Close
skincare routine avond

Jouw skincare routine voor 's avonds

17 Sep 2021 • 1 minuten

Gedurende de dag wordt onze huid, en dan met name de gezichtshuid, blootgesteld aan allerlei schadelijke invloeden van buitenaf. Regen, wind, lucht, zonlicht: al deze externe factoren hebben invloed op de conditie van jouw huid. Gelukkig is het ‘s nachts tijd om bij te tanken: in de nacht krijgt onze altijd hardwerkende huid namelijk tijd om te herstellen!

 ‘s Nachts is de celregeneratie van je huid het hoogst, hierdoor kan je huid goed herstellen. En omdat gedurende de nacht al het grote werk plaatsvindt, is het belangrijk om je huid optimaal te laten profiteren van je nachtrust. Een fijne skincare routine die je toepast voordat je gaat slapen kan je hierbij helpen. Hieronder delen we de een fijne basis skincare routine voor in de avond. Wil je weten hoe jij jouw huid ‘s ochtends de beste verzorging geeft? Bekijk dan deze skincare routine voor in de ochtend.

Laatste update: 17 september 2021.
 

Het belang van goede huidverzorging

De huid is het grootste orgaan van ons lichaam. Ze fungeert niet alleen als een waardevolle, beschermende barrière, maar heeft ook nog allerlei andere belangrijke functies. Zo maakt onze huid onder andere vitamine D aan, helpt ze bacteriën en schimmels buiten ons lichaam te houden en regelt ze onze lichaamstemperatuur. 

Je huid goed verzorgen, is daarom erg belangrijk - je huid gaat immers je hele leven mee! Gebruik je de verkeerde verzorging, dan kan je huid er grof en grauw uit gaan zien. Maar door de juiste skincare routine met de juiste producten onderdeel te maken van jouw dagelijkse gezichtsverzorging, kan jij ervoor zorgen dat jouw huid er gezond uit gaat zien en dat ook blijft.

Een skincare routine die past bij jouw huid

Welke producten gebruik je voor een optimale verzorging? En in welke volgorde gebruik je deze producten? Een fijne skincare routine kan je hierbij helpen! Een skincare routine is de volgorde waarin je bepaalde verzorgingsproducten voor je huid gebruikt. Door de producten in de juiste volgorde te gebruiken, kan je jouw huid precies geven wat ze nodig heeft en kan je ervoor zorgen dat alle stoffen optimaal door je huid worden opgenomen.

Al je eenmaal weet welke producten bij jouw huidtype passen, kan je leren hoe je deze producten het best gebruikt. Hiervoor is het handig om jezelf een fijne skincare routine aan te leren. Het aanhouden van een bepaalde volgorde is hierin erg belangrijk. Doe je dit namelijk niet, dan kan een product zijn kracht verliezen of kan je zelfs irritaties veroorzaken! 


Een skincare routine bestaat uit een aantal vaste stappen zoals reinigen, verzorgen en hydrateren. Daarnaast zijn er nog een aantal extra stappen die jij kan toevoegen om nog meer uit je huidverzorgingsroutine te halen. Kijk hierin vooral wat jij fijn vindt en wat voor jou werkt - iedere huid is tenslotte anders! We delen hieronder een handige basis skincare routine voor in de avond, waarmee jij het natuurlijke herstelproces van je huid kan ondersteunen.

Skincare routine voor in de avond

Waar je huid in de ochtend juist een oppepper nodig heeft, is het in de avond dus belangrijk om je huid te helpen herstellen. Je huid herstelt zichzelf van nature al tijdens de nacht, maar we kunnen dit proces met de juiste producten ook versnellen en ondersteunen. Daarnaast zorgen de juiste producten er ook voor dat je de volgende ochtend weer fris en stralend aan je dag kan beginnen! 

Een goede skin care routine voor in de avond ziet er als volgt uit: 

1. Reinigingsproduct

Begin je routine met het reinigen van je huid. Gedurende de dag worden we blootgesteld aan allerlei stoffen die zich kunnen ophopen op je huid. Om onzuiverheden te voorkomen, is het belangrijk om dit vuil te verwijderen. Dat kan bijvoorbeeld met een diepreinigende zwavelzeep, die speciaal voor de onregelmatige huid geschikt is.

