Close

Rooibosthee: alles over de nationale drank van Zuid-Afrika

rooibos
Mag je rooibosthee drinken als je zwanger bent? En wat zijn de voordelen van deze thee uit Zuid-Afrika? Ontdek alles over rooibosthee.

‘Ek hou van rooibostee’, zoals ze in Zuid-Afrika over hun favoriete drankje zouden zeggen. Echte rooibos groeit enkel in de omgeving van de Cederberg in Zuid-Afrika. Rooibos is dan ook een beschermde naam en mag enkel gebruikt worden voor rooibosthee die uit die regio komt. Waarom deze thee, die je zowel koud als warm kan drinken, al eeuwenlang de nationale drank is van Zuid-Afrika, lees je in dit artikel. 

Wat is rooibosthee?

Rooibosthee, ook wel rode thee genoemd, is de kruidenthee die gemaakt wordt van de rooibosplant (Aspalathus linearis), een plant uit de vlinderbloemenfamilie die van nature voorkomt in het fynbos nabij de Cederberg in Zuid-Afrika. 

Rooibosthee is vrij van cafeïne en theïne, waardoor het een populair alternatief is voor ‘echte’ theesoorten zoals groene en zwarte thee. Rooibosthee staat bekend voor z’n fruitige, zoete smaak en kan zonder problemen ook ‘s avond worden gedronken. Het wordt zowel puur als met melk en/of suiker gedronken. De laatste jaren wordt rooibos ook steeds vaker in andere drankjes gebruikt. Denk dan bijvoorbeeld aan rooibos ice tea, maar ook aan cappuccino en latte met rooibos.  

Uit welk land komt rooibos?

Uit welk land komt rooibos?

Zoals eerder al vermeld, komt echte rooibosthee uit Zuid-Afrika. Rooibos is een Afrikaans woord dat afgeleid is van het Nederlandse ‘rood bos’, wat dan weer verwijst naar de typische rode kleur van rooibos. De naam is beschermd en mag enkel gebruikt worden voor rooibos uit de specifieke regio nabij de Cederberg, in het westen van Zuid-Afrika. Daar wordt rooibos al meer dan 300 jaar lang gedronken. Het duurde nog tot 1930 voor rooibos ook geëxporteerd werd naar Europa, Azië en Amerika.

Hoe wordt rooibosthee gemaakt?

Zijn typische, rode kleur heeft rooibos te danken aan het oxidatieproces, wat de laatste fase is in het maken van rooibosthee. Voordat de rooibosbladeren in de zon worden gelegd om te oxideren en hun rode kleur te krijgen, worden ze eerst zorgvuldig geplukt en gestampt. 

Waar is rooibosthee goed voor?

Is rooibosthee gezond? Als we naar de voedingswaarde van rooibosthee kijken, zien we dat rooibosthee heel wat verschillende vitamines en mineralen bevat, weliswaar in heel kleine hoeveelheden. Zo bevat rooibosthee onder meer kleine hoeveelheden vitamine B1, B2, B6, B11, natrium, kalium, calcium, ijzer, magnesium en zink. Verder bevat rooibos flavonoïden zoals aspalathine en quercetine.1,2 

Er is ook wetenschappelijk onderzoek dat aantoont dat rooibosthee de hoeveelheid aan bovengenoemde antioxidanten in het bloed kan verhogen. Het effect is echter eerder klein en van korte duur. In een studie bij 15 proefpersonen waren de antioxidanten in het bloed voor 5 uur lang met 2,9% gestegen na het drinken van 500 ml rooibosthee van 750 mg rooibosbladeren.3 Een vergelijkbare studie bij 12 proefpersonen ontdekte echter geen significante effecten in vergelijking met de controlegroep.4  

Kan je rooibosthee drinken tijdens de zwangerschap?

Tijdens je zwangerschap is het altijd goed om extra voorzichtig te zijn met het gebruik van kruiden, maar rooibosthee wordt over het algemeen als veilig beschouwd tijdens de zwangerschap. Ook als je borstvoeding geeft, kan je zorgeloos van een heerlijke mok rooibosthee genieten. Het blijft wel goed om eerst altijd nog even de mening van jouw arts te vragen, want jouw persoonlijke situatie kan altijd anders zijn.

Hoe zet je rooibosthee?

Hoe zet je rooibosthee?

Rooibosthee zet je door per kop een zakje rooibosthee ongeveer 5 minuten te laten trekken in water van 90 graden Celsius (net niet kokend). Wil je losse rooibosthee gebruiken? Voeg dan per kop ongeveer 2 gram losse rooibos toe (8 gram per liter). Drink puur of voeg naar smaak melk, suiker of andere zoetstoffen toe. 

Tot slot: geniet van de veelzijdigheid van rooibos

Als verfrissende ijsthee in de zomer of als verwarmend drankje tijdens de winter, bij je ontbijt, doorheen de dag of vlak voor het slapengaan: rooibosthee is heel veelzijdig en kan op elk moment van de dag gedronken worden, waardoor het de ideale theesoort is om altijd in huis te hebben. Want wie houdt nu niet van die lichtfruitige, zoete smaak van echte Zuid-Afrikaanse rooibos? Op Zuid-Afrika: gesondheid!

Bronnen

  1. N. Krafczyk et al., Structure-antioxidant relationship of flavonoids from fermented rooibos, geraadpleegd via https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/19156714/
  2. S.K. Ku et al., Aspalathin and Nothofagin from Rooibos (Aspalathus linearis) inhibits high glucose-induced inflammation in vitro and in vivo, geraadpleegd via https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/25338943/
  3. D. Villano et al., Unfermented and fermented rooibos teas (Aspalathus linearis) increase plasma total antioxidant capacity in healthy humans, geraadpleegd via https://www.sciencedirect.com/science/article/abs/pii/S0308814610005923
  4. T. Breiter et al., Bioavailability and antioxidant potential of rooibos flavonoids in humans following the consumption of different rooibos formulations, geraadpleegd via https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/25212140/
 

Gerelateerde artikelen

  • Bancontact
  • MasterCard
  • Visa
  • AmericanExpress
  • IDeal
  • Instagram
  • Facebook
© 2024 Holland & Barrett N.V. BTW-nummer BE 0455.192.888, Amerikalei 164, 2000 Antwerpen.
+32 9 2822968 | klantenservice@hollandandbarrett.com