Close
spirulina

Spirulina: het meest nutriëntrijke supplement op aarde?

06 Apr 2023 • 2 minuten

Rijk aan onder meer B-vitamines, magnesium, calcium, ijzer en eiwitten (mét alle essentiële aminozuren): het is geen toeval dat spirulina snel uitgroeide dat een van de populairste voedingssupplementen ter wereld. ESA, de Europese Ruimtevaartorganisatie, onderzoekt zelfs de opties om spirulina in te zetten als multifunctioneel superfood tijdens lange ruimtemissies.1 In dit artikel lees je alles over spirulina poeder en de voordelen van spirulina. 

Wat is spirulina?

Wat is spirulina?

Spirulina is een voedingssupplement gemaakt van cyanobacteriën, ook wel blauwalgen of in het Latijn Arhtrospira platensis genoemd. Dit type algen groeit in mineraalrijke zoutwateren en is veelal te vinden in Afrika en Centraal-Amerika. 

Veel blauwalgen zijn giftig - wat meteen ook de reden is waarom zwemmen in water met blauwalgen afgeraden wordt -, maar zuivere spirulina wordt wel als veilig beschouwd. Het wordt in grote hoeveelheden in Noord-Amerika en Azië gekweekt om in de vorm van spirulina poeder of spirulina tabletten als voedingssupplementen op de markt te brengen, want spirulina zit boordevol nutriënten.

Wat zit er in spirulina?

Spirulina is niet alleen rijk aan allerlei vitaminen en mineralen, maar ook aan essentiële vetzuren en eiwitten. Een eetlepel (7 gram) gedroogd spirulina poeder bevat: 

 • Ongeveer 4 gram eiwit, met daarin alle essentiële aminozuren (de aminozuren die je enkel via de voeding binnen kan krijgen). 
 • 10% van de ADH van vitamine B1.
 • 15 van de ADH van vitamine B2.
 • 5% van de ADH van vitamine B3
 • 20% van de ADH van koper. 
 • 10% van de ADH van ijzer.
 • Kleinere hoeveelheden van andere vitamines en mineralen zoals magnesium, foliumzuur, mangaan, kalium, calcium, fosfer, seleen…  
 • Omega 3-vetzuren. 
 • Essentiële vetzuren. 

Als je puur naar de spirulina voedingswaarden per gram kijkt, behoort spirulina tot een van de meest voedzame en nutriëntrijke stoffen op aarde. Omdat je je echter aan de maximale dagelijkse hoeveelheid moet houden, is spirulina geen vervanging voor een gezonde en gevarieerde voeding, al kan het er wel een goede aanvulling op zijn. 

Waar is spirulina goed voor?

Vanwege de indrukwekkende nutritionele waarde is een spirulina supplement een goede aanvulling op een gezond en gevarieerd voedingspatroon. Omdat het veel eiwitten met essentiële aminozuren bevat, kan het ook een uitstekende aanvulling zijn op een vegan of vegetarisch dieet. Naar de gezondheidsvoordelen van spirulina wordt nog veel wetenschappelijk onderzoek gedaan, maar dit weten we intussen al: 

 1. Spirulina helpt het lichaam te beschermen tegen de gevolgen van oxidatieve stress. Omdat spirulina boordevol oxidanten zit, helpt het het lichaam te beschermen tegen oxidatie. De antioxidatieve eigenschappen van spirulina werden in aangetoond in een groot aantal studies.2
 2. Spirulina ondersteunt de bloedsuikerspiegel. Een stabiele bloedsuikerspiegel voorkomt energiedipjes en eetbuien, waardoor je makkelijker jouw ideale gewicht kunt behouden. Dat zou te danken zijn aan het pigment fycocyanine dat in spirulina aanwezig is. Deze stof stimuleert de insulinefunctie van het lichaam, waardoor de insulineresistentie verbetert en de bloedsuikerspiegel stabieler blijft.3
 3. Spirulina kan ondersteunen bij vermoeidheid. Spirulina kan helpen om je energieker te voelen en de vitaliteit te ondersteunen.* Dat komt onder meer door de vele voedingstoffen in spirulina.
 4. Spirulina kan gewichtsbeheersing ondersteunen. Omdat spirulina de afbraak van zetmeel voorkomt, kan het de darmactiviteit bevorderen en gewichtsbeheersing ondersteunen.* Omdat het bovendien veel aminozuren bevat, ondersteunt spirulina het behoud van de vetvrije massa tijdens het afslanken.* 
 5. Spirulina kan het immuunsysteem ondersteunen.* Ook dat heeft het in grote mate te danken aan het pigment fycocyanine. Meerdere studies konden een verband tonen tussen suppletie met spirulina en een vermindering in virale infecties.4

