Close

Overmatig zweten: wat kan je ertegen doen?

overmatig zweten
Zweten is geen pretje, zeker als je last hebt van overmatig zweten. Maar wat zijn de oorzaken en wat kan je ertegen doen? Hier vind je het antwoord.

Voel jij zelfs al na een kort fietstochtje de druppels langs je lijf lopen? Of ben je eerder iemand die zelfs tijdens een bezoekje aan de sauna amper zweet? Zweten is erg individueel bepaald en hangt van verschillende factoren af. Ontdek hier wat de oorzaken van overmatig zweten zijn, wat je ertegen kunt doen en hoe je zweetgeurtjes uit je kleding krijgt. 

Laatste update: 20 juli 2022.

Waarom zweten we?

Hoe onprettig het ook is en hoe overbodig het soms lijkt, zweten heeft wel degelijk een functie. Transpireren is immers belangrijk om je lichaam af te koelen en je lichaamstemperatuur constant te houden. Onze zweetklieren bevinden zich overal in onze huid en zweten is dus heel natuurlijk en normaal. Pas wanneer je ook zonder duidelijke aanleiding plotseling gaat zweten of wanneer er meer zweet wordt geproduceerd dan nodig is om het lichaam af te koelen, spreken we van overmatig zweten. 

Wat zijn de oorzaken van overmatig zweten?

Overmatig zweten, met een medische term ook wel hyperhidrose of hyperhidrosis genoemd, kan aangeboren (en dus genetisch bepaald) zijn, maar onder invloed van andere factoren kan het ook later in je leven optreden. Deze invloeden zijn: 

  • Onderliggende aandoeningen zoals obesitas of angststoornissen.
  • Bijwerkingen van bepaalde medicatie. 
  • Hormonale veranderingen. Denk bijvoorbeeld aan opvliegers tijdens de overgang. 
  • Schildklierproblemen.

Verder zijn er nog een aantal triggers die op zich geen rechtstreekse oorzaak van veel zweten zijn, maar het wel in de hand kunnen werken. Dat zijn onder meer fysieke (en in mindere mate ook geestelijke) inspanningen, stress, warme temperaturen, een hoge luchtvochtigheid (waardoor het zweet moeilijker verdampt), warm of pikant voedsel en roken. 

Wat te doen tegen overmatig zweten?

Wie van nature overmatig zweet, kan via een combinatie van maskeringstechnieken en preventieve maatregelen het overmatig en snel zweten managen en leefbaar maken. Deo tegen zweten is een doeltreffende maskeringstechniek: via een goede deodorant maskeer je zweetgeurtjes. De meeste deodorants bevatten ook bacteriedodende middelen, waardoor ze een zweetgeur ook voorkomen. Bacteriën zijn immers de oorzaak van een zweetgeur. 

Wil je overmatig zweten preventief aanpakken en uiteindelijk minder zweten? Je stress verminderen, stoppen met roken en ook je voeding aanpassen (vermijd alcohol, caffeïne, pittig eten, diverse Chinese kruiden en groenten die rijk zijn aan zwavel zoals spruiten, bloemkool, kool, uien, knoflook, broccoli...) kunnen preventief werken. Ook de salieplant kan een grote hulp zijn. Naast heerlijke gerechten met saliekruiden, kan je saliethee of saliesupplementen gebruiken. 

In het geval van onderliggende aandoeningen, schildklierproblemen of bijwerkingen van medicatie kan de oorzaak vaak rechtstreeks worden aangepakt, maar daarvoor consulteer je best jouw arts. Op onze adviespagina over opvliegers vind je alvast ook heel wat tips om overmatig zweten door hormonale veranderingen aan te pakken.

Wat helpt bij overmatig zweten onder de oksels? 

Er wordt een onderscheid gemaakt tussen plaatselijke vormen van overmatig zweten en overmatig zweten over het volledige lichaam. Plaatselijk zweten gebeurt doorgaans op plekken waar de concentratie aan zweetklieren hoger is, zoals de oksels, het hoofd of de handpalmen. 

Gelukkig kan plaatselijk zweten, bijvoorbeeld onder de oksels, doeltreffend worden aangepakt met deze tips: 

  • Natuurlijke deodorant gebruiken. Natuurlijke deodorant heeft geen chemische toevoegingen.
  • Het haar onder je oksels scheren, want haar kan deodorants ervan verhinderen doeltreffend te zijn. Let wel: breng vlak na het scheren geen deodorant aan, want dit kan irritaties veroorzaken. 
  • Draag losse en ademende kleding zoals katoen, linnen en bamboe (bamboesokken bijvoorbeeld). Vermijd synthetische kleding zoals polyester. Maar ook katoen is helaas niet volledig immuun voor een zweetgeurtje...

Hoe krijg je een zweetgeur uit kleding? 

Zweet heeft over het algemeen een vrij neutrale geur. Het is pas wanneer het zweet in contact komt met bacteriën op onze huid, dat het een onaangename geur kan veroorzaken. Die geur kan in je kleding blijven hangen. Gelukkig zijn er genoeg tips om een zweetgeur uit je kleding te krijgen: 

  • Laat je kleding niet te lang in de wasmand liggen en was het zo snel mogelijk. 
  • Laat je kleding een nachtje in baking soda weken.
  • Voeg wat citroensap aan je was toe.
  • Gebruik azijn als wasverzachter. Appelazijn is bijvoorbeeld een uitstekende keuze. 
  • Stop je kleding een nachtje in de vriezer om op die manier de bacteriën te doden. 
  • Stoom je kleding, want de hete stoom doodt de bacteriën.

Altijd fris ruiken is dus geen fantasie

Tot slot: het is dus niet omdat je snel en veel zweet, dat je automatisch onfris moet rijken. Met een combinatie van preventieve maatregelen, maskeringstechnieken en je kleding slim behandelen, houden ook overmatige zweters het hoofd koel - of ja, droog. 

Gerelateerde artikelen

  • Bancontact
  • MasterCard
  • Visa
  • AmericanExpress
  • IDeal
  • Instagram
  • Facebook
© 2024 Holland & Barrett N.V. BTW-nummer BE 0455.192.888, Amerikalei 164, 2000 Antwerpen.
+32 9 2822968 | klantenservice@hollandandbarrett.com