Close
Kurkuma

Is kurkuma gezond? Ontdek waarom kurkuma zo populair is

24 Apr 2023 • 2 minuten

Kurkuma is bijna niet meer uit de keuken weg te denken. Grote kans dat ook jij een potje met dit felgele kruid in je kruidenrekje hebt staan. Maar wat is kurkuma eigenlijk precies? Kurkuma is namelijk niet alleen een populaire kleur- en smaakmaker, maar is wereldwijd ook geliefd als superfood en supplement. Dankzij de vele gezondheidsvoordelen heeft dit bijzondere kruid de laatste jaren enorm aan populariteit gewonnen. In dit artikel lees je alles over kurkuma.

Wat is kurkuma?

Kurkuma komt oorspronkelijk uit India en wordt ook wel turmeric, curcuma, koenir of koenjit genoemd. Het wordt gewonnen uit de wortel van de Curcuma Longa en komt uit dezelfde familie als gember. Kurkuma is vooral bekend als ingrediënt in Indiase gerechten, maar wordt ook steeds populairder als superfood en supplement. Kurkuma is rijk aan natrium, kalium en curcumine. Wegens de veelzijdige werking wordt kurkuma ook wel het “heilige poeder” genoemd.

Wat is het verschil tussen kurkuma en curcumine?

Wat niet iedereen weet, is dat kurkuma niet hetzelfde is als curcumine. Kurkuma bevat verschillende verbindingen met werkzame stoffen die curcuminoïden worden genoemd. Curcumine is rijk aan antioxidanten en is tevens de belangrijkste verbinding die zorgt voor de positieve eigenschappen van kurkuma.1

Waarom kurkuma combineren met zwarte peper?

Kurkuma wordt in supplementvorm vaak gecombineerd met zwarte peper. En dat is natuurlijk niet zonder reden.

Onderzoekers van de American Central Michigan University ontdekten in 2017 dat curcumine 20 keer beter wordt opgenomen wanneer het samen met zwarte peper wordt ingenomen.2 Mix je dagelijks wat kurkuma door je smoothie? Vergeet dan niet een snufje zwarte peper toe te voegen!

Is kurkuma gezond?

Kurkuma heeft diverse voordelen voor het lichaam en kan voor velen een nuttige toevoeging aan de dagelijkse voeding zijn. Dit zijn de belangrijkste voordelen van kurkuma: 

  1. Kurkuma ondersteunt de spijsvertering.*

Kurkuma wordt niet voor niets aan veel gerechten toegevoegd. Het zorgt niet alleen voor een mooie kleur en lekkere smaak, het zorgt er ook voor dat de spijsvertering wordt ondersteund.* Kurkuma draagt namelijk bij tot het stimuleren van de productie van spijsverteringsvloeistoffen* en het spijsverteringscomfort.* Bovendien kan kurkuma ook het hongergevoel stimuleren.*

Curcumine kan daarnaast ook een positief effect hebben op de darmfunctie.* Zo ondersteunt het bij overtollig gas en een opgeblazen gevoel.* Ook helpt curcumine het immuunsysteem ondersteunen en heeft belangrijke antioxidante eigenschappen.*3

  1. Kurkuma helpt bij het behoud van een gezonde lever.*

Kurkuma kan ook ondersteuning bieden voor onze lever.* zo helpt het de normale leverfunctie te ondersteunen* en ondersteunt het de lever- en galblaasfunctie.*4 Zo voorkomt het de ophoping van vetten en vergemakkelijkt het de vernietiging  van vetten door de lever.* Hierdoor draagt curcumine ook bij aan een betere vetvertering.*

  1. Kurkuma helpt de huid gezond te houden.*

Kurkuma wordt ook steeds vaker gebruikt omwille van z’n effecten op de huid. Zo helpt kurkuma om de huid gezond te houden.* Zo kan je bijvoorbeeld ook je eigen kurkuma verzorgingsproducten maken.

*Gezondheidsclaims in afwachting van goedkeuring door de Europese Commissie. 

Bekijk ook onze video over kurkuma of lees verder onder de video.  

Is kurkuma gezond? De voordelen van kurkuma

Hoeveel kurkuma moet ik per dag innemen?

Er is geen referentie-inname (RNI) voor kurkuma, maar we adviseren om de aanbevolen dosering op het etiket niet te overschrijden. Er zijn wel richtlijnen voor de inname van curcumine: de Wereldgezondheidsorganisatie (WHO) adviseert een dagelijkse dosering tot 3 mg curcuminoïden (inclusief curcumine) per kilogram lichaamsgewicht.5 Voor iemand van 75 kg komt dat overeen met ongeveer 7 gram kurkumapoeder. In de meeste studies is de gebruikte dosering 500 mg kurkuma met zwarte peper. 

Hoe neem je kurkuma in?

Kurkuma kennen we vooral als kurkumapoeder, kurkumacapsules of kurkumathee. Je kan ook de verse kurkumawortel aan gerechten toevoegen. Wist je dat je kurkuma ook uitwendig kunt gebruiken? Je vindt dit veelzijdige kruid bijvoorbeeld ook in verzorgingsproducten, zoals het Gele Klei Curcuma Masker van De Tuinen.

Bekijk hier hoe jij je eigen verzorgingsproducten met kurkuma maakt.

Voor wie is kurkuma niet geschikt?

Hoewel kurkuma voor de meeste mensen veilig is, wordt het gebruik van kurkuma afgeraden bij: 

  • Zwangerschap en het geven van borstvoeding. Er is onvoldoende onderzoek om uit te maken of kurkumasupplementen veilig zijn tijdens de zwangerschap en het geven van borstvoeding.
  • Problemen met de galblaas.6
  • Nierstenen. 
  • Bloedstollingsziekten. 
  • Het gebruik van bloedverdunnende medicijnen.  
  • IJzertekort. Kurkuma kan een invloed hebben op de ijzeropname. 
  • Diabetes. 

Twijfel je of je veilig kurkuma kunt gebruiken? Neem dan altijd eerst contact op met je huisarts. 

Heeft kurkuma bijwerkingen?

Kurkuma is in veel wetenschappelijke onderzoeken veelvuldig getest. In onderzoek werden dosissen tot wel 12 gram per dag gebruikt, zonder toxische effecten. Wel werden er af en toe bijwerkingen zoals buikpijn, diarree, constipatie, misselijkheid en braakneigingen gerapporteerd. 

Er is nog aanvullend wetenschappelijk onderzoek nodig om de bijwerkingen van kurkuma op lange termijn te kunnen onderzoeken.  

Tot slot: gebruik kurkuma als onderdeel van een gevarieerd dieet

Een gezond en gevarieerd voedingspatroon vormt de belangrijkste basis voor een goede gezondheid. Om voor wat extra variatie te zorgen, kan je dus af en toe wat kurkuma aan je gerechten toevoegen. Wil je wat extra ondersteuning, bijvoorbeeld voor je spijsvertering?* Dan kan je, in samenspraak met je arts, ook kurkumasupplementen overwegen.

Bronnen

 
  • Bancontact
  • MasterCard
  • Visa
  • AmericanExpress
  • IDeal
  • Instagram
  • Facebook
© 2024 Holland & Barrett N.V. BTW-nummer BE 0455.192.888, Amerikalei 164, 2000 Antwerpen.
+32 9 2822968 | klantenservice@hollandandbarrett.com