Close
kruidenthee

De kracht van een kop thee: deze kruiden kunnen je mentale weerstand ondersteunen.

02 Mar 2021 • 1 minuten

Van oudsher worden verschillende kruiden uit de natuur gebruikt om onze (mentale) weerstand te ondersteunen. Kruiden worden onder andere ingezet om het energieniveau op peil te houden, tot rust te komen en kunnen helpen bij een zenuwachtig gevoel. Dat is niet zo gek, want kruiden kunnen zowel ons lichaam als onze geest op laten leven en de energiereserves van ons lijf aanvullen. Verwerk de kruiden bijvoorbeeld in gerechten, of maak er een kop krachtige kruidenthee van. 

Kruideninfusie  

Thee kan zowel lichamelijk als geestelijk verwarmend werken, alleen al het proces van het zetten van een kop thee kan ons even doen ontspannen. Maak je thee van verse, gedroogde kruiden dan heeft het nog meer voordelen: bepaalde kruiden kunnen het ontspannen gevoel extra bevorderen en kunnen daarnaast op een natuurlijke manier je mentale weerbaarheid ondersteunen. 

Wist je dat thee gemaakt van losse kruiden officieel geen thee genoemd mag worden? Thee is oorspronkelijk een drank die gemaakt wordt van de gedroogde bladeren van de theeplant. Maak je een drank van heet water met losse kruiden, is dit officieel dus geen kruidenthee maar een kruideninfusie. 

Gezonheidsondersteunende eigenschappen 

In de natuur zijn veel kruiden te vinden die gezonheidsondersteunende eigenschappen bezitten. Planten en kruiden bezitten allerlei werkzame stoffen die ons zowel een rustgevend en ontspannen gevoel kunnen geven, als een flinke oppepper kunnen geven.  

Zo zijn er kruiden die kunnen zorgen voor een heldere geest en kunnen helpen bij geestelijke veerkracht, maar zijn er ook kruiden die kunnen helpen wanneer je last hebt van een zenuwachtig gevoel.  

Wil je graag op een natuurlijke manier je mentale welzijn ondersteunen? Verschillende soorten kruiden kunnen je hierbij helpen!  

Soorten kruiden 

Ben je benieuwd welke kruiden in het bijzonder invloed kunnen hebben op je mentale welzijn? Wij zetten een aantal kruiden en hun werking voor je op een rij zodat jij thuis aan de slag kunt met een lekkere kop thee: 

Kamille 

Kamille is een heilzaam kruid dat gebruikt kan worden voor vele doeleinden. De gedroogde bloemen van kamille kunnen zowel kalmerend als verzachtend werken en kunnen zorgen voor optimale ontspanning. 

Heb je vaak last van stress of slapeloosheid? Dan kan een kopje kamillethee helpen om je meer tot rust te laten komen. Kamille kan daarnaast helpen een normale slaap te behouden en om ons mentale en fysieke welzijn te ondersteunen. 

Lavendel 

De geur van lavendel kan zorgen voor een ontspannen gevoel, maar verwerkt in een warme drank komt dit rustgevende kruid nog beter tot zijn recht. Zowel gedroogde als verse lavendel is geschikt om thee van te zetten. 

Lavendel helpt bij het behouden van een gezonde slaap en draagt bij aan optimale ontspanning. Kook wat water, voeg er wat (gedroogde) lavendel aan toe, drink het wanneer je wat ontspanning kan gebruiken of drink het wanneer je last hebt van je buik – lavendel helpt namelijk ook bij functionele buikklachten.  

Gingseng 

Zet je een kop thee van losse ginseng dan zal je hier eerder een oppepper van krijgen dan dat je er rustig van wordt. Ginseng draagt namelijk bij aan een normale bloedcirculatie, wat kan worden geassocieerd met hersenprestaties en reactiviteit. 

In het verre oosten wordt ginseng al jaren gebruikt omdat het geheugenprestaties ondersteunt. Wil je jezelf dus even prikkelen of zoek je een hulpmiddel dat kan helpen bij het behouden van goede cognitieve prestaties, dan is ginseng een goede oplossing! 

Maak je eigen kruideninfusie 

Als je weet wat verschillende kruiden voor jou kunnen betekenen, kan je heel gemakkelijk je eigen kruidenthee zetten.  
 
In tegenstelling tot andere theeën, waarbij rekening moet worden gehouden met de temperatuur van het water, kan kruidenthee gemaakt worden met kokend water, oftewel: water met een temperatuur van 100 graden.   

Voeg de kruiden toe aan een kop kokend water en laat de infusie 3 tot 5 minuten trekken, verwijder de kruiden uit je theewater en hebt je een verwarmende kop krachtige kruidenthee.

  • Bancontact
  • MasterCard
  • Visa
  • AmericanExpress
  • IDeal
  • Instagram
  • Facebook
© 2023 Holland & Barrett N.V. BTW-nummer BE 0455.192.888, Amerikalei 164, 2000 Antwerpen.
+32 9 2822968 | klantenservice@hollandandbarrett.com