En hoewel je er echt niet altijd zin in hebt, is het ook belangrijk om je make-uprestjes altijd te verwijderen. Doe je dit niet, dan kunnen er vervelende irritaties optreden. Gebruik daarom naast je normale gezichtsreiniger eventueel een (waterproof) reinigingsmelk voor het verwijderen van je make-up. 

2. Exfoliëren

Met een exfoliant verwijder je overtollige vuil- en make-uprestjes van je huid. Door te exfoliëren verwijder je op een milde manier dode huidcellen waardoor je huid de kans krijgt om een nieuwe, schone laag te vormen. Je huid wordt hierdoor gladder en egaler en het kan puistjes, mee-eters en onzuiverheden helpen voorkomen. Het is belangrijk om pas in de avond te exfoliëren omdat je huid hierdoor gevoeliger wordt en sneller beschadigd kan raken. Benieuwd hoe exfoliëren precies in zijn werk gaat? Lees hier meer over de werking van een exfoliant.

3. Serum

Een fijn serum dat je in de avond het beste kan gebruiken, is een serum met retinol (ook wel: vitamine A). Retinol stimuleert de aanmaak van collageen en de aanmaak van nieuwe huidcellen. Hierdoor kunnen donkere vlekken wat vervagen, worden onzuiverheden minder zichtbaar en littekens glad gemaakt. Kort gezegd helpt retinol het herstellende vermogen van je huid.

De reden dat je retinol het beste in de avond kan gebruiken, is omdat retinol kan zorgen voor huidirritatie. Retinol zorgt ervoor dat er nieuwe huidcellen worden aangemaakt, doordat de bovenste huidlaag wat dunner wordt gemaakt. Je huid is hierdoor een stuk gevoeliger voor externe invloeden van buitenaf en kan bijvoorbeeld sneller beschadigd raken door zonlicht.

4. Nachtcrème

Voor je gaat slapen, is het belangrijk om je huid te verzorgen met een voedende crème. Het is hierbij belangrijk om een speciale nachtcrème te gebruiken, en niet dezelfde crème die je ‘s ochtends ook op je huid smeert. Dag- en nachtcrèmes hebben namelijk een andere samenstelling. Bij een dagcrème ligt de focus op het beschermen van je huid, terwijl nachtcrème is gemaakt om de huid te herstellen. 

Een goede nachtcrème voorziet je huid van vocht, verzorgt je huid de hele nacht door en ondersteunt het herstellende vermogen van de huid waardoor je huid de volgende ochtend weer zacht en fris aanvoelt.

Tot slot: benut je schoonheidsslaapje! 

Bovenstaand overzicht legt kort uit welke verschillende stappen jij ‘s avonds allemaal kunt meenemen in jouw skincare routine. Het  lijkt misschien een hele klus, maar zodra je de stappen door hebt, valt het reuze mee! En ondanks je na een lange dag soms echt niet altijd zin hebt om een complete skincare routine uit te voeren, kunnen we het belang van goede huidverzorging in de avond niet vaak genoeg herhalen.

In de nacht gebeurt er namelijk zo veel met onze huid dat de term ‘schoonheidsslaap’ echt niet misplaatst is. Een goede nachtrust en de juiste huidverzorging voordat je gaat slapen, zorgt namelijk echt voor een beter uitziende huid. Benut je (schoonheids)slaap dus optimaal!


Wil je echt alles uit je huidverzorgingsroutine halen? Dan is het ook goed om je huid in de ochtend de juiste verzorging te geven. Bekijk hier een fijne skincare routine voor in de ochtend om jouw huidverzorgingsroutine compleet te maken!

  • Bancontact
  • MasterCard
  • Visa
  • AmericanExpress
  • IDeal
  • Instagram
  • Facebook
© 2023 Holland & Barrett N.V. BTW-nummer BE 0455.192.888, Amerikalei 164, 2000 Antwerpen.
+32 9 2822968 | klantenservice@hollandandbarrett.com