Close
wat te doen tegen jeuk

Wat te doen tegen jeuk? Onze natuurlijke remedies

02 Mar 2021 • 1 minuten

Heb je er genoeg van om allerlei middeltjes tegen eczeem uit te proberen? Of laat je schoonheidscrèmes staan voor het geval ze het probleem verergeren? Trek gewoon je keukenkastjes open en wie weet vind je daar een eenvoudige manier om droge, jeukende huid op je gezicht en lichaam te kalmeren. Van hannepzaad tot nootmuskaat: ontdek wat kan helpen bij (winter)jeuk. 

Kalmerend en verzachtend: hennepzaad

Hennepzaad bevat een perfect evenwicht tussen essentiële vetten omega 3 en omega 6 om de huid ‘waterdicht’, stevig en soepel te houden. Hennep bezit ook geweldige ontstekingsremmende eigenschappen die de huid kalmeren en voeden, en ontstekingen tegengaan.

Zo gebruik je hennepzaad: 

Hennepzaad is verkrijgbaar als supplement, maar er zijn ook gezichtscrèmes en producten die hennepzaad bevatten, zoals notenboter en vochtinbrengende crèmes met hennepzaad. Je kunt de olie ook rechtstreeks op je huid aanbrengen*. Hennepzaad is ook lekker! Probeer deze simpele en heerlijke dressing eens: vermeng 60 ml hennepzaadolie, 30 ml balsamico azijn, 1 tl verse oregano en 1 tl geplette knoflook.

Kalmerend en verzachtend: haver

Haver wordt al generaties lang gebruikt om de huid te kalmeren. Het zetmeel werpt een barrière op waardoor de huid vocht vasthoudt, terwijl het ruwere, vezelachtige vlies van de haver werkt als een vriendelijke scrubcrème.

Zo gebruik je haver: 

Roer een beetje havermeel met een lepel natuurlijke yoghurt tot een pasta en breng de pasta aan op je gezicht. De yoghurt lost voorzichtig dode en matte huidcellen op, zonder irritatie. Je kunt ook een havermeelbad nemen – doe een handvol havermeel in een katoenen doek, knoop dicht en hang de bundel onder de lopende badkraan. Je kunt met het havercompres jeukende, geïrriteerde delen van je lichaam kalmeren, of je hele huid verwennen met een verzachtend bad.

Kalmerend en verzachtend: honing

Honing bezit vochtinbrengende eigenschappen en is dus bij uitstek geschikt voor een droge huid. Honing irriteert niet en is dan ook ideaal voor een gevoelige huid. Bovendien heeft onderzoek aangetoond dat honing de groei van nieuwe huidcellen kan helpen bevorderen. 

Zo gebruik je honing: 

Kies manuka honing, die bijzonder krachtige eigenschappen heeft. Neem twee of drie keer per dag 1 tl manuka honing, of breng de honing elke dag twee keer aan op de aangetaste huid.

Kalmerend en verzachtend: aloë vera

Aloë vera bevat salicylzuur, een plantaardig hormoon die een verzachtende, ontstekingsremmende werking heeft. Het bevordert bovendien de groei en het herstel van de huid en helpt pijn en ontstekingen te verminderen.

Zo gebruik je aloë vera: 

Aloë vera wordt verwerkt in tal van schoonheidsproducten, zoals crèmes, gels en lotions, maar ook in supplementen en sappen. Je kunt aloë vera zelfs in een salade gebruiken – knip gewoon een stukje van de plant af en schil de groene buitenkant weg, zodat de geleiachtige kern intact blijft. Snijd nu de gelei in repen, laat 10 minuten weken in gezuiverd water en spoel de repen in een vergiet onder de kraan goed af.

Kalmerend en verzachtend: nootmuskaat

Onderzoek wijst uit dat nootmuskaat kan helpen om ontstekingen en pijn te verminderen, en het zit ook nog eens boordevol anti-oxidanten.

Zo gebruik je nootmuskaat: 

Meng 1 tl gemalen of geraspte nootmuskaat, ½ tl (of een capsule) vitamine E-olie (een sterke anti-oxidant en goede huidhersteller) en 1 el manuka honing tot een dikke pasta. Breng de pasta aan op je gezicht en laat 20 minuten intrekken.

Je kunt ook 1 tl gemalen of geraspte nootmuskaat en 10 ml olijfolie vermengen tot een dikke pasta. Breng deze pasta aan op de aangetaste huid en laat 10-12 minuten intrekken.

*Doe altijd een allergietest (op een klein plekje huid) 24 uur voordat je een nieuw middel op je huid aanbrengt. Neem contact op met je huisarts voordat je een (genees)middel uitprobeert.

  • Bancontact
  • MasterCard
  • Visa
  • AmericanExpress
  • IDeal
  • Instagram
  • Facebook
© 2023 Holland & Barrett N.V. BTW-nummer BE 0455.192.888, Amerikalei 164, 2000 Antwerpen.
+32 9 2822968 | klantenservice@hollandandbarrett.com