Elk jaar steekt hoofdluis weer de kop op. Meestal in september, als de scholen weer opengaan. In de zomer komen veel luizeneitjes (neten) uit. Vervolgens verplaatsen de luizen zich via kleding, spullen en vooral via de haren van je kids. En dat is heel vervelend, want hoofdluis kan voor jeuk zorgen. Hoog tijd om te ontdekken hoe je luizen kan herkennen en bestrijden.
Laatste update: 29 juni 2022.
Waar komen luizen vandaan?
De geschiedenis van de hoofdluis gaat duizenden jaren terug. De eerste luizen werden ontdekt bij de Oude Egyptenaren en de Vikingen. Ook in de 18e eeuw, toen er veel pruiken werden gedragen, waren er veel luizenbesmettingen. De pruiken zijn inmiddels verdwenen, maar de hoofdluis is gebleven. Hij voedt zich met menselijk bloed en heeft daarnaast weinig nodig om zich voort te planten.
Waaraan kan je hoofdluis herkennen?
Hoofdluis herken je in de eerste plaats aan een kriebelend gevoel op je hoofdhuid. Om zeker te weten dat het om luizen gaat, moet je de hoofdhuid van dichtbij bestuderen. Dat doe je door het haar opzij te doen en te kijken of je luizen ziet. Luizen zijn gemiddeld 3 mm groot en herken je aan een groene of bruine kleur.
Waar luizen zijn, zijn vaak ook neten. Neten zijn wat lastiger om met het blote oog te zien. Daarom kan je het beste een luizenkam gebruiken. Met de kam ga je vanaf de haarwortel door het haar. Tip: doe het bij nat haar, dan vallen de neten meer op. Zie je hele kleine witte of gele puntjes? Dat zijn waarschijnlijk luizeneitjes.
Hoe krijg je luizen?
Luizen krijg je door in nauw contact te komen met iemand die luizen heeft. Bij kleine kinderen gebeurt dat sneller dan bij volwassenen. Dat komt omdat kindjes veel samen spelen in groepen. Iedereen zit dicht bij elkaar en de luizen springen gemakkelijk van het ene naar het andere hoofd. Daarnaast wordt het speelgoed vaak gedeeld, waardoor hoofdluis nog sneller verspreid wordt. Dat risico is het grootste bij stoffen speelgoed, zoals knuffels.
Hoe kan je luizen voorkomen?
Vermijd het delen van spullen die in contact komen met het haar van je kind. Denk hierbij aan handdoeken, beddengoed, kammen en kleding. Zijn je eigen spullen toch in contact gekomen met luizen of neten? Stop de spullen dan meteen in de wasmachine en was ze op een warme temperatuur.
Controleer het haar van je kinderen regelmatig op luizen en neten. Zie je sporen van hoofdluis? Start dan meteen met de behandeling. Op die manier voorkom je dat de luizen zich verder verspreiden. Heeft je zoon of dochter lang haar? Bind het dan in een staart, zo komt het haar minder snel in contact met het haar van andere kinderen. Hiermee verklein je de kans op een luizenbesmetting.
Hoe kan je hoofdluis behandelen?
Met de juiste haarverzorging kan je luizen voorkomen en bestrijden. Voorbeelden van anti- luis haarverzorging zijn: een kam, lotion, haarspray en tea tree olie.
Tea tree olie
Tea tree is een natuurlijke manier om luizen te behandelen. Luizen houden niet zo van de geur van tea tree. Gebruik bijvoorbeeld tea tree shampoo.
Shop tea tree shampooLuizenkam
Een luizenkam mag eigenlijk niet in je huishouden ontbreken. Met deze kam wordt het stukken makkelijker om luizen op te sporen en om ze uit het haar te verwijderen.
Shop Assy luizenkamAnti-luis haarspray
Deze haarspray is speciaal ontwikkeld om hoofdluizen en neten te bestrijden. Deze anti-luis spray is effectief en bestaat uit de natuurlijke ingrediënten kokosolie en aloë vera.
Shop CarePlus Anti-Luis behandelingLuisdodende lotion
Deze effectieve lotion rekent binnen 10 minuten af met luizen en neten. De ingrediënten zijn allemaal natuurlijk en biologisch afbreekbaar. Wel zo prettig voor je hoofdhuid.
Shop Arkopharma luisdodende lotionTot slot
Schaam je niet als jij of je kinderen toch besmet raken met hoofdluis. Het is volkomen normaal om luizen te krijgen, al helemaal na de schoolvakanties. Met bovenstaande tips weet je alles wat je nodig hebt om luizen en neten te verwijderen. Blijft hoofdluis een hardnekkig probleem? Ga dan naar de apotheker of dokter voor extra advies.