Close
rozemarijn

Rozemarijnolie: waar is het goed voor en hoe gebruik je het voor het haar?

25 Jan 2023 • 2 minuten

Rozemarijnolie is een van de meest bekende etherische oliën en wordt met name gebruikt in aromadiffusers en oliebranders om de fijne geur te verspreiden. Ook wordt rozemarijnolie, in combinatie met een draagolie, gebruikt voor massages. De laatste tijd wint rozemarijnolie aan populariteit als product voor het haar. Zo zou rozemarijnolie de doorbloeding bevorderen* en haargroei kunnen stimuleren (1).

Wat is rozemarijnolie?

Rozemarijnolie is de olie die afkomstig is van de rozemarijnplant (Rosmarinus officinalis). De olie wordt gewonnen uit de kleine bloemetjes die de plant in het voorjaar heeft. Door middel van waterdampdestillatie kan de etherische olie uit de bloemetjes worden gewonnen. De olie is bijna kleurloos en heeft een krachtige, kruidige en opwekkende geur. Hippocrates, Avicenna en Galen, de grondleggers van de oude geneeskunde, gebruikten al balsems gemaakt van rozemarijn. Ze kweekten rozemarijnbloemen en -blaadjes in olijfolie om het te gebruiken voor allerlei doeleinden (2).

Hoe maak je rozemarijnolie?

Er zijn twee verschillende manieren waarop rozemarijnolie gemaakt kan worden. De eerste is, zoals hierboven genoemd, door middel van waterdampdestillatie. Als de olie op deze manier gewonnen wordt, wordt de olie etherische, of essentiële olie genoemd. De rozemarijnolie is dan zeer geconcentreerd en kan voor gebruik gemengd worden met een draagolie. Een draagolie is een neutrale olie die geen uitgesproken geur heeft. De draagolie wordt gebruikt om de etherische olie mee te verdunnen, omdat deze anders te sterk kan zijn en huidirritaties kan veroorzaken. De Tuinen Castorolie is een goede keuze voor wie op zoek is naar een draagolie.

Een andere manier waarop rozemarijnolie gemaakt kan worden, is door een aantal takjes van de plant te laten weken in een draagolie, zoals olijfolie. Dit mag geen etherische of essentiële olie genoemd worden, omdat deze vorm van rozemarijnolie niet dezelfde actieve bestanddelen bevat. Beide oliën mogen onder de naam rozemarijnolie verkocht worden. Let daarom altijd goed op als je specifiek op zoek bent naar een etherische olie.

Waar is rozemarijnolie goed voor?

Rozemarijnolie geeft verschillende gezondheidsvoordelen. Zo zou het de lever helpen beschermen* en werkt 5 minuten ruiken aan etherische rozemarijnolie stressverlagend*. Je kan meer lezen over de gezondheidsvoordelen van rozemarijn op onze rozemarijn adviespagina.

De laatste tijd wint rozemarijnolie populariteit als het gaat om haarverzorging. Zo is er beginnend onderzoek dat suggereert dat rozemarijnolie mogelijk zou kunnen ondersteunen bij haargroei, maar verder onderzoek is noodzakelijk (1).

Rozemarijnolie voor het haar: hoe gebruiken?

Als je rozemarijnolie voor je haar wil gebruiken, kun je het beste een etherische rozemarijnolie nemen. Je kunt deze etherische olie vervolgens mengen met een draagolie, zoals jojoba olie of kokosolie. Qua verhouding kan je ongeveer één druppel etherische rozemarijnolie op één eetlepel draagolie aanhouden, of 5 tot 10 druppels etherische olie per 10 milliliter draagolie. Masseer de olie vervolgens in op de hoofdhuid en laat dit minimaal 5 tot 10 minuten zitten voordat je het uitwast.

Sommige bronnen zeggen dat het effectiever is om de olie voor langere tijd, minimaal 6 tot 8 uur, te laten zitten. Door de draagolie kan je haar wel vettig worden. Een optie is om de olie voor het slapen gaan in te masseren en het er ‘s ochtends uit te wassen. Herhaal dit proces minimaal 1 tot 2 keer per week, bijvoorbeeld elke keer voordat je je haar wast. Als je voor de eerste keer rozemarijnolie voor je haar gebruikt, is het raadzaam om de olie niet te lang te laten zitten, om er zo zeker van te zijn dat je geen huidirritaties krijgt.

Een andere mogelijkheid is het mengen van de etherische rozemarijnolie door je shampoo. Dit zou minder effectief kunnen zijn omdat de rozemarijnolie direct met de shampoo uit het haar gespoeld wordt, en dus maar een korte tijd zijn werk kan doen. Als je weinig tijd hebt, is dit wel een goed alternatief. Begin met maximaal 3 druppels rozemarijnolie door een shampoofles van +- 300 ml. Als je dit een paar keer geprobeerd hebt, kan je bij een nieuwe fles shampoo tot 5 druppels van de olie toevoegen.

Rozemarijnwater

Een alternatief voor het gebruik van rozemarijnolie, is rozemarijnwater. Rozemarijnwater is redelijk simpel zelf te maken:

 1. Kook een aantal verse takjes rozemarijn voor minimaal een kwartier in water
 2. Laat het rozemarijnwater afkoelen
 3. Eenmaal afgekoeld, kan je het rozemarijnwater in een spuitflesje doen
 4. Breng het rozemarijnwater, net als de rozemarijnolie, op de hoofdhuid aan
 5. Masseer het rozemarijnwater in op de hoofdhuid en laat intrekken

Hoewel er door de jaren heen meerdere studies zijn gedaan naar de effectiviteit van rozemarijnolie op het haar, zijn er geen onderzoeken gedaan naar rozemarijnwater en kunnen we dus niets zeggen over de effectiviteit.

Tot slot

Door de jaren heen zijn er verschillende onderzoeken gedaan naar de werking van rozemarijn en zijn olie. Dat dit plantje meerdere gezondheidsvoordelen heeft, lijkt intussen wel duidelijk! Als je rozemarijnolie voor het haar wil gebruiken, koop dan een kwalitatieve etherische rozemarijnolie en meng deze met een draagolie. Test altijd eerst een klein beetje van het oliemengsel op de huid en laat de olie de eerste keer niet te lang intrekken om huidirritaties te voorkomen.

*Gezondheidsclaims in afwachting van goedkeuring door de Europese Commissie.

Bronnen

 

Shop onze favoriete rozemarijnolie

 • Bancontact
 • MasterCard
 • Visa
 • AmericanExpress
 • IDeal
 • Instagram
 • Facebook
© 2023 Holland & Barrett N.V. BTW-nummer BE 0455.192.888, Amerikalei 164, 2000 Antwerpen.
+32 9 2822968 | klantenservice@hollandandbarrett.com