Close

Wat is taurine en heb jij baat bij een taurine supplement?

taurine
Wat is taurine, waar zit het in en wat kan het voor je doen? Ontdek het in onze gids over taurine.

Wist je dat taurine van het woordje ‘taurus’ komt, wat ‘stier’ in het Latijn betekent? Taurine heeft die naam waarschijnlijk te danken aan de wilde verhalen over of de afkomst en werking. Maar wat is taurine nu eigenlijk precies, waar zit het in en waarom wordt taurine toegevoegd aan energiedrank? Ontdek het in deze gids over taurine. 

Wat is taurine?

Wat is taurine?

Taurine, ook soms ‘taurin’ genoemd, wordt door de wetenschap vaak bij de aminozuren ingedeeld, maar door het ontbreken van een carboxylgroep is het eigenlijk geen echt aminozuur. Taurine is een lichaamseigen stofwisselingsproduct dat van structuur op choline en GABA lijkt. 

Wat doet taurine en waar is het goed voor?

Taurine komt in grote hoeveelheden in ons lichaam voor, zo zouden we per kilogram lichaamsgewicht 1 gram taurine hebben. Taurine zit in vrijwel al onze lichaamsweefsels en bevindt zich vooral tussen de cellen. Met name in ons bloed (witte bloedcellen en bloedplaatjes), hersenen, zenuwweefsel, netvlies en in onze spieren (vooral dan de hartspier) komt taurine vaak voor. 

Over de werking van taurine zijn nog verschillende onderzoeken lopende, maar de eerste onderzoeken zijn veelbelovend. In een onderzoek dat op 9 juni 2023 in Science werd gepubliceerd, kregen apen, muizen en wormen op middelbare leeftijd hoge hoeveelheden taurine toegediend. Dit omdat de onderzoekers ontdekten dat de taurine-concentratie in het bloed langzaam afneemt bij het ouder worden, wat volgens de onderzoekers mogelijk een invloed heeft op de veroudering. De dieren die taurine kregen, werden gemiddeld 10 procent ouder dan de dieren in de controlegroep. Ook had de extra taurine een positieve invloed op verschillende lichaamsfuncties van de dieren.1 Belangrijke kanttekening is dat het gaat om een onderzoek bij dieren en de effecten bij de mens nog verder onderzocht moeten worden.

Waar zit taurine in?

Taurine zit vooral in eiwitrijk voedsel van dierlijke oorsprong zoals vlees en vis, maar ook in eieren en schaaldieren. Plantaardige eiwitten bevatten geen taurine, maar wel methionine en cysteïne. Deze aminozuren zijn de precursors van taurine, wat wil zeggen dat ze door ons lichaam in taurine kunnen worden omgezet. 

Verder is L-taurine ook toegevoegd in veel energiedrankjes. Dat komt omdat het volgens de makers van energiedrankjes een positief effect zou hebben op verschillende aspecten van sportprestaties. Sommige wetenschappelijke studies ondersteunen die hypothese, maar verder wetenschappelijk onderzoek is noodzakelijk. 

Waar wordt taurine van gemaakt?

Taurine kan via drie verschillende routes door ons lichaam worden aangemaakt, maar bij elk van die routes wordt het gesynthetiseerd uit de aminozuren methionine en cysteïne. Het enzym CSAD, dat cysteïne omzet in taurine, bepaalt de capaciteit van het lichaam om taurine aan te maken. Bij katten bijvoorbeeld, ontbreekt dit enzym, waardoor taurine essentieel is voor katten. Ook pyridoxal-5-fosfaat, de werkzame vorm van vitamine B6, is nauw betrokken bij de taurine-aanmaak.

 

Is taurine vegan? 

Hoewel taurine in natuurlijke vorm dus vooral in dieren voorkomt, zijn er ook manieren om taurine op synthetische wijze in een laboratorium te creëren. Die synthetische taurine is dus volledig vegan. Ook de taurine supplementen van Holland & Barrett zijn vegan. 

Heeft taurine bijwerkingen?

In verschillende klinische studies met hoge doseringen taurine zijn geen bijwerkingen waargenomen. Er is dan ook geen maximale dagelijkse hoeveelheid taurine vastgelegd. Hoewel er (nog) geen bijwerkingen ontdekt zijn, is het toch niet aan te raden om zomaar extra taurine te slikken en dat altijd te doen in samenspraak met een arts. Via een gezond dieet krijg je gemiddeld tussen de 40 en 400 mg taurine per dag binnen, wat in principe voldoende zou moeten zijn. 

Hebben honden en katten extra taurine nodig?

Zoals eerder vermeld, ontbreekt bij katten het enzym CSAD, waardoor zij geen taurine kunnen aanmaken. Taurine is dus essentieel voor katten. Kattenvoer met dierlijke eiwitten van hoge kwaliteit levert voldoende taurine voor een gezonde kat. Aan sommige soorten kattenvoer is er extra taurine toegevoegd. 

Honden kunnen methionine en cysteïne wel in taurine omzetten. Het is wel belangrijk dat ze kwalitatieve voeding met voldoende methionine en cysteïne binnenkrijgen, anders kan een taurine deficiëntie ook bij honden voorkomen. 

Tot slot: eet gevarieerd

Tot slot: eet gevarieerd

Met een gezond en gevarieerd voedingspatroon zou je in principe voldoende taurine binnen moeten krijgen. Ben je vegan, dan kan je via plantaardige eiwitten ook methionine en cysteïne binnenkrijgen, wat door het lichaam zal omgezet worden in taurine. Voorbeelden van plantaardige bronnen van methionine zijn graanproducten, pindakaas en spruitjes. Cysteïne zit in plantaardige bronnen zoals knoflook, ui, spruitjes, broccoli, haver en linzen. Denk je dat je toch een taurine tekort hebt? Dan kan je ter aanvulling een taurine supplement innemen, maar bespreek dat wel altijd eerst met je arts. 

Bronnen

1. P. Singh et al., Taurine deficiency as a driver of aging, geraadpleegd via https://www.science.org/doi/10.1126/science.abn9257

 

Dit advies is puur ter informatie en is niet bedoeld ter vervanging van medisch advies of medicijnen. Neem contact op met je huisarts of specialist voor je de adviezen op deze website toepast.

  • Bancontact
  • MasterCard
  • Visa
  • AmericanExpress
  • IDeal
  • Instagram
  • Facebook
© 2024 Holland & Barrett N.V. BTW-nummer BE 0455.192.888, Amerikalei 164, 2000 Antwerpen.
+32 9 2822968 | klantenservice@hollandandbarrett.com