Close
overgangsklachten

Beste middel tegen overgangsklachten: onze tips

28 Jun 2023 • 2 minuten

De overgang is een natuurlijk proces waar elke vrouw mee te maken krijgt. Deze periode gaat gepaard met verschillende hormonale veranderingen, wat bij sommige vrouwen kan zorgen voor fysieke en mentale klachten. Zo geeft maar liefst 80% van de vrouwen aan klachten te hebben door de overgang. Deze klachten kunnen variëren van hoofdpijn en slecht slapen tot depressieve gevoelens en opvliegers.

Wat zijn overgangsklachten?

Wat zijn overgangsklachten?

Overgangsklachten zijn klachten die gepaard gaan met de overgang. Veelvoorkomende klachten tijdens de overgang zijn onder meer vermoeidheid, opvliegers, stemmingswisselingen, een gespannen gevoel en nachtzweten. Deze klachten zijn het gevolg van de hormonale veranderingen die jouw lichaam tijdens de overgang doormaakt.

Wat te doen tegen overgangsklachten?

Naast een algeheel gezonde levensstijl met zoveel mogelijk ontspanning, een goede slaaphygiëne en gezonde voeding, kan je overgangsklachten aanpakken door de specifieke symptomen te behandelen. Dit zijn de beste natuurlijke middelen die kunnen helpen bij overgangsklachten: 

 1. Zilverkaars

Zilverkaars is een kruidenmiddel dat zijn oorsprong vindt in Noord-Amerika. Inheemse stammen gebruikten het kruid eeuwen geleden al bij de behandeling van onregelmatige menstruatie, symptomen van de menopauze en om de bevalling te vergemakkelijken.*

Tegenwoordig is het een van de populairste middeltjes tegen overgangssymptomen en wordt het vaak ingezet bij vrouwenklachten.* Duizenden vrouwen gebruiken zilverkaars tijdens de overgang en onderzoek heeft uitgewezen dat het middel een positief effect heeft op opvliegers.* 

Let op: gebruik zilverkaars niet langer dan 6 maanden en neem geen zilverkaars als je leverproblemen hebt (gehad).

Zilverkaars helpt bij:

 • Overmatig zweten*
 • Opvliegers*
 • Rusteloosheid en prikkelbaarheid.*

*Gezondheidsclaims in afwachting van goedkeuring door de Europese Commissie.  

 1. Rode klaver

De bloesems van de rode klaver zijn erg populair bij overgangsklachten omdat het helpt om ongemakken tijdens de menopauze weg te nemen.* Deze bloesems bevatten namelijk isoflavonen, ook wel plantaardige oestrogenen of fyto-oestrogenen genoemd. Isoflavonen hebben een vergelijkbare werking als oestrogeen. Rode klaver is daarom een fijn kruid om te gebruiken tijdens de overgang. 

Let op: rode klaver is niet geschikt als je borstkanker of een andere hormoongerelateerde kanker hebt (gehad).

Rode klaver helpt bij: 

 • Opvliegers.*
 • Overmatig zweten.*
 • Rusteloosheid en prikkelbaarheid.*

*Gezondheidsclaims in afwachting van goedkeuring door de Europese Commissie.

 1. Salie

Veel vrouwen kennen salie als helpend kruid bij overgangsklachten.* Dit komt doordat salie oestrogeenachtige stoffen bevat die voor ondersteuning kunnen zorgen.* Zwitserse wetenschappers ontdekten dat vrouwen die vier weken lang dagelijks een tablet met een salie-extract innamen 50% minder last hadden van opvliegers. Na acht weken verminderde dit zelfs met 64%.*

Salie helpt bij: 

 • Het behoud van een gezond lichaamsgewicht.*
 • Het welzijn van de vrouw.*
 • Overmatig zweten.*
 • Het ondersteunen van de remineralisatie van de veranderde botstructuur na de menopauze.*

*Gezondheidsclaims in afwachting van goedkeuring door de Europese Commissie. 

