Close
haarverlies

Last van haaruitval? Dit kun je ertegen doen!

25 Aug 2023 • 3 minuten

Vind je regelmatig haren in je borstel, doucheputje of wasbak? Geen paniek, per dag verliezen we gemiddeld 100 haren. Maar als je ineens hele plukken haar verliest of je haar merkbaar dunner wordt, zou het goed kunnen dat je last hebt van haaruitval. Haarverlies en kaal worden is voor veel mensen een nachtmerrie. Maar waarom worden we eigenlijk kaal? En waarom verliezen we meer haar tijdens en vlak na de zomer? Wij leggen je uit wat haaruitval precies is en hoe je hiermee om kunt gaan

Wat is haarverlies?

Wat is haarverlies?

Bij haarverlies of haaruitval verlies je meer haren dan er aangroeien. Haar heeft een haargroeicyclus die uit vier fases bestaat: de groeifase, de overgangsfase, de rustfase en de uitvalfase. In de eerste fase, die 2 tot 7 jaar kan duren, groeit je haar. Daarna komt je haar in de overgangsfase terecht die ongeveer 10 dagen duurt. Tijdens deze overgangsfase stopt het groeien en maakt de haar zich langzaam los van de bloedtoevoer. De derde fase is de rustfase. In deze rustperiode blijft de haar in z’n follikel, maar groeit niet actief meer. In de uitvalfase komt de haar los en valt uit, wat 2 tot 5 maanden kan duren. Met ‘dunner wordend haar’ wordt meestal verwezen naar mild tot gemiddeld haarverlies. Dit gebeurt meestal geleidelijk. Het kan tot wel twee jaar duren voordat veranderingen in de hoeveelheid haar of de dichtheid van je haar zichtbaar worden.

Wat zijn de oorzaken van haarverlies?

Haaruitval is er in verschillende vormen en kan diverse oorzaken hebben. Dit zijn de meest voorkomende oorzaken van haarverlies:

  1. Haarverlies door warmere temperaturen.
    Er wordt in de wetenschap nog gespeculeerd over de oorzaak van dit fenomeen, maar studies tonen aan dat de mate van het haarverlies seizoensgebonden kan zijn. Zo bracht een studie over een periode van 6 jaar de haaruitval van 823 gezonde vrouwen in kaart. Over het algemeen was het haarverlies tijdens en vlak na de zomer het grootst. Verder merkten de onderzoekers een kleine piek in de lente op. De minste klachten over haarverlies deden zich voor in de laatste weken van de winter.1 Waarschijnlijk hebben klimaat en het aantal uren zon dus invloed op haaruitval bij vrouwen (en wellicht ook bij mannen), al is daar nog onvoldoende wetenschappelijk bewijs voor. 
  2. Haaruitval door stress.
    Het stresshormoon cortisol heeft op heel wat processen in ons lichaam een grote invloed, waaronder ook de regulering van de haarfollikels, ook wel haarzakjes genoemd. Bij hoge hoeveelheden cortisol in het lichaam (bij veel stress bijvoorbeeld) kan dat de groei van de haarfollikels vermoeilijken. Onderzoek toont aan dat de haargroei in geval van een hoog cortisolniveau langer in de rustfase blijft hangen. Hierdoor groeit het haar dus niet meer en is de kans op haaruitval groter.2
  3. Haaruitval door ouder worden.
    Geleidelijk haarverlies, vooral vanaf de bovenkant van je hoofd, kan te wijten zijn aan ouder worden. Hoe ouder we worden, hoe dunner, korter en lichter van kleur onze nieuwe haren worden. Dit kan verschillende oorzaken hebben. Zo is de mate waarin je je haar verliest vaak genetisch bepaald. Ook speelt de haargroeicyclus een belangrijke rol bij haarverlies. Naarmate je ouder wordt, kan de duur van de groeifase korter worden of kunnen de haarfollikels krimpen, waardoor het haar geleidelijk dunner wordt. Er sterven ook geleidelijk aan meer haarzakjes af, waardoor er geen nieuw haar meer aangemaakt wordt. De oorzaak hiervan omvat meerdere factoren. Zo kunnen hormonale veranderingen de haarcyclus verkorten en speelt erfelijke aanleg ook een belangrijke rol. Daarnaast wordt met het ouder worden ook de bloedtoevoer naar de haarzakjes verminderd. 
  4. Haarverlies bij vrouwen door hormonen.
    Bij vrouwen heeft haarverlies niet rechtstreeks met de leeftijd te maken, maar eerder met de hormonen. Van oestrogeen wordt gezegd dat het van invloed is op de haargroei. Aangezien de oestrogeenspiegel tijdens de overgang afneemt, zou dit wel eens de oorzaak van haarverlies tijdens de overgang kunnen zijn. Testosteron kan er dan weer voor zorgen dat de haarzakjes krimpen, wat haaruitval tot gevolg heeft. Sommige vrouwen ervaren ook haarverlies tijdens hun zwangerschap vanwege hormonale verschuivingen in het lichaam. Doordat de hormoonbalans verandert, kan het lichaam onder stress komen te staan. Het gevolg hiervan is dat meer haren langer in de rustfase van de haargroeicyclus terechtkomen met haarverlies tot gevolg.3

Wat kan je tegen haarverlies doen?

  1. Eet gezond en gevarieerd.
    Echte schoonheid zit van binnen en straalt van buiten. Dat geldt ook voor je haar. Gezond haar komt namelijk vooral van binnenuit. Hoe jij jezelf voedt, is dus ook van invloed op hoe je haar eruitziet. Van een aantal nutriënten is bekend dat ze een positieve invloed op je haar hebben. Je krijgt deze nutriënten binnen via