Close
Keto dieet

Ketogeen dieet: wat is het en wat zijn de voordelen?

23 Nov 2022 • 2 minuten

Koolhydraten en vetten vormen de brandstof voor je lichaam. Tijdens een ketogeen dieet eet je nauwelijks koolhydraten, waardoor je lichaam zijn energie voornamelijk uit vetten haalt. Daardoor kun je je insulineniveau verlagen en gewicht verliezen. Het keto dieet vergt echter wel een ander eetpatroon. Ben je benieuwd of het ketogeen dieet iets voor jou is? Wij vertellen je wat een ketogeen dieet precies is, wat de voordelen zijn en wat je wel en niet mag eten.

Wat is het ketogeen dieet?

Wat is het ketogeen dieet?

Het ketogeen dieet is een koolhydraatarm dieet. Tijdens dit dieet eet je maximaal 50 gram koolhydraten per dag. Normaal gesproken verbrandt je lichaam als eerste koolhydraten, want dat is de 'makkelijkste' en snelste energiebron. Tijdens het ketodieet zijn er te weinig koolhydraten beschikbaar, waardoor je lichaam ervoor kiest om vetten te verbranden. Wanneer je lichaam vetten verbrandt, maakt het bepaalde zuren aan: ketonen. Vandaar de term ‘ketogeen dieet’.

Wat zijn de voordelen van het ketogeen dieet?

Wat zijn de voordelen van het ketogeen dieet?

Uit onderzoek blijkt dat het ketogeen dieet een effectieve methode is om af te vallen.¹ Bij de meeste diëten krijg je een knagend hongergevoel, maar daar hoef je bij dit dieet niet bang voor te zijn. Dat komt omdat je minder koolhydraten eet, waardoor je bloedsuikerspiegel stabieler is en je minder snel trek krijgt. Ook eet je tijdens het ketogeen dieet veel eiwitten, die je een verzadigd gevoel geven. Hierdoor is het ketodieet makkelijker om vol te houden dan een caloriearm dieet.

Daarnaast zijn er steeds meer keto-dieetproducten te koop ter ondersteuning van je dieet. Zo kun je op een veilige manier diëten zonder voedingsstoffen mis te lopen.

Wat mag je niet eten binnen een ketogeen dieet?

Wat mag je niet eten binnen een ketogeen dieet?

Tijdens het ketogeen dieet mag je geen koolhydraatrijke of suikerrijke producten eten. Tussendoortjes zoals melkchocolade, snoep of koekjes kun je dus niet eten. Daarnaast mag je tijdens het keto dieet geen brood, aardappels, wraps of pasta eten. Ook vallen sommige fruitsoorten af. Zo bevatten bananen, sinaasappels en appels te veel fruitsuikers.

Frisdrank, vruchtensap, energiedrankjes, cocktails en biertjes kan je ook beter laten staan. Deze drankjes bevatten namelijk allemaal veel koolhydraten.

Wat mag je eten binnen een ketogeen dieet?

Wat mag je eten binnen een ketogeen dieet?

Binnen het ketogeen dieet eet je voornamelijk eiwitrijke en vette producten. Denk hierbij aan natuurlijke oliën en vetten, vis en vlees, zaden, groenten, kaas, avocado en eieren. Ook mag je soms rood fruit, mosterd, pesto en zaden eten. Je mag af en toe een stukje pure chocola of een glas wijn pakken, zolang je maar binnen de 50 gram koolhydraten per dag blijft.

Welke producten zijn geschikt voor een ketogeen dieet?

Welke producten zijn geschikt voor een ketogeen dieet?

Holland & Barrett heeft een assortiment aan producten die goed binnen een ketogeen dieet passen, zoals MCT-olie of MTC-poeder. MCT-olie bevat vetzuren die in het lichaam worden omgezet in energie en niet worden opgeslagen als vet. MCT-olie is ideaal voor in de koffie, door smoothies of als dressing voor jouw salade.  

