Close

De kracht van boswellia: ontdek de wierookboom

boswellia header
De boswellia, ook bekend als de wierookboom (Boswellia serrata), is een intrigerende bladverliezende struik tot middelgrote boom. Met zijn brede takken en karakteristieke bladeren heeft deze boom een rijke geschiedenis die teruggaat tot de oudheid. Laten we dieper ingaan op wat boswellia is, waar het vandaan komt en waarom het de bijnaam 'wierookboom' draagt. 

Wat is boswellia en waar komt de naam vandaan? 

De naam Boswellia is een eerbetoon aan de Schotse botanicus James Boswell, die leefde van 1740 tot 1795. De specifieke soort, Boswellia serrata, behoort tot dezelfde familie als de Arabische Boswellia sacra. In onze contreien staat deze boom ook bekend als 'Olibanum', een verbastering van het Arabische El Leban, wat 'uit Libanon' betekent. Olibanum verwijst ook naar de kostbare wierookhars die al eeuwenlang uit de stam wordt gewonnen en waar handel mee wordt gedreven. 

Back to the roots: waar komt boswellia vandaan? 

Oorspronkelijk groeide de boswellia in de bergachtige gebieden van Centraal- en West-India en Pakistan. Tegenwoordig kun je deze boom echter ook vinden in de rest van Azië en Noord-Afrika. Boswellia past zich aan de vruchtbaarheid van de grond aan en gedijt bij temperaturen boven de 15 graden Celsius. De wierookhars van deze boom is al eeuwenlang in verschillende culturen gebruikt voor diverse gezondheidsdoeleinden. 

De werking van boswellia op het lichaam: waar is Boswellia goed voor en wat zijn de bijwerkingen? 

De actieve bestanddelen van boswellia, de zogenaamde boswelliazuren, worden beschouwd als de drijvende kracht achter de heilzame werking van deze boom. Hier zijn enkele mogelijke voordelen van boswellia: 

1. Ondersteunt botten en gewrichten.*

Er is beperkt onderzoek dat suggereert dat boswellia mogelijk een rol kan spelen bij het bevorderen van de gezondheid van botten.* Sommige studies hebben aangetoond dat boswellia-extracten de activiteit van osteoclasten, cellen die botafbraak bevorderen, kunnen remmen.1,2 Een analyse van 7 verschillende studies bij 545 patiënten suggereert ook dat boswellia voor een verbeterde gewrichtsfunctie kan zorgen.3
 

2. Helpt het cholesterolgehalte in het bloed.*

Er zijn enkele onderzoeken die suggereren dat boswellia een rol kan spelen bij het reguleren van cholesterolniveaus.*4
 

3. Ondersteunt de spijsvertering.*

De werking van boswellia is in ons spijsverteringsstelsel vooral effectief op het darmslijmvlies. Hiermee zijn onze darmen aan de binnenkant bekleed.5
 

Andere voordelen

Daarnaast heeft boswellia nog enkele andere voordelen: 
  • Ondersteunt de gezondheid van de longen.* 
  • Ondersteunt de mentale functie.* 
  • Ondersteunt menstruatie.* 
 

De bijwerkingen van boswellia

Boswellia heeft over het algemeen weinig tot geen bijwerkingen, maar er zijn enkele belangrijke overwegingen.
  • Contra-indicatie. Niet gebruiken bij borstvoeding en zwangerschap, tenzij anders voorgeschreven door een arts. 
  • Interacties. Overleg altijd met een arts bij gelijktijdig gebruik met medicijnen, zoals cholesterolverlagende middelen, astmamedicatie, antischimmelpreparaten, kankerremmers, glucosamines, chondroïtines, knoflook en tea tree.
 
*Gezondheidsclaims in afwachting van goedkeuring door de Europese Commissie. 

Hoe gebruik je boswellia? 

De hars van de boswellia- of wierookboom kan vers of gedroogd gebruikt worden. Gedroogd wordt het vaak tot poeder vermalen en verwerkt in boswelliacapsules. Uit de verse hars kun je ook etherische olie distilleren. Deze etherische olie vind je meestal onder de naam Olibanum of wierookolie. Er is geen vastgestelde maximale dosering voor boswellia, maar het wordt aanbevolen om de instructies op het productetiket te volgen. Het is belangrijk om niet meer te nemen dan aanbevolen. Boswellia mag langdurig gebruikt worden. Je kan ook zelf wierookstokjes maken.

Zelf wierookstokjes maken

Wil je zelf de aromatische ervaring van wierookstokjes creëren? Hier is een recept om ze thuis te maken.

Benodigdheden: 
  • Gespleten bamboestokjes 
  • Ruwhouten plankje 
  • Kommetje 
  • Precisie- weegschaal 
  • Houtpoeder of houtskool 
  • Jigat (gemalen wierookharspoeder) 
  • Essentiële olie (Olibanum)
  • Water 
Bereiding: 

  1. Maak een deegpapje van 30% jigat en 70% hout- of houtskoolpoeder, aangevuld met 10-20% essentiële olie. 
  2. Voeg een beetje water toe en kneed tot een egale pasta. 
  3. Rol het deeg om de bamboestokjes op een ruwhouten plankje. 
  4. Laat de stokjes 24 uur drogen en geniet van je zelfgemaakte wierookstokjes. 
Let altijd op de brandveiligheid bij het branden van de stokjes en zorg ervoor dat ze buiten het bereik van kinderen staan, bijvoorbeeld in een bak met (schelpen)zand.

Tot slot: gebruik boswellia als onderdeel van een gezonde levensstijl 

De voordelen van boswellia zijn volgens eerste onderzoeken veelbelovend, maar er is nog bijkomend onderzoek nodig. Leg sowieso altijd de nadruk altijd eerst op een gezonde en gevarieerde voeding, denk pas daarna aan supplementen. Als je boswellia als supplement wilt gebruiken, neem doe dat dan ook altijd in overleg met je arts. 

Gerelateerde artikelen

  • Bancontact
  • MasterCard
  • Visa
  • AmericanExpress
  • IDeal
  • Instagram
  • Facebook
© 2024 Holland & Barrett N.V. BTW-nummer BE 0455.192.888, Amerikalei 164, 2000 Antwerpen.
+32 9 2822968 | klantenservice@hollandandbarrett.com