De overgang is een natuurlijk proces waar elke vrouw mee te maken krijgt. Deze periode gaat gepaard met verschillende hormonale veranderingen, wat bij sommige vrouwen kan zorgen voor fysieke en mentale klachten. Zo geeft maar liefst 80 van de 100 vrouwen aan klachten te hebben door de overgang. Deze klachten kunnen variëren van hoofdpijn en slecht slapen tot depressieve gevoelens en opvliegers.
Laatste update: 14 oktober 2021.
Holland & Barrett wil jou op allerlei manieren te ondersteunen in deze gespannen en uitdagende periode. Van kruidensupplementen tot lifestyleadvies, we hebben de beste informatie verzameld om je op natuurlijke wijze te helpen en verlichting te bieden bij symptomen van de overgang.
Deze natuurlijke middelen kunnen helpen bij overgangsklachten:
1. Zilverkaars
Zilverkaars is een kruidenmiddel dat zijn oorsprong vindt in Noord-Amerika. Inheemse stammen gebruikten het kruid eeuwen geleden al bij de behandeling van onregelmatige menstruatie, symptomen van de menopauze en om de bevalling te vergemakkelijken.
Tegenwoordig is het een van de populairste middeltjes tegen overgangssymptomen en wordt het vaak ingezet bij vrouwenklachten. Duizenden vrouwen gebruiken zilverkaars tijdens de overgang en onderzoek heeft uitgewezen dat het middel een positief effect heeft op opvliegers.
Let op: gebruik zilverkaars niet langer dan 6 maanden en neem geen zilverkaars als je leverproblemen hebt (gehad).
2. Meditatie & yoga
Yoga en meditatie hebben verschillende voordelen voor ons lichaam en de geest. Zo helpt het onder andere je immuunsysteem te verbeteren en kan het symptomen van depressie en angst verlichten. Uit recent onderzoek blijkt nu ook dat zowel yoga als meditatie overgangssymptomen kunnen helpen verlichten.
Er wordt opgeroepen tot meer onderzoek naar deze behandelingen om de symptomen van de overgang te helpen verlichten, maar doordat yoga en meditatie een positieve invloed hebben op het hormoonsysteem kan het sowieso een fijne, natuurlijke oplossing zijn wanneer je last hebt van overgangsklachten.
3. Rode klaver
De bloesems van de rode klaver zijn erg populair bij overgangsklachten. Deze bloesems bevatten namelijk isoflavonen, ook wel plantaardige oestrogenen of fyto-oestrogenen genoemd. Isoflavonen hebben een vergelijkbare werking als oestrogeen en kunnen bijdragen aan een evenwichtige hormoonbalans. Rode klaver is daarom een fijn kruid om te gebruiken tijdens de overgang.
Let op: rode klaver is niet geschikt als je borstkanker of een andere hormoongerelateerde kanker hebt (gehad).
4. Fyto-oestrogeen
We schreven het hierboven al: fyto-oestrogenen zijn plantaardige oestrogenen waarvan wordt aangenomen dat ze een oestrogeen-achtig effect op het lichaam hebben. Naast rode klaver, vind je ze ook in voedingsproducten met soja, in linzen, kikkererwten en kidneybonen. Ook lijnzaad, cichorei, andijvie en selderij zijn een goede bron van fyto-oestrogeen.
5. Salie
Salie kan ingezet worden bij een tal van gezondheidsklachten. Zo wordt het van oudsher gebruikt tegen een slecht geheugen (ook een veelvoorkomend overgangssymptoom), maag- en darmproblemen en wordt het ook vaak ingezet bij overgangsklachten.
Salie kan namelijk helpen bij overmatig transpireren en opvliegers, symptomen die in de overgang voorkomen. Zwitserse wetenschappers ontdekten dat vrouwen die vier weken lang dagelijks een tablet saliebladeren namen 50% minder last hadden van opvliegers. Na acht weken verminderde dit maar liefst met 64%.
Schenk heet water over enkele salieblaadjes om een heerlijke kop saliethee te maken.
6. Voedingsproducten die de lever ondersteunen
Oestrogeen wordt door de lever verder verdeeld, dus voor een optimale werking is het van belang je lever gezond te houden. Eet daarom veel voedingsmiddelen die de lever ondersteunen. Denk hierbij aan lente-uitjes, artisjokken, asperges en venkel.
Koffie, pikant eten en alcohol kunnen, bij overmatige consumptie, de normale werking van je lever echter verstoren. Probeer deze voedingsmiddelen daarom zoveel mogelijk te vermijden wanneer je in de overgang zit. Daarnaast hebben deze producten een invloed op adrenaline en cortisol, hormonen die ervoor kunnen zorgen dat je stress ervaart.
7. Sint-janskruid
Voel jij je tijdens de overgang een beetje somber of onrustig? Dan kan sint-janskruid misschien helpen. Het is een traditioneel kruidenmedicijn waarvan wordt gezegd dat het symptomen als een lichte neerslachtigheid en milde onrust zou kunnen verlichten.
Volgens onderzoek zou dit kruid kunnen helpen bij zowel de mentale klachten van de overgang als een verminderde gemoedstoestand, maar ook bij fysieke overgangsklachten als opvliegers en overmatig zweten.
8. Agnus castus
Monnikspeper, kuisheidsboom, agnus castus: deze plant wordt voor verschillende gynaecologische problemen gebruikt en is een populair middel bij het premenstruele syndroom en overgangsklachten.
De bessen van de agnus castus bessen worden meestal gedroogd en vervolgens verwerkt tot poeder (genomen als capsules) of als druppelvorm. Het kan ook als essentiële olie worden gebruikt. Een studie uit 2003 concludeerde dat het aanbrengen van agnus castus etherische olie symptomen als nachtelijke zweten en opvliegers kan verminderen.
Let op: gebruik agnus castus niet langer dan drie maanden, als je zwanger bent of wanneer je borstvoeding geeft.
9. Vitamine D
Tijdens en na de overgang maakt je lichaam minder oestrogeen aan. Dit kan leiden tot gezondheidsproblemen als osteoporose of botontkalking. Daarnaast kan je door een verandering in je oestrogeenniveau ook last krijgen van stemmingswisselingen.
Vitamine D kan deze klachten gelukkig deels verminderen. Zo bevordert vitamine D de absorptie van calcium en heeft het een positieve invloed op je immuunsysteem. De Gezondheidsraad adviseert vrouwen van 50 jaar en ouder om 10 microgram vitamine D per dag te suppleren.
10. Vitamine E
Veel vrouwen hebben tijdens de overgang last van een droge huid. Geef je huid daarom een oppepper met Vitamine E olie. Deze vitamine hydrateert je huid en helpt daarnaast om je huid soepel en elastisch te houden. Je kan vitamine E als supplement innemen of vitamine E-verzorgingsproducten gebruiken op de huid.
Dit advies is puur ter informatie en is niet bedoeld ter vervanging van medisch advies of medicijnen. Neem contact op met je huisarts of specialist voor je de tips en adviezen op deze website toepast
- D. Swain et al., Impact of yoga intervention on menopausal symptoms-specific quality of life and changes in hormonal level among menopausal women, geraadpleegd via https://obgyn.onlinelibrary.wiley.com/doi/10.1111/jog.14939?af=R
- H. Cramer et al., Effectiveness of Yoga for Menopausal Symptoms: A Systematic Review and Meta-Analysis of Randomized Controlled Trials, geraadpleegd via https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC3524799/
- A. Eatemadnia et al., The effect of Hypericum perforatum on postmenopausal symptoms and depression: A randomized controlled trial, geraadpleegd via https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/31331546/
- Lucks, B.C., Vitex agnus castus essential oil and menopausal balance: a research update, geraadpleegd via https://eurekamag.com/research/004/384/004384381.php