Alles over

Opvliegers


Opvliegers ontstaan op willekeurige momenten, zowel ‘s nachts als overdag. Je herkent de symptomen meteen: je krijgt het heet, begint te zweten en met een beetje pech loop je rood aan. Maar waar komt dat gevoel ineens vandaan? Meestal komt het door de overgang, maar dat is niet de enige oorzaak. Lees gauw verder om te ontdekken hoe opvliegers ontstaan en, belangrijker nog, wat je ertegen kunt doen.

 

Wat zijn opvliegers?


Opvliegers zijn kortdurende, onverwachte warmteaanvallen. Als dat ‘s nachts gebeurt, spreek je van een nachtelijke opvlieger. De symptomen van beide opvliegers zijn hetzelfde. Je krijgt het warm, je hart gaat sneller kloppen en je bloedvaten verwijden zich. Tijdens een opvlieger krijg je het warm, gaat je hart sneller kloppen en verwijden je bloedvaten zich. Hierdoor kun je rode vlekken in je gezicht en hals krijgen. Medici noemen dit ook wel ‘vasomotorische symptomen’. Andere termen voor opvliegers zijn hot flashes en vapeurs.

 

Hoe ontstaan opvliegers?


Opvliegers ontstaan door een ontregelde lichaamstemperatuur. Dat kan verschillende oorzaken hebben, waarvan de overgang de bekendste is. Dan wordt de opvlieger veroorzaakt door wisselende oestrogeenspiegels. Door deze schommeling krijgen je hersenen (soms ten onrechte) het signaal dat je ‘te warm’ bent. Je lichaam komt meteen in actie om de temperatuur te reguleren, met alle symptomen van dien.

Daarnaast zijn er factoren die de kans op opvliegers kunnen verhogen, zoals angst en stress. Ook heb je meer kans op opvliegers als je rookt en alcohol drinkt.

 

Hoe lang duurt een opvlieger?


Een opvlieger duurt gemiddeld drie minuten, zowel bij mannen als vrouwen. Herken je de eerste symptomen? Blijf vooral rustig; van paniek krijg je het nóg warmer. Haal diep adem en kijk of je iets uit kan doen, zoals een vest of trui. Ook kan het helpen om je achterhoofd en nek te koelen met een koude fles drinken of een natte washand.

 

Wat te doen tegen opvliegers?


Er bestaan verschillende voedingssupplementen en kruiden die helpen tegen opvliegers. Maar wat is nu het beste middel? We zetten wat populaire producten op een rij.

Veel mensen gebruiken rode klaver, saliethee en saliecapsules. Deze producten helpen om opvliegers te voorkomen en te verlichten. Een ander populair product is Famosan Contour. De speciale kruidenmix biedt effectieve ondersteuning tijdens de overgang. Deze tabletten helpen niet alleen tegen opvliegers, maar ook tegen nachtelijk zweten.

Tot slot nog enkele aanvullende tips om opvliegers te voorkomen. Pas je levensstijl zo aan dat je de kans op opvliegers vermindert:

  • Drink minder koffie en alcohol.
  • Eet weinig gekruid eten.
  • Slaap in een koele kamer.
  • Draag meerdere laagjes.
  • Probeer stress te vermijden.