Op zoek naar een ketogeen ontbijt? Dan kan Go-Keto Granola een goede optie zijn. Heb je graag een snelle snack voor onderweg? Dan zijn onze Good To Go-repen een goede keus. Deze repen bevatten slechts 1,5 gram suiker per reep en de rest van de koolhydraten zijn polyolen. Dat zijn zoetstoffen die je niet hoeft mee te tellen bij je dagelijkse koolhydraatopname. Ook de Pulsin keto bars zijn laag in suikers omdat ze polyolen bevatten.

 Is het lastig om pasta of rijst te laten staan? De Eat Water Slim Rijst en de Eat Water Slim Pasta Spaghetti zijn volledig vrij van suikers en gluten. Deze gerechten zijn gemaakt van de konjacplant en zijn rijk aan vezels, waardoor je makkelijker een verzadigd gevoel kunt krijgen. Ze zijn bovendien heel snel en eenvoudig te bereiden. Ontdek hieronder nog meer van onze producten die binnen een keto dieet passen.

Kokosolie

Kokosolie

Tijdens het keto dieet kun je het beste middellange ketenvetzuren (MCT's) eten, omdat je lichaam deze gemakkelijk opneemt. Deze vetzuren zitten vooral in kokosolie.

Suikervervangers

Suikervervangers

Maak je gerechten zoet met onze natuurlijke suikervervangers stevia en erythritol.

Noten

Noten

Kies voor noten met weinig koolhydraten en onverzadigde vetzuren. Zo passen walnoten, macadamianoten en pecannoten perfect in een ketogeen dieet.

Koolhydraatarme producten

Koolhydraatarme producten

Gezonde voeding kan vermoeidheid tegengaan. Door gezond te eten en te drinken, zorg je voor een stabiele bloedsuikerspiegel en geef je jouw lichaam de benodigde vitaminen en mineralen.

Voorbeeld van een ketodieet dagmenu

Om je op weg te helpen en alvast wat inspiratie te geven, hebben we twee voorbeelden van een ketogeen dagmenu met onze ketorecepten.


Voorbeeldmenu 1
OntbijtBulletproof koffie met keto granola
LunchKoolhydraatarm brood met oude kaas
SnackSuikervrije koekjes
DinerKeto bloemkoolsteak
DessertKeto brownie


Voorbeeldmenu 2
OntbijtBulletproof koffie met koolhydraatarme wafels
LunchVezelrijke keto tacos
SnackKoolhydraatarme koekjes
DinerGado gado
DessertKeto taart

Is het keto dieet veilig?

Is het keto dieet veilig?

Het keto dieet is veilig voor de meeste personen, maar helaas niet voor iedereen. Zo is het ketogeen dieet niet geschikt voor zwangere vrouwen, lacterende vrouwen en mensen met nierproblemen. Daarnaast moet je jouw lichaam tijd geven om aan het dieet te wennen. In het begin kun je je wat slapper voelen, of kan je maag onrustig worden. Daarom helpt het om het dieet rustig op te bouwen en steeds iets minder koolhydraten te eten.

Behoor je niet tot de risicogroep? Dan kan het geen kwaad om het ketodieet te proberen. We sluiten graag af met wat tips, zodat jij op een gezonde en veilige manier kunt diëten.

  • Kies voor onverzadigde vetten in plaats van verzadigde vetzuren. Producten die rijk zijn aan onverzadigde vetzuren zijn bijvoorbeeld olijfolie, noten, avocado en zalm.
  • Zorg dat je voldoende voedingsstoffen binnenkrijgt, bijvoorbeeld met behulp van voedingssupplementen.
  • Vraag eventueel advies aan een diëtist of arts

Bronnen

 
  • Bancontact
  • MasterCard
  • Visa
  • AmericanExpress
  • IDeal
  • Instagram
  • Facebook
© 2023 Holland & Barrett N.V. BTW-nummer BE 0455.192.888, Amerikalei 164, 2000 Antwerpen.
+32 9 2822968 | klantenservice@hollandandbarrett.com