Close

Wat doe je tegen nachtzweten? Alles over nachtelijk zweten

nachtzweten
Badend in het zweet wakker worden: ontdek al onze tips tegen nachtzweten.

Wist je dat je ‘s nachts tot wel een halve liter vocht kan verliezen? Dat gebeurt gedeeltelijk door het ademen, maar voor meer dan de helft door het zweten. Nachtelijk zweten is dus een normaal fenomeen. Toch kan het een symptoom zijn om goed in de gaten te houden. Word je weleens badend in het zweet wakker of ervaar je koud zweet? In dit artikel ontdek je alles over nachtzweten en wat je ertegen kan doen.

Wat is nachtzweten?

Wat is nachtzweten?

Nachtzweten of nachtelijk zweten is de term voor overmatig zweten tijdens de nacht. Dat kan je slaapkwaliteit beïnvloeden of andere ongemakken met zich meebrengen. In de meeste gevallen is 's nachts zweten geen ernstig symptoom, maar het is wel belangrijk om te weten wanneer je je moet laten controleren als je last hebt van nachtzweten.

Hoeveel zweet je per nacht?

Gemiddeld verlies je een kwart tot een halve liter vocht per nacht, afhankelijk van je beddengoed, kamertemperatuur en nog heel wat andere externe en interne factoren. Zelfs wat je 's avonds gegeten hebt, kan invloed hebben op de hoeveelheid zweet die je in de nacht verliest.

Wat zijn de oorzaken van nachtelijk zweten?

'S nachts zweten is een symptoom dat veel verschillende oorzaken kan hebben. Dit zijn de meest voorkomende oorzaken van nachtzweten:  

  • Een niet-aangepaste slaapomgeving. Je kamertemperatuur, beddengoed, matras, maar ook ondergoed en pyjama kunnen allemaal een invloed hebben op hoeveel je ‘s nachts zweet.
  • Een slechte avondroutine. Alcoholconsumptie, het eten van pikante snacks of ‘s avonds laat sporten: ze kunnen allemaal extra nachtelijk zweten triggeren. 
  • Stress. Rusteloosheid, prikkelbaarheid, vermoeidheid en slaapproblemen zijn allemaal symptomen van iemand die mogelijk aan (chronische) stress lijdt. Herken je deze symptomen in combinatie met nachtelijk zweten, dan is stress mogelijk de oorzaak. 
  • Hormonale veranderingen. Ook hormonale veranderingen kunnen aan de basis liggen van nachtelijk zweten. De menopauze en mannelijke menopauze, ook wel de penopauze genoemd, zijn fasen van hormonale veranderingen die nachtelijk zweten met zich mee kunnen brengen. 
  • Een medische oorzaak. Nachtelijk zweten kan ook een symptoom zijn van heel wat onderliggende, medische oorzaken. Denk dan aan hyperhidrose (overmatig zweten), hypoglycemie (te lage bloedsuikerspiegel), slaapapneu, infecties, neurologische problemen of bepaalde vormen van kanker. Ook een laag testosteron of een snel werkende schildklier kan nachtzweten veroorzaken. 
  • Bijwerkingen van medicatie. Antidepressiva, pijnstillers, geneesmiddelen tegen diabetes en geneesmiddelen die een invloed hebben op de hormonen zijn voorbeelden van medicijnen die nachtzweten als mogelijke bijwerking hebben.  

Wat te doen tegen nachtzweten?

Om nachtelijk zweten efficiënt te behandelen, is het vooral belangrijk om de mogelijke oorzaken te analyseren en die aan te pakken. Daarnaast zijn er nog een aantal algemene tips tegen 's nachts zweten: 

  • Slaap met het raam open. Een frisse bries kan vaak al genoeg verkoeling bieden om nachtelijk zweten tegen te gaan. Houd in de zomermaanden wel muggen op afstand met onze tips om muggen te verjagen
  • Kies voor lichter beddengoed. Kies voor lichtere dekens en/of voor vochtafvoerend materiaal. Katoen of bamboe zijn goede materialen om de luchtstroom te bevorderen en oververhitting te voorkomen. Het bamboekussen van Lucovitaal is extra ademend. 
  • Analyseer je avondroutine. Neem eens de tijd om jouw avondroutine onder de loep te nemen. Cafeïne en alcohol vermijden, maar ook geen pikante dingen eten voor het slapengaan, kunnen al veel helpen. Heb je nog geen goede avondroutine? Creëer er één! Denk dan bijvoorbeeld aan het gebruik van ontspannende geuren, een skincare routine voor ‘s avonds of lezen voor het slapengaan.

Wat te doen tegen nachtzweten in de overgang?

Tijdens de overgang daalt de productie van het hormoon oestrogeen. Hierdoor kan de temperatuurregulatie in je lichaam in de war raken met nachtelijk zweten als gevolg. Naast bovenstaande tips tegen nachtzweten, zijn er specifiek voor nachtelijk zweten tijdens de menopauze enkele kruiden die kunnen helpen*:

Salie helpt om opvliegers te beheersen bij vrouwen in de menopauze door het verminderen van overmatig zweten.* Saliethee voor het slapengaan kan bijvoorbeeld verlichting bieden.* Rode klaver helpt vrouwen in de menopauze om te gaan met vaak voorkomende symptomen zoals zweten.* Rode klaver is beschikbaar in verschillende vormen en doseringen.   

*Gezondheidsclaims in afwachting van goedkeuring door de Europese Commissie.

Tot slot: wanneer naar de dokter? 

Tot slot: wanneer naar de dokter? 

Vaak kan je met een paar kleine aanpassingen in je (avond)routine of je slaapomgeving nachtelijk zweten al goed aanpakken. Als nachtzweten je slaapkwaliteit niet te sterk beïnvloedt, hoef je je niet meteen zorgen te maken. Als dat wel het geval is en/of nachtzweten samengaat met andere symptomen, dan doe je er goed aan om bij je arts langs te gaan.

Dit advies is puur ter informatie en is niet bedoeld ter vervanging van medisch advies of medicijnen. Neem contact op met een huisarts of specialist voor je de adviezen op deze website toepast.

Gerelateerde artikelen

  • Bancontact
  • MasterCard
  • Visa
  • AmericanExpress
  • IDeal
  • Instagram
  • Facebook
© 2024 Holland & Barrett N.V. BTW-nummer BE 0455.192.888, Amerikalei 164, 2000 Antwerpen.
+32 9 2822968 | klantenservice@hollandandbarrett.com