Close
testosteron

Testosteron meten: hoe werkt een testosteron test?

21 Jun 2023 • 1 minuten

Een recente studie ontdekte dat ongeveer 40% van de mannen boven de 45 jaar een laag testosterongehalte heeft. Opvallende cijfers, zeker als je weet dat testosteron tal van belangrijke functies heeft voor het lichaam, zowel voor mannen als voor vrouwen. Want ja, ook bij vrouwen komt een te laag testosteronniveau blijkbaar regelmatig voor. Benieuwd hoe het met jouw testosteron waarden is gesteld? In dit artikel leggen we je uit wat goede testosteron waarden zijn en hoe een testosteron test werkt. 

Wat is testosteron?

Wat is testosteron?

Testosteron is een hormoon dat onder meer een rol speelt voor het libido, de ontwikkeling van geslachtskenmerken, de spiergroei, het behoud van de botmassa en de vetverbranding. Dit zowel voor het mannen- als vrouwenlichaam. 

Bij mannen wordt testosteron voor het grootste deel in de teelballen geproduceerd, bij vrouwen gebeurt dat in de bijnieren en de eierstokken. Omdat het mannenlichaam tot wel 10 keer meer testosteron produceert dan het lichaam van een vrouw, wordt testosteron ook wel het ‘mannelijke hormoon’ genoemd.

Wat zijn goede testosteron waarden? 

Zowel voor mannen als voor vrouwen zijn gezonde testosteronniveaus van belang voor de gezondheid. Wat goede testosteron waarden zijn, is sterk afhankelijk van verschillende factoren zoals de schildklierfunctie en de lichaamssamenstelling. Ook de leeftijd en geslacht spelen uiteraard een belangrijke rol. 

Daarom zijn de ranges voor wat een gezond testosteronniveau is heel uitgebreid. Verschillende onderzoekers gebruiken vaak ook andere ranges, maar volgende waarden worden door Mijnlabtest, de testen die door Holland & Barrett worden aangeboden, als richtlijn gebruikt: 

  • Mannen (16-20 jaar): tussen 16 en 20 nmol/L.
  • Mannen (21-50 jaar): tussen 8,64 en 29 nmol/L.
  • Mannen (>50 jaar): tussen 6,68 en 25,7 nmol/L.
  • Vrouwen (11-20 jaar): tussen 0,09 en 2,27 nmol/L.
  • Vrouwen (21-50 jaar): tussen 0,29 en 1,67 nmol/L.
  • Vrouwen (>50 jaar): tussen 0,10 en 1,42 nmol/L.

 

Waarom testosteron meten?

De productie van testosteron neemt sterk toe tijdens de puberteit, waardoor de testosteronniveaus rond 18-/19-jarige leeftijd het hoogst zijn in het lichaam. Vanaf 30-jarige leeftijd begint testosteron bij mannen echter langzaam af te nemen, wat uiteindelijk (vooral vanaf 45-jarige leeftijd) voor een tekort kan zorgen. Bij vrouwen begint het testosteronniveau vanaf de menopauze af te nemen.  

Veel blootstelling aan stress of langdurige, intensieve training kunnen de afname van het testosteronniveau versnellen. Zowel bij mannen als bij vrouwen komt een testosteron tekort relatief vaak voor, wat onder meer symptomen als een laag libido, opvliegers, haarverlies, vermoeidheid en stemmingswisselingen met zich mee kan brengen. Als je denkt dat je mogelijk een testosterontekort hebt, kan je jouw testosteron meten.

Hoe testosteron meten?

Hoe testosteron meten?

Jouw testosteron waarde meten, kan je eenvoudig via een bloedtest, bijvoorbeeld met onze Testosteron Afnamekit van Holland & Barrett. Testosteron komt in het lichaam voor als in vrije en gebonden vorm. Vrij testosteron zit vrij in het bloed terwijl gebonden testosteron gebonden is aan eiwitten. Via onze testosteron test wordt de totale waarde van jouw testosteron gemeten en krijg je dus een inzicht in de totale hoeveelheid testosteron in jouw lichaam. Op die manier weet je of je (preventief) jouw testosteron moet verhogen. 

Tot slot: je testosteronwaarde zegt vaak iets over je levensstijl

Blijkt na jouw test dat je een lage testosteron waarde hebt en wil je daar iets aan veranderen? Met een paar aanpassingen in jouw levensstijl kan je relatief snel resultaat boeken. In dit artikel geven we je tips over testosteron verhogen. Een afname in testosteronwaarden hoort nu eenmaal bij het ouder worden, maar als jouw testosteron waarden (sterk) afwijken, doe je er goed aan om contact op te nemen met jouw huisarts.

sam_bracke

Sam Bracke

AuteurReviewer

Bewegingsdeskundige

Joined Holland & Barrett: mei 2021

Bewegingswetenschappen

Sam Bracke werkt als content specialist voor Holland & Barrett. In die rol deelt hij graag zijn expertise over alles wat met training, sport en bewegen te maken heeft. Na zijn sportstudies ging Sam aan de slag als sportjournalist, wat hem een inkijk gaf in het leven en de routines van tientallen topsporters uit verschillende disciplines. Als fervent hardloper is Sam ook ervaringsdeskundige en helpt hij graag andere hardloopliefhebbers met het bereiken van hun sportieve doelen. 
  • Bancontact
  • MasterCard
  • Visa
  • AmericanExpress
  • IDeal
  • Instagram
  • Facebook
© 2024 Holland & Barrett N.V. BTW-nummer BE 0455.192.888, Amerikalei 164, 2000 Antwerpen.
+32 9 2822968 | klantenservice@hollandandbarrett.com