Close
moringa

Ontdek waarom moringa ook wel de wonderboom wordt genoemd

19 Jan 2023 • 2 minuten

Heb je al eens moringathee geproefd? Deze kruidenthee, die bekend staat voor z’n kruidige en lichtzoete smaak, is gemaakt van bladeren van de Moringa oleifera. De moringa, in het Nederlands ook wel de peperwortelboom genoemd, is een boomsoort die in (sub)tropische streken groeit en bekend staat voor z’n hoge voedingswaarde. Dat is ook de reden waarom hij af en toe de wonderboom wordt genoemd. In dit artikel lees je alles over deze wonderlijke boom.

Wat is moringa?

De moringaboom komt van nature voor op de flanken van de Himalaya in Noordwest-India. Tegenwoordig wordt hij ook gekweekt in (sub)tropische gebieden in onder meer Midden- en Zuid-Amerika, Azië en Afrika, waar hij omwille van z’n nutritionele waarde soms zelfs gebruikt wordt om ondervoeding tegen te gaan. 

Van bladeren tot vruchten: omdat bijna elk onderdeel van de Moringa oleifera kan worden gebruikt, wordt hij ook wel gezien als de meest bruikbare boom ter wereld. De moringa heeft ook tal van toepassingen: zo worden de vruchten gebruikt in veel gerechten in Zuidoost-Azië, worden volgroeide vruchten gegeten als een soort noten, wordt uit de zaden behenolie of moringaolie gewonnen, wordt de wortel gebruikt als smaaktoevoeging bij gerechten, worden de bladeren gekookt of gebruikt voor het maken van moringathee moringapoeder en worden de zaden gebruikt om water te zuiveren.

Waar is moringa goed voor?

Moringa doet z’n naam de wonderboom alle eer aan met verschillende gezondheidsvoordelen: 

 1. Moringa helpt bij het behoud van een normale bloedsuikerspiegel.*

Moringa zou kunnen helpen bij het behoud van een normale bloedsuikerspiegel.* Volgens de wetenschap zou dit effect bekomen worden door de vele plantenverbindingen waar moringa rijk aan is, zoals isothiocyanaten.1 

Bijkomend wetenschappelijk onderzoek is wel nog noodzakelijk, maar de eerste (beperkte) studies tonen alvast mooie resultaten. Zo toonde een onderzoek bij 30 vrouwen aan dat een dagelijkse inname van 7 gram moringabladpoeder gedurende drie maanden de bloedsuikerspiegel met gemiddeld 13,5% verlaagde. Een andere kleinschalige studie bij zes proefpersonen ontdekte dat een toevoeging van 50 gram moringabladeren bij de maaltijd de stijging van de bloedsuikerspiegel met gemiddeld 21% verlaagde.2,3,4,5

 1. Moringa is rijk aan veel nutriënten, zoals vitamines en mineralen.

Zoals eerder al aangehaald, heeft moringa een uitstekende nutritionele waarde. Deze nutriënten kunnen ook heel wat gezondheidsvoordelen met zich meebrengen: 

 • Eiwitten. Moringabladeren bestaan voor ongeveer 10% uit eiwitten. Eiwitten dragen bij tot de groei van spiermassa en de instandhouding van normale botten. 100 gram moringabladpoeder bevat dus ongeveer 10 gram eiwit, wat voor de meeste mensen ongeveer 10% is van de aanbevolen dagelijkse hoeveelheid eiwit. 
 • Vitamine A. Vitamine A, ook wel retinol genoemd, is een vetopblosbare vitamine die helpt bij gezond houden van de huid, goed is voor het gezichtsvermogen en mee zorgt voor een goede weerstand. Vitamine A zit in moringa in de vorm van bètacaroteen, de plantaardige bron van vitamine A. 
 • Vitamine C. Vitamine C, ook wel ascorbinezuur genoemd, is veruit de meest bekende vitamine met tal van belangrijke functies voor ons lichaam. Het ondersteunen van het immuunsysteem, goed voor de gemoedstoestand en een gunstige invloed op de vermindering van vermoeidheid: dat zijn enkele voorbeelden van de functies die vitamine C vervult. 100 gram moringabladpoeder bevat ongeveer 20 mg vitamine C, wat voor volwassenen ongeveer 25% is van de aanbevolen dagelijkse hoeveelheid vitamine C. 
 • Vitamine B2. Vitamine B2, ook wel riboflavine genoemd, is een belangrijke B-vitamine die onder meer de energiestofwisseling bevordert en goed is bij vermoeidheid. 
 • Vitamine B6. Vitamine B6 draagt onder meer bij tot de regulering van de hormonale activiteit en is goed voor het concentratievermogen. 100 gram moringabladpoeder bevat ongeveer 1,59 mg vitamine B6, wat voor volwassenen bijna 100% is van de aanbevolen dagelijkse hoeveelheid vitamine B6. 
 • IJzer. IJzer is een mineraal dat goed is voor de normale vorming van rode bloedcellen en hemoglobine. Een ijzertekort komt gelukkig niet zo vaak voor, maar er zijn wel een aantal risicogroepen. 100 gram moringabladpoeder bevat ongeveer 28 mg ijzer, wat boven de aanbevolen dagelijkse hoeveelheid ijzer per dag is.  
 • Magnesium. Magnesium is in ons lichaam bij niet minder dan 600 verschillende reacties betrokken. Zo is het goed voor de spieren, ondersteunt het ons energieniveau en draagt het bij aan een heldere geest. 100 gram moringabladpoeder bevat ongeveer 365 mg magnesium, wat voor volwassenen mannen ongeveer 100% is van de aanbevolen dagelijkse hoeveelheid magnesium.  

*Gezondheidsclaim in afwachting van goedkeuring door de Europese Commissie. 

Hoe neem je moringa in?

Hoe neem je moringa in?

Omdat de moringaboom op zo veel verschillende manieren verwerkt wordt, kan je moringa ook op tal van manieren innemen. Zo kan je het op meerdere manieren in recepten verwerken, maar om optimaal van de voordelen van morgina te profiteren, kan je ook kiezen voor moringathee, moringapoeder of moringacapsules.

Heeft moringa bijwerkingen en wat zijn de nadelen van moringa?

Er zijn weinig tot geen bijwerkingen bij het gebruik van moringa bekend, zelfs bij hogere doseringen. Er zijn ook geen nadelen van moringa bekend. Toch wordt aangeraden om je moringaconsumptie langzaam op te bouwen en de maximale inname te beperken tot maximaal 70 gram moringabladeren of 11 theelepels moringapoeder per dag, wat overeenkomt met ongeveer 50 gram poeder.6 Verder is het belangrijk om voor moringa van goede kwaliteit te kiezen. 

Het gebruik van moringa wordt afgeraden tijdens de zwangerschap of het geven van borstvoeding. Neem moringa enkel in overleg met je arts. 

Tot slot: verwacht geen wonderen van de wonderboom

Een goede gezondheid begint altijd bij een gezond en gevarieerd eetpatroon, een goede slaap en voldoende beweging. Geef daar dus altijd prioriteit aan. Als je toch nog wat extra nutriënten binnen wil krijgen, bijvoorbeeld tijdens een extra drukke periode, dan kan wat extra moringa mogelijk wel een goede keuze zijn. Moringa is gezond omdat je er extra vitamines en mineralen door binnenkrijgt, maar verwacht er geen wonderen van.

Bronnen

 

Dit advies is puur ter informatie en is niet bedoeld ter vervanging van medisch advies of medicijnen. Neem contact op met je huisarts of specialist voor je de adviezen op deze website toepast.

 • Bancontact
 • MasterCard
 • Visa
 • AmericanExpress
 • IDeal
 • Instagram
 • Facebook
© 2024 Holland & Barrett N.V. BTW-nummer BE 0455.192.888, Amerikalei 164, 2000 Antwerpen.
+32 9 2822968 | klantenservice@hollandandbarrett.com