 1. Agnus castus

Monnikspeper, kuisheidsboom, agnus castus: deze plant is een populair middel bij het premenstruele syndroom en overgangsklachten.*

De bessen van de agnus castus bessen worden meestal gedroogd en vervolgens verwerkt tot poeder (genomen als capsules) of als druppelvorm. Het kan ook als essentiële olie worden gebruikt. Een studie uit 2003 concludeerde dat het aanbrengen van agnus castus etherische olie symptomen als nachtelijke zweten en opvliegers kan verminderen.* 

Let op: gebruik agnus castus niet langer dan drie maanden, als je zwanger bent of wanneer je borstvoeding geeft.

Agnus castus helpt bij: 

 • Ongemakken tijdens de menstruatie.*
 • Ondersteuning tijdens de premenstruele cyclus.*
 • Verlichting van menopauzesymptomen.*
 • Het behoud van de mobiliteit en flexibiliteit van gewrichten.*
 • Hormonaal evenwicht.*

*Gezondheidsclaims in afwachting van goedkeuring door de Europese Commissie. 

 1. Vitamine D

Vitamine D verhoogt de calciumopname in de botten, wat vanaf de menopauze extra belangrijk is. Vitamine D draagt bij tot de instandhouding van normale botten. Bovendien helpt vitamine D om de risico's van vallen te verminderen, in verband met houdingsinstabiliteit en spierzwakte. Vallen is een risicofactor voor botbreuken bij vrouwen vanaf 60 jaar. Verder helpt vitamine D het immuunsysteem. 

Vitamine D helpt bij: 

 • De calciumopname in de botten.
 • De risico’s om vallen te verminderen.
 • Het immuunsysteem. 

De Gezondheidsraad adviseert vrouwen van 50 jaar en ouder om 10 microgram vitamine D per dag te suppleren.

 1. Voedingsproducten die de lever ondersteunen

Oestrogeen wordt door de lever verder verdeeld, dus voor een optimale werking is het van belang je lever gezond te houden. Eet daarom veel voedingsmiddelen die de lever ondersteunen. Denk hierbij aan lente-uitjes, artisjokken, asperges en venkel. Ook hier kunnen kruiden ondersteunen, denk dan bijvoorbeeld aan mariadistel en kurkuma.*

Koffie, pikant eten en alcohol kunnen, bij overmatige consumptie, de normale werking van je lever echter verstoren. Probeer deze voedingsmiddelen daarom zoveel mogelijk te vermijden wanneer je in de overgang zit. Daarnaast hebben deze producten een invloed op adrenaline en cortisol, hormonen die ervoor kunnen zorgen dat je stress ervaart. 

*Gezondheidsclaims in afwachting van goedkeuring door de Europese Commissie.  

 1. De supplementencomplexen van Health & Her

In samenwerking met deskundigen ontwikkelde het Britse merk Health & Her supplementencomplexen om het welzijn tijdens de overgang op verschillende manieren te ondersteunen. De complexen van Health & Her bevatten verschillende nutriënten die elk op hun manier voor ondersteuning kunnen zorgen. Denk dan aan vitamines en mineralen, maar ook kruiden zoals ginseng, ashwagandha en salie. 

Health & Her heeft supplementen die ondersteuning kunnen bieden bij verschillende symptomen en in verschillende fases van de overgang, zoals de perimenopauze. 

Tot slot: eerst de basis, dan pas supplementen

Wil je jouw overgangsklachten aanpakken, leg dan vooral de focus op een gezonde levensstijl met een gevarieerd dieet, voldoende slaap en genoeg ontspanning. Als je wat extra ondersteuning wilt, kan je ook bovenstaande natuurlijke hulpmiddelen bij overgangsklachten overwegen. Doe dat wel altijd in overleg met jouw arts, want dit advies is puur ter informatie en is niet bedoeld ter vervanging van medisch advies of medicijnen.

Bronnen

 
 • Bancontact
 • MasterCard
 • Visa
 • AmericanExpress
 • IDeal
 • Instagram
 • Facebook
© 2023 Holland & Barrett N.V. BTW-nummer BE 0455.192.888, Amerikalei 164, 2000 Antwerpen.
+32 9 2822968 | klantenservice@hollandandbarrett.com