Close
Vette huid

Alles over een vette huid

28 Mar 2022 • 2 minuten

Voelt jouw huid vaak vettig aan? Glimt je gezicht op bepaalde delen en krijg je snel last van onzuiverheden? Dan is de kans groot dat je een vette huid hebt. Als je niet goed weet hoe je dit huidtype moet verzorgen, kan een vette huid soms lastig zijn. Aan de hand van een paar fijne tips voor de vette huid leggen we je graag uit hoe je dit huidtype het beste kan verzorgen en vertellen we je welke producten geschikt zijn voor de vette huid. 

Laatste update: 28 maart 2022. 

Wat is een vette huid? 

Onze huid is opgebouwd uit verschillende lagen. Ieder laagje heeft een eigen functie, maar samen zorgen ze ervoor dat ons lichaam beschermd wordt tegen uitdrogen en invloeden van buitenaf. In de tweede huidlaag, ook wel de dermis of de lederhuid genoemd, zitten onze talgkliertjes. Deze kliertjes produceren talg, een soort vetachtige substantie wat helpt om je lichaam gezond te houden.  

Talg is hard nodig om je huid soepel te houden en te beschermen tegen uitdroging. Het aanmaken van talg is heel normaal en gezond, maar soms wordt er echter te veel talg aangemaakt. Te veel talg zorgt ervoor dat je huid vet aanvoelt - vooral op je kin, rondom je neus en op je voorhoofd. In dit geval spreken we van een vette huid. 

Hoe herken je een vette huid? 

Een vette huid heeft andere kenmerken dan een droge of gevoelige huid. Twijfel je of je een vette huid hebt? Aan de onderstaande kenmerken kun je ‘m herkennen: 

  • Je huid heeft veel vette delen of is overal vettig. Dit kun je merken doordat je vaak last hebt van een glimmend hoofd. 

  • Dit huidtype is sneller gevoelig voor onzuiverheden zoals puistjes en mee-eters. 

  • Je poriën zijn goed zichtbaar. 

Wat zijn de oorzaken van een vette huid? 

Een vette huid ontstaat dus door een overmatige talgproductie. Maar hoe kan het dat de een meer talg produceert dan de ander? Je hormonen spelen hierin een grote rol. Door hormonale schommelingen, onder andere veroorzaakt door stress, pubertijd, zwangerschap, overgang of anticonceptie kan er (tijdelijk) een hogere talgproductie zijn. 

Naast hormonale schommelingen spelen ook erfelijkheid en externe omstandigheden een rol. Je leeftijd, geslacht, voeding en levensstijl kunnen voor een disbalans in je talgproductie zorgen. 

Wat te doen tegen een vette huid? 

Als je niet goed weet hoe je dit huidtype moet verzorgen, kan het lastig zijn om een vette huid (weer) in balans te brengen. Maar door de juiste verzorgingsproducten te gebruiken en kleine aanpassingen te maken in je levensstijl, kan je de talgproductie van je huid beter onder controle krijgen.  

Als het om je levensstijl gaat, is het allereerst belangrijk om voldoende water te drinken. Water hydrateert je huid en helpt afvalstoffen sneller af te voeren. Daarnaast zijn voldoende slaap, beweging en gezonde voeding van belang. Denk hierbij aan producten met vitamine A, vitamine E en zink. Vitamine A voedt je huid van binnenuit en vitamine E en zink beschermen je cellen tegen invloeden van vervuiling en zonlicht. Schoonheid komt van binnenuit, dus gevarieerd en gezond eten draagt hieraan bij! 

Verzorgingsproducten voor de vette huid 

Bij de verzorging van de vette is huid is het belangrijk om verzorgingsproducten met alcohol zo veel mogelijk te vermijden. Alcohol kan de huid uitdrogen en irriteren, waardoor de talgproductie wordt verhoogd en de huid nog vetter wordt. 

Reinig je huid daarom (twee keer per dag) met een mild product op basis van natuurlijke ingrediënten zoals houtskool, jojoba- of druivenpitolie. Deze ingrediënten hebben een beschermende werking en kunnen helpen om je talgproductie weer in balans te brengen. Na het reinigen is het belangrijk om je huid te verzorgen met een hydraterende dagcrème voor de vette en onzuivere huid

Tip: Avondje self-care op de planning? Verwen jezelf dan met een gezichtsmasker speciaal voor de vette huid. Dit groene klei masker is verrijkt met tea trea, wat een sterk reinigende eigenschap heeft. 

Andere favorieten voor de vette huid: 

Tot slot: wanneer naar de dokter? 

Hoewel een vette huid ongemakken als een glimmend hoofd kan veroorzaken, is het goed om te onthouden dat dit huidtype ook een voordeel heeft! Een vette huid wordt namelijk minder snel droog waardoor het langer elastisch blijft en dus minder snel oud wordt. 

Heb jij echter dusdanig last van een vette huid dat je er stress door ervaart of schaamte door voelt, dan zou je in overleg met je huisarts kunnen kijken hoe je een vette huid kunt verhelpen. Je huisarts kan ook onderzoeken of er eventueel andere huidaandoeningen spelen. 

  • Bancontact
  • MasterCard
  • Visa
  • AmericanExpress
  • IDeal
  • Instagram
  • Facebook
© 2023 Holland & Barrett N.V. BTW-nummer BE 0455.192.888, Amerikalei 164, 2000 Antwerpen.
+32 9 2822968 | klantenservice@hollandandbarrett.com