Close
tapioca

Wat is tapioca en hoe kan je het gebruiken?

10 Nov 2021 • 1 minuten

Van verdikkingsmiddel tot bubble tea: tapiocameel heeft tal van toepassingen. Bovendien is het een ideale vorm van koolhydraten voor wie een glutenvrij dieet of paleodieet volgt. Maar waar komt tapioca precies vandaan en is het goed voor je? Hier lees je alles over tapioca. 

Wat is tapiocameel?

Tapiocameel is oorspronkelijk afkomstig uit Zuid-Amerika en wordt gemaakt van een knol. Deze knol, een cassavewortel, wordt na het oogsten geplet en tot een fijn poeder gedroogd. Tapiocapoeder in korrelvorm heeft een lichtzoete smaak en een hoog zetmeelgehalte. Door dit zetmeelgehalte is het uitstekend geschikt voor het verdikken van sauzen, soepen, taartvullingen, dipsauzen en pudding.

Het wordt in gluten- en graanvrije bakrecepten als alternatief voor gewone tarwebloem gebruikt. Tapiocameel geeft baksels een sponsachtige structuur, met knapperige, mooie bruine korsten. Het is misschien het populairst vanwege het gebruik in diverse Braziliaanse lekkernijen, zoals Pão de Queijo, een luchtig, licht kaasbroodje. Ook tapioca- of maniokcrêpes, zijn een populaire tapioca-snack, die zowel met zoete als hartige vulling wordt gegeten.

Hoe wordt tapiocameel gemaakt?

Eerst moet een cassavewortel worden geschild, gewassen, gehakt en versnipperd. Daarna wordt het versnipperde mengsel gewassen en herhaaldelijk gecentrifugeerd totdat het alleen nog uit water en puur zetmeel bestaat. Vervolgens wordt het zetmeel gedroogd, waarna het een fijn tapiocazetmeel of -meel vormt.

Tapiocameel versus cassavemeel 

Cassavemeel wordt vaak voor tapiocameel aangezien. De twee zijn vergelijkbaar, maar niet hetzelfde. Cassavemeel wordt van de volledige cassavewortel gemaakt, terwijl voor tapiocameel alleen het zetmeelrijke pulp wordt gebruikt. Bij de verwerking gedragen cassavemeel en tapiocameel zich niet hetzelfde. 

Is tapiocameel te vergelijken met gewoon tarwemeel?

In vergelijking met het veel populaire tarwemeel, bestaat tapiocameel uit pure koolhydraten, terwijl tarwemeel ook wat eiwit en vet bevat. 

Hoewel het lagere eiwitgehalte van tapiocameel als een minpunt kan worden gezien, is het een van de redenen waarom het zo populair is bij mensen die een glutenvrij dieet moeten volgen. Sommige mensen kunnen gluten - een soort eiwit - niet, of niet goed, verteren. Tapiocameel bevat geen gluten, en is daardoor een uitstekend alternatief.

Los van voedingswaarde en voedselintoleranties geven sommige mensen de voorkeur aan tapiocameel boven tarwemeel vanwege de heerlijke resultaten in de keuken, of omwille van de populaire ‘bubble tea’.

Hoe kan je tapiocameel gebruiken?

Je kunt heel veel doen met tapiocameel. Dit zijn de 7 belangrijkste toepassingen:

  1. Perfect voor graan- en glutenvrije diëten. Een van de populairste redenen om tapiocameel te gebruiken, is als je producten wilt vermijden die gluten en granen bevatten.
  2. Geschikt voor het paleodieet. Hoewel in veel paleorecepten kokos- en amandelmeel wordt gebruikt, kan ook tapiocameel bij het bakken als vervanger van gewone tarwebloem worden gebruikt. Het bevat veel koolhydraten, daarom wordt aangeraden dit meel met andere paleo-meelsoorten te combineren. Zo krijg je het beste van beide soorten.
  3. Geweldig om mee te bakken. In sommige brood-, cake-, of andere recepten kun je gewone tarwebloem door tapiocameel in combinatie met andere glutenvrije meelsoorten vervangen. Met tapiocameel krijgen je baksels een lichte, sponsachtige textuur en mooi bruine, knapperige korsten.
  4. Prima verdikkingsmiddel. Met zijn neutrale smaak en verdikkingskracht is tapiocameel perfect voor het verbeteren van de consistentie van soepen, jus, sauzen, taartvullingen, dipsauzen en voor het maken van gebak.
  5. Het wordt gebruikt om de bubbels in 'bubble tea' te maken. Bubble tea is een hip drankje uit Taiwan, dat inmiddels wereldwijd bekend en populair is. Dit vrolijke drankje wordt gemaakt door thee te mengen met melk, fruit en vruchtensap. Tot slot worden de bubbels toegevoegd! Deze gummi-achtige, eetbare bolletjes, ook wel 'boba's’ of parels genoemd, bestaan doorgaans slechts uit tapiocameel en water. Je zou ze zelfs thuis kunnen maken!
  6. Een natuurlijke bron van bestendig zetmeel. Tapioca zit vol met bestendig zetmeel, een stof die een beetje werkt als oplosbare vezels. Zoals de naam al doet vermoeden, is dit zetmeel bestand tegen de spijsvertering en wordt het naar onze darmen doorgevoerd zonder dat het wordt afgebroken. In de darmen dient het als voedsel voor de goede bacteriën en helpt het ons microbioom te ondersteunen.
  7. Met tapiocameel bak je een strak platbrood of lekkere pannenkoek. In sommige delen van de wereld wordt tapiocameel met water gemengd en gebruikt om platte broden en pannenkoeken te bakken. Ze worden vervolgens gevuld met een hartige of zoete vulling.

Is tapioca goed voor je?

Tapiocameel is bijna puur zetmeel en zit daarom vol koolhydraten. Het bevat weinig vet, eiwitten en vezels, dus vanuit voedingsoogpunt is het misschien niet zo goed voor je als andere granen en meelsoorten.

Maar als je last hebt van een tarwe-intolerantie of je beter voelt bij een glutenvrij dieet, is tapiocameel een uitstekend alternatief. Zo kan je toch volop van brood, koekjes en cake genieten.

Tapiocameel heeft bovendien nog heel wat andere voordelen. Zo is het een ideale verdikker in soepen en zorgt het voor een knapperige textuur bij het bakken. Het gaat dus niet alleen om de gezondheidsvoordelen.

  • Bancontact
  • MasterCard
  • Visa
  • AmericanExpress
  • IDeal
  • Instagram
  • Facebook
© 2024 Holland & Barrett N.V. BTW-nummer BE 0455.192.888, Amerikalei 164, 2000 Antwerpen.
+32 9 2822968 | klantenservice@hollandandbarrett.com