je kan hier de heerlijkste gerechten mee maken. Brandnetelsoep of brandnetel in de wok met pijnboompitten en geitenkaas als garnituur zijn echte aanraders. Ook lasagne met brandnetel is trouwens heerlijk. Zodra de brandnetel met heet water in aanraking is geweest, prikt hij niet meer en kan je hem prima eten.

Hoe kan je brandnetel oogsten?

Hoe kan je brandnetel oogsten?

Aan het eind van de zomer kun je de zadentrossen van de brandnetel oogsten. Leg deze trosjes (eventueel nog aan de stengel) te drogen op een stuk papier. Als ze goed droog zijn, gooi je ze in een ruime zeef boven een schaal en roer je hier krachtig met een pollepel door. De zaadjes vallen dan door de mazen van de zeef. Doe de zaadjes in een potje en klaar is je superfood! De zaadjes zijn heerlijk door yoghurt, in salades of in zelfgebakken brood.

Meer weten? Beluister onze podcastaflevering over brandnetel

Wil je graag nog meer weten over de brandnetel? Beluister hieronder dan onze podcastaflevering over deze prikkelende plant.

Episode 1

Geen brandnetel gebruiken bij overgevoeligheid voor histamine. Brandnetel kan bij langdurig gebruik bloeddrukverhogend werken.

Dit advies is puur ter informatie en is niet bedoeld ter vervanging van medisch advies of medicijnen. Neem contact op met je huisarts of specialist wanneer de klachten aanhouden.

Gerelateerde artikelen

  • Bancontact
  • MasterCard
  • Visa
  • AmericanExpress
  • IDeal
  • Instagram
  • Facebook
© 2024 Holland & Barrett N.V. BTW-nummer BE 0455.192.888, Amerikalei 164, 2000 Antwerpen.
+32 9 2822968 | klantenservice@hollandandbarrett.com