Omdat het rijk is aan veel verschillende nutriënten, heeft spirulina ook nog andere gezondheidsvoordelen: 

 1. Eiwitten dragen bij aan de instandhouding van normale botten en de groei van spiermassa. 
 2. Essentiële vetzuren als DHA en EPA dragen bij tot de instandhouding van de normale bloeddruk. Ze hebben bovendien een gunstige invloed op het hart. 
 3. Vitamine B1 (thiamine) is goed voor de gemoedstoestand, het geheugen en het concentratievermogen. 
 4. Vitamine B2 (riboflavine) is goed voor het gezichtsvermogen, voedt de huid van binnenuit en is gunstig voor de ijzerstofwisseling. 
 5. Vitamine B3 (niacine) ondersteunt onder meer het energieniveau en draagt bij aan fitheid. Bovendien is het van belang voor het zenuwstelsel. 
 6. IJzer is goed voor een normaal zuurstoftransport in het lichaam en helpt het immuunsysteem.
 7. Magnesium draagt bij tot een normale spierwerking en is goed voor de gemoedstoestand. 

*Gezondheidsclaims in afwachting van goedkeuring door de Europese Commissie.

Hoe gebruik je spirulina en hoeveel spirulina per dag?

Hoe gebruik je spirulina en hoeveel spirulina per dag?

Spirulina is over het algemeen in twee varianten te koop, in tablet- of poedervorm: 

 • Spirulina tabletten zijn ideaal om snel en makkelijk jouw dagelijkse hoeveelheid spirulina binnen te krijgen. Met een tablet weet je precies hoeveel je binnenkrijgt. 
 • Spirulina poeder is de perfecte toevoeging aan een heerlijke (groene) smoothie. Met poeder kan je bovendien zelf de dosering bepalen.

Een spirulina supplement neem je het beste tijdens of net voor een maaltijd, bijvoorbeeld bij het ontbijt. In de meeste onderzoeken wordt gesproken van een maximale spirulina dosering van 5 gram per dag, maar check altijd goed de verpakking van het supplement en houd je aan de aanbevolen dosering.    

Heeft spirulina nadelen en bijwerkingen?

Omdat we eerder al vermeldden dat blauwalgen giftig kunnen zijn, vraag je je misschien af of spirulina gevaarlijk is. Spirulina die in het wild wordt geoogst werd, kan verontreinigd zijn met zware metalen, bacteriën of andere schadelijke stoffen. Spirulina supplementen worden echter gekweekt in een gecontroleerde omgeving waarin wetenschappers methodes ontwikkelden om schadelijke stoffen te verwijderen. 

Zuivere spirulina supplementen worden als veilig beschouwd als je je aan de aanbevolen dosering houdt, al moeten mensen met een auto-immuunziekte spirulina en andere algensupplementen vermijden. Omdat spirulina de bloedstolling kan vertragen, wordt het ook afgeraden als je bloedverdunners gebruikt. Ook als je gevoelig bent voor allergieën, moet je extra voorzichtig zijn met spirulina. Naar het gebruik van spirulina tijdens de zwangerschap, is er nog geen wetenschappelijk onderzoek gedaan. Als je spirulina wil gebruiken, vraag dan altijd eerst advies bij je arts.

Tot slot: gebruik spirulina op een verstandige manier

Tot slot: gebruik spirulina op een verstandige manier

Hoewel spirulina een van de meest nutriëntrijke voedingssupplementen ter wereld is, kan het nooit een vervanging zijn van een gezond en gevarieerd dieet. Omdat het rijk is aan eiwitten, essentiële vetzuren en zowat alle vitamines en mineralen bevat die we nodig hebben, kan spirulina wel een goede aanvulling zijn. Vanwege de essentiële aminozuren is het met name voor vegans en sporters een interessant supplement. Houd je wel aan de aanbevolen hoeveelheid en contacteer eerst je arts.

Bronnen

 

Dit advies is puur ter informatie en is niet bedoeld ter vervanging van medisch advies of medicijnen. Neem contact op met een huisarts of specialist voor je de adviezen op deze website toepast.

 • Bancontact
 • MasterCard
 • Visa
 • AmericanExpress
 • IDeal
 • Instagram
 • Facebook
© 2024 Holland & Barrett N.V. BTW-nummer BE 0455.192.888, Amerikalei 164, 2000 Antwerpen.
+32 9 2822968 | klantenservice@hollandandbarrett.com