De overgang: elke vrouw krijgt ermee te maken. Er wordt vaak gedacht dat de menopauze synoniem is voor de overgang, maar dat is niet zo. De menopauze is het moment van je laatste menstruatie, en de overgang is de periode voor en na de menopauze. Daarom wordt de overgang opgedeeld in de premenopauze, menopauze en postmenopauze. Maar hoe ziet dat proces er precies uit en wat zijn de verschijnselen? We zetten het voor je op een rij.
Laatste update: 26 april 2022.
Wat is de overgang?
De overgang is een natuurlijk proces waar elke vrouw mee te maken krijgt. In deze fase bereidt het lichaam zich voor op de laatste menstruatie, de menopauze. Dat gaat met hormonale veranderingen gepaard. Sommige vrouwen merken weinig van de overgang, anderen krijgen overgangsverschijnselen zoals opvliegers en vermoeidheid.
Wat is de overgang?

Wanneer ben je in de overgang?
Je raakt in de overgang als het proces naar je laatste menstruatie is begonnen. Meestal gebeurt dit op een leeftijd van 45 tot 55 jaar, hoewel je ook een vervroegde overgang kunt hebben. Bij een vervroegde overgang stopt je menstruatie voor je 40e. Meestal komt het omdat je eierstokken niet goed meer werken, maar het kan ook met externe factoren te maken hebben, zoals stress.
Hoe weet je of je in de overgang bent? Dat merk je aan je lichaam: je menstruatie wordt onregelmatiger en je kan opvliegers krijgen. Slik je de pil? Dan onderdruk je de eerste signalen, waardoor je minder snel doorhebt dat het zover is.
Wanneer ben je in de overgang?

Hoelang duurt de overgang?
Hoelang de overgang duurt, verschilt per vrouw. De ene vrouw zit een paar jaar in de overgang, de ander heeft er 10 jaar last van. Gemiddeld duurt de overgang 5 jaar. Een andere veelgestelde vraag is: tot welke leeftijd duurt de overgang? Dat hangt ervan af in welk levensjaar de overgang begint en hoe lang het proces in beslag neemt. De meeste vrouwen zijn rond hun 50e uit de overgang.
Hoelang duurt de overgang?

Wat zijn verschijnselen van de overgang?
Veelvoorkomende verschijnselen van de overgang zijn vermoeidheid, opvliegers, stemmingswisselingen, een gespannen gevoel, nachtzweten, gewichtstoename, een droge huid en een droge vagina. Die symptomen kunnen vaak een invloed hebben op het dagelijkse leven en dus ook op de werksituatie.
Uit een onderzoek van onafhankelijk onderzoeksbureau Markteffect in opdracht van A.Vogel blijkt dat maar liefst 47% van de werkende vrouwen tussen 45 en 60 jaar met overgangsverschijnselen aangeven dat de overgang een invloed heeft op het werk. Zo krijgen ze onder meer te maken met vermoeidheid en opvliegers, maar ervaren ze ook stress (36%), concentratieproblemen (45%) en raken ze sneller geïrriteerd (26%). Voor 13% zijn overgangsverschijnselen wel eens een reden geweest om zich ziek te melden.
Wat zijn verschijnselen van de overgang?

Veelvoorkomende verschijnselen van de overgang:
Opvliegers
De gevreesde opvlieger: je krijgt het warm, begint te zweten en krijgt rode vlekken.
Gespannen zijn
Je vaak gespannen voelen en stress hebben, zijn veelvoorkomende verschijnselen.
Vermoeidheid
Ook vermoeidheid en een lusteloos gevoel zijn verschijnselen die vaak bij de overgang horen.
Wat helpt tegen overgangsverschijnselen?
De overgang gaat vanzelf voorbij, maar tot die tijd wil je er zo min mogelijk last van hebben. Gelukkig zijn er natuurlijke hulpmiddelen tegen overgangverschijnselen. Zo is er de A.Vogel Famosan productlijn, waarvan de producten natuurlijke ingrediënten zoals salie en zilverkaars bevatten. Dit zijn ingrediënten die het natuurlijke overgangsproces ondersteunen en kunnen helpen bij overgangsverschijnselen.*
Naast natuurlijke hulpmiddelen, kan je ook je levensstijl aanpassen: ga op tijd naar bed, beweeg regelmatig en plan genoeg ontspanmomenten in. Te maken met opvliegers? Probeer rustig te blijven, paniek maakt het erger. En draag laagjes, dan kun je bij een zweetaanval iets uittrekken.
*Gezondheidsclaims in afwachting van Europese toelating.
Wat helpt tegen overgangsverschijnselen?

Wanneer is de overgang echt voorbij?
De overgang is pas echt voorbij als je de laatste menstruatie hebt gehad en je hormonen een nieuw evenwicht hebben gevonden. Dat moment is lastig om vast te stellen, helemaal met een onregelmatige cyclus. Soms denk je dat het zover is en word je na maanden toch weer ongesteld. Daarom kun je pas na 1 of 2 jaar vaststellen of de menopauze écht achter de rug is.
Hoe vervelend de overgang ook kan zijn, een ding weten we zeker: het gaat vanzelf voorbij!
Wanneer is de overgang echt voorbij?
