Close
gevoelige huid

Gevoelige huid verzorgen: zo pak je dat aan

29 Mar 2022 • 3 minuten

Een gevoelige huid is lastig te verbergen. Als je huid in aanraking komt met warme temperaturen, koude temperaturen of een vervuilde lucht, zie je dat meestal gelijk terug in de spiegel. Tijdens stressvolle situaties krijg je sneller dan anderen last van jeuk, uitslag of rode vlekken. En die nieuwe huidverzorging uit de reclame? Jij koopt eerst een tester omdat je nog niet goed weet of jouw huid daar wel goed op zal reageren. Herken je dit? Lees dan onze tips voor de verzorging van een gevoelige huid en bekijk waar je op moet letten bij het kopen van huidverzorgingsproducten.

Laatste update: 29 maart 2022.

Wat is een gevoelige huid?

Een gevoelige huid is een huid die uit balans is. Dat betekent dat de beschermingslaag van je huid, ook wel de huidbarrière genoemd, niet goed of verminderd werkt. Normaal gesproken zorgt de huidbarrière dat schadelijke stoffen en bacteriën niet tot het lichaam doordringen. Ook zorgt de huidbarrière ervoor dat je huid niet te veel vocht verliest. Bij de gevoelige huid werkt dit proces helaas minder goed, waardoor je huid minder goed beschermd is en huidirritaties dus sneller ontstaan.

Wanneer heb je een gevoelige huid?

Je herkent een gevoelige huid aan huidirritaties die regelmatig terugkomen of dagelijks aanwezig zijn. Dat merk je vooral in je gezicht en je hals, want daar is de huid het gevoeligst. Een van de bekendste kenmerken is het ontstaan van rode vlekken op je wangen en in je hals. Andere kenmerken zijn een jeukende huid, een branderig of trekkerig gevoel en ruwe plekjes. Ook kan de huid in je gezicht trekkerig en droog aanvoelen. Goed om te weten: als je eenmalig last hebt van huidirritaties, kan er ook sprake zijn van een voedselallergie of een andere oorzaak. 

Wat zijn de oorzaken van een gevoelige huid?

Een gevoelige huid wordt deels veroorzaakt door erfelijkheid. Hebben jouw ouders of grootouders last van een gevoelige huid? Grote kans dat je die gevoeligheid van hen hebt geërfd. Daarnaast zijn er externe factoren die de gevoeligheid kunnen veroorzaken of versterken. Hierbij het overzicht: 

 • Dehydratatie. Een gevoelige huid die niet is aangeboren, begint meestal met een uitgedroogde huid.
 • Slechte levensstijl. Veel stress, alcohol, tabak en ongezond eten zijn niet goed voor je huid.
 • Huidaandoening. Mensen met rosacea of eczeem hebben vaak ook last van een gevoelige huid. 
 • Allergie. De huid kan allergisch zijn voor bepaalde ingrediënten in was- of schoonmaakmiddel. 
 • Slechte huidverzorging. Een huid die niet goed verzorgd wordt, zal sneller uitdrogen of geïrriteerd raken. 
 • Kunstmatige ingrediënten. Niet elke huid kan evengoed tegen synthetisch parfum, parabenen of siliconen. 

Gevoelige huid verzorgen

Omdat een gevoelige huid niet altijd even goed reageert op huidverzorgingsproducten, is het belangrijk om je producten zorgvuldig uit te kiezen. Dat begint al met de keuze voor dagcrème. Een goede dagcrème bevat ingrediënten die jouw huid verzorgen en hydrateren, zodat de huid zachter en gladder aanvoelt. Ook bevat dagcrème voor de gevoelige huid uitsluitend milde ingrediënten, zodat je de kans op een allergische of overgevoelige reactie verkleint. Aanvullend kun je een nachtcrème voor de gevoelige huid gebruiken. 

Een ander product waar de gevoelige huid echt niet zonder kan, is zonnebrand. Zonnebrand is een product dat vaak kunstmatige ingrediënten bevat, waarvan een chemische zonnefilter het meest kwalijk is voor de gevoelige huid. Gelukkig bestaat er zonnebrand met minerale filters. Minerale filters beschermen je huid middels natuurlijke filters, zoals titaniumdioxide of zinkoxide. Een ideale manier om de gevoelige huid effectief tegen de zon te beschermen. 

Ook bij andere huidverzorgingsproducten is het belangrijk om de ingrediëntenlijst te checken. Bij een gevoelige huid is het essentieel om producten zonder alcohol, kunstmatige parfum en kleurstoffen te gebruiken. Hoe natuurlijker het product, hoe minder groot de kans op huidirritatie. 

Tot slot: je huid als raadgever

Er is een groot voordeel aan het hebben van een gevoelige huid: de conditie van je huid laat gelijk zien hoe het met je gaat. Bij vermoeidheid of stress krijgen mensen met een gevoelige huid eerder last van huidirritaties. Dus wordt jouw huid onrustig zonder dat je levensstijl of huidverzorgingsroutine veranderd is? Misschien is het een teken om het even rustig aan te doen of dat je ergens mee zit.

 • Bancontact
 • MasterCard
 • Visa
 • AmericanExpress
 • IDeal
 • Instagram
 • Facebook
© 2023 Holland & Barrett N.V. BTW-nummer BE 0455.192.888, Amerikalei 164, 2000 Antwerpen.
+32 9 2822968 | klantenservice@hollandandbarrett.com