Close
skin care routine ochtend

Jouw skincare routine voor 's ochtends

17 Feb 2023 • 2 minuten

Onze huid, en dan met name de gezichtshuid, wordt dagelijks blootgesteld aan allerlei schadelijke invloeden van buitenaf. Regen, wind, warme of koude lucht, zonlicht: al deze externe factoren hebben invloed op de conditie van jouw huid. Goede gezichtsverzorging en een fijne skincare routine is daarom erg belangrijk! 

Een skincare routine is de volgorde waarin je bepaalde verzorgingsproducten voor je huid gebruikt. Maar niet alleen de juiste volgorde is belangrijk, ook de producten die je gebruikt dragen hieraan bij. In de ochtend gebruik je namelijk andere producten dan in de avond. Hieronder delen we de een fijne basis skincare routine voor in de ochtend. Wil je weten hoe jij jouw huid ‘s avonds de beste verzorging geeft? Bekijk dan deze skincare routine voor in de avond

Het belang van goede huidverzorging

De huid is het grootste orgaan van ons lichaam. Ze fungeert niet alleen als een waardevolle, beschermende barrière, maar heeft ook nog allerlei andere belangrijke functies. Zo maakt onze huid onder andere vitamine D aan, helpt ze bacteriën en schimmels buiten ons lichaam te houden en regelt ze onze lichaamstemperatuur. Je huid goed verzorgen, is daarom erg belangrijk - je huid gaat immers je hele leven mee! 

Gebruik je de verkeerde verzorging, dan kan je huid er grof en grauw uit gaan zien. Door de juiste skincare routine en de juiste producten dagelijks toe te passen, kan jij ervoor zorgen dat jouw huid er gezond uit gaat zien en dat ook blijft. Hierbij is het belangrijk om uit te zoeken welke producten voor jouw huid wel en niet werken. 

Een skincare routine die past bij jouw huid

Heb je een droge huid, een vette huid of juist een gecombineerde huid? Er zijn verschillende huidtypen en elke huid vraagt om andere verzorgingsproducten. Een droge huid vraagt bijvoorbeeld om vochtinbrengende producten op oliebasis, terwijl je een vette huid beter kan verzorgen met producten op waterbasis. 

Al je eenmaal weet welke producten bij jouw huidtype passen, kan je leren hoe je deze producten het best gebruikt. Hiervoor is het handig om jezelf een fijne skincare routine aan te leren. Het aanhouden van een bepaalde volgorde is hierin erg belangrijk. Door de juiste volgorde aan te houden kunnen alle werkzame stoffen beter worden opgenomen. Hou je een andere volgorde aan? Dan kan een product zijn kracht verliezen of kan je zelfs irritaties veroorzaken! 


Een skincare routine bestaat uit een aantal vaste stappen zoals reinigen, verzorgen en hydrateren. Daarnaast zijn er nog een aantal extra stappen die jij kan toevoegen om nog meer uit je huidverzorgingsroutine te halen. Kijk hierin vooral wat jij fijn vindt en wat voor jou werkt - iedere huid is tenslotte anders! We delen hieronder een handige basis skincare routine waarmee jij jouw huid ‘s ochtends een fijne oppepper mee kan geven.

Skincare routine voor in de ochtend

Veel mensen verzorgen hun huid in de ochtend op dezelfde manier als ‘s avonds. Hoewel dit beter is dan je huid helemaal niet te verzorgen, vraagt je huid in de ochtend echter om een andere verzorging dan in de avond. In de ochtend wil jij jouw huid klaarmaken voor een nieuwe dag. Daarnaast is het goed om je huid in de ochtend te beschermen tegen externe invloeden, die gedurende de dag effect kunnen hebben op je huid.

Een fijne basis skincare routine voor in de ochtend ziet er als volgt uit: 

1. Reinigingsproduct

Start je ochtend met het reinigen van je huid. Op deze manier start je de dag fris en geef je jouw huid een fijne oppepper na een lange nacht. Een reinigingsproduct helpt daarnaast om zweet, talg en vuil (van bijvoorbeeld je hoofdkussen) van je gezicht te verwijderen. 

Heb je last van een droge huid? Dan is het goed om een natuurlijke en zeepvrije gezichtsreiniger te gebruiken. Een houtskool gezichtsreiniger kan in dit geval een fijne oplossing zijn. Deze solid bar reinigt je huid op een milde manier en bestaat voor 95% uit natuurlijke ingrediënten.

In geval van een vette huid is het juist belangrijk om wat intensiever te reinigen. Probeer in dit geval producten op oliebasis zoveel mogelijk te vermijden - deze maken je huid nog vetter en kunnen je poriën verstoppen. Deze cleansing milk met tea tree reinigt de onzuivere huid met verstopte poriën en mee-eters grondig. Heb je een onregelmatige huid? Dan kan je voor diepreinigende zwavelzeep gaan.

Liever een reinigingsproduct zonder parfum gebruiken? Dan hebben we speciaal voor jou een assortiment met face washes zonder parfum.

2. Toner

Na het reinigen van je huid met een gezichtsreiniger, kan je een toner gebruiken. Toners waren oorspronkelijk bedoeld om je huid weer in balans te brengen na een wasbeurt, maar bieden nu veel meer voordelen. Toners zijn goed voor het verwijderen van achtergebleven onzuiverheden of make-up, helpen je huid te hydrateren & kalmeren en egalisren je huidskleur. 

Met een toner verminder je ook eventuele roodheid en zorg je ervoor dat je huid beter andere werkzame stoffen kan opnemen. Handig voor de volgende stappen in je skincare routine! Een veelzijdige toner die geschikt is voor alle huidtypen, is bijvoorbeeld de Q+A Niacinamide Daily Toner

3. Spot treatment

Heb je vaak last van onzuiverheden? Dan is dit het moment tijdens je skincare routine om een product hiertegen aan te brengen! Gebruik hiervoor bijvoorbeeld een anti-puistjesstick met salicylzuur om roodheid te kalmeren en je onzuiverheden te verkleinen.

4. Serum

Een serum aan je skincare routine toevoegen, kan je veel voordelen opleveren. Serums bevatten namelijk een hoge concentratie aan actieve, oftewel werkzame ingrediënten. Hierdoor zijn serums effectiever dan een gewone crème en zijn ze heel geschikt als je een bepaald huidprobleem aan wilt pakken. 

De meesten selecteren een serum dan ook op een bepaalde behoefte. Denk bijvoorbeeld aan het verminderen van fijne lijntjes, grove poriën minder zichtbaar maken of een gevoelige huid kalmeren. Heb je geen specifieke wens, maar wil je toch graag een serum in je skincare routine opnemen? Dan is een beschermend serum met vitamine C, of een serum met hydraterende eigenschappen altijd een goede keuze.

5. Oogcrème

De huid rondom je ogen is heel anders dan de huid op je wangen of voorhoofd. Daarom heeft dit gebied een andere verzorging nodig dan je gezichtshuid. Een oogcrème kan je onder andere gebruiken om je wallen te verminderen, ontstekingen te voorkomen en om fijne lijntjes te verminderen.

6. Vochtinbrengende huidverzorging

Als een van de laatste stappen in je ochtend skincare routine is het belangrijk om de vochtbalans van je huid op peil te houden. Dit kan je doen door je huid te hydrateren, oftewel: door het teruggeven van de vochtregulerende stoffen die je met het reinigen van je huid, of door andere invloeden van buitenaf kwijtgeraakt bent.

Hydrateren kan je doen met een hydraterend product zoals een dagcrème of een moisturizer. Het grote verschil tussen deze twee is dat een dagcrème niet altijd specifiek gericht is op een hydraterende werking, terwijl een moisturizer dat wel is. Gebruik je graag dagcrème? Zorg er dan voor dat deze altijd een vochtinbrengende stof zoals aloë vera, fruitzuur of hyaluronzuur bevat. Hyaluronzuur is het meest effectief, omdat deze het hydraterend vermogen, de stofwisseling en het herstellend vermogen van de huid herstelt. 

Een moisturizer is simpel gezegd gewoon vochtinbrengende huidverzorging. Het reguleert vocht, waardoor de vochtbalans in je huid op peil blijft. Dit is belangrijk omdat je de huid zo kan beschermen tegen externe factoren. Over het algemeen geldt: hoe meer water je huid vasthoudt, des te beter je huidbarrière kan functioneren. 

Liever een gezichtscrème gebruiken zonder parfum? We hebben ook een selectie van gezichtscrème zonder parfum.

7. Zonbescherming

De laatste en misschien wel belangrijkste stap van je skincare routine voor in de ochtend: zonbescherming! Uv-stralen beschadigen je huid en zorgen ervoor dat je huid vroegtijdig oud wordt. Bescherm je huid daarom altijd met een speciale zonnebrand voor je gezicht, zelfs in de winter! Uv A- en uv B-straling zijn namelijk ook aanwezig als de zon niet schijnt, dus een goede bescherming hiertegen is het hele jaar door belangrijk. Je kunt er ook voor kiezen om een zonnebrand zonder parfum te gebruiken.

Tot slot: vind een routine die past bij jou

Bovenstaand overzicht legt kort uit welke verschillende stappen jij allemaal kunt meenemen in jouw skincare routine. Heb je vaak weinig tijd in de ochtend? Dan kan je bepaalde stappen of producten weglaten. Belangrijk is wel om altijd de volgorde van reinigen, verzorgen en hydrateren aan te houden. 


Wil je echt alles uit je huidverzorgingsroutine halen? Dan is het ook goed om je huid in de avond de juiste verzorging te geven. Bekijk hier een fijne skincare routine voor in de avond, om jouw huidverzorgingsroutine compleet te maken!

  • Bancontact
  • MasterCard
  • Visa
  • AmericanExpress
  • IDeal
  • Instagram
  • Facebook
© 2023 Holland & Barrett N.V. BTW-nummer BE 0455.192.888, Amerikalei 164, 2000 Antwerpen.
+32 9 2822968 | klantenservice@hollandandbarrett.com