De tijd dat knoflook enkel gebruikt werd als een smaakmaker in de keuken is voorbij. Steeds meer mensen ontdekken de vele gezondheidsvoordelen die deze krachtige plant bezit, waardoor ook knoflook supplementen steeds populairder worden. Wist je trouwens dat knoflook zelfs in verzorgingsproducten zoals shampoo wordt gebruikt? In dit artikel lees je wat knoflook zo speciaal maakt.
Laatste update: 29 september 2021.
Wat is knoflook?
Knoflook, ook bekend onder de Engelse naam garlic, is een bolgewas van dezelfde familie als prei, ui en bieslook. De knoflookplant (allium sativum) groeit het beste op zonnige plaatsen en waar de grond goed doorlatend is. Knoflook heeft een scherpe geur en smaak, waardoor het vaak als smaakmaker in gerechten wordt gebruikt. Tegenwoordig krijgt knoflook ook steeds meer andere toepassingen.
Waar komt knoflook vandaan?
Hoewel wij knoflook vooral met de regio rond de Middellandse Zee associëren, zou het eigenlijk oorspronkelijk uit Centraal-Azië afkomstig zijn. De geschiedenis van knoflook gaat vele jaren terug, zo werden er klei-afbeeldingen van de plant in een Egyptische graftombe uit 3.750 voor Christus gevonden. Zelfs in het graf van Toetanchamon, de bekende Egyptische farao, zijn gedroogde knoflookbollen gevonden.
Waar is knoflook goed voor?
Allicine is het actieve ingrediënt in knoflook en zorgt ook voor de scherpe geur. Deze stof zou heel wat gezondheidsvoordelen met zich meebrengen, al wordt dit nog verder onderzocht1. Knoflook zit boordevol vitamines en mineralen en zou onder meer:
- Het afweersysteem ondersteunen.
- Goed zijn voor het hart2.
- Bijdragen tot de instandhouding van normale cholesterolgehaltes in het bloed.
- Bijdragen tot een normaal metabolisme van homocysteïne. Een te hoog homocysteïnegehalte wordt geassocieerd met gezondheidsproblemen zoals hart- en vaatziekten.
- Bijdragen aan het behoud van een natuurlijke bloedsuikerspiegel3.
Het is belangrijk om te weten dat deze claims op afwachting van verder onderzoek nog allemaal ‘on hold’ staan.
Op wat voor manieren kan je knoflook gebruiken?
Knoflook wordt vaak in de keuken gebruikt om gerechten extra op smaak te brengen. Maar intussen is knoflook in veel meer vormen verkrijgbaar. Er zijn bijvoorbeeld ook knoflook tabletten en knoflook capsules. Zo geniet je van alle voordelen van knoflook, zonder last te hebben van een scherp geurende adem. Bovendien zijn capsules makkelijk te doseren, goed in te nemen en toonde onderzoek aan dat supplementen ook effectiever zijn4. Dit omdat knoflook voordelen verliest wanneer het verhit en bereid wordt. Tot slot zijn knoflook supplementen eenvoudig te bewaren.
Ook zwarte knoflook is de laatste jaren erg populair geworden. Deze gefermenteerde vorm van witte knoflook zou nog meer werkzame stoffen bevatten. Bovendien verspreidt zwarte knoflook geen zo’n scherpe geur5.
De veelzijdigheid van knoflook wordt trouwens ook in de verzorgingswereld steeds meer ontdekt. Knoflook shampoo, knoflook serum en knoflook conditioner worden steeds populairder. Vooral bij wie last heeft van dunner wordend haar of haaruitval, kan knoflook helpen met het beter verankeren van de haarwortel. En de geur? Die is verrassend fris en lekker, maar probeer het vooral zelf.
Tot slot
Knoflook is al duizenden jaren populair, maar groeide vooral de jongste tijd uit tot een veelzijdige ‘alleskunner’ die zoveel meer toepassingen heeft dan alleen in de keuken. Of knoflook daadwerkelijk tientallen gezondheidsvoordelen heeft, valt nog af te wachten, maar de eerste onderzoeken zijn alvast veelbelovend.
1. J. Borlinghaus et al., Allicin: chemistry and biological properties, geraadpleegd via https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/25153873/
2. Y. Zhu et al., A mini review: garlic extract and vascular diseases, geraadpleegd via https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/29557277/
3. L. Hou et al., Garlic intake lowers fasting blood glucose: meta-analysis of randomized controlled trials, geraadpleegd via https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/26693740/
4. L.D. Lawson et al., Allicin Bioavailability and Bioequivalence from Garlic Supplements and Garlic Foods, geraadpleegd via https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC6073756/
5. S. Kimura et al., Black garlic: A critical review of its production, bioactivity, and application, geraadpleegd via https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/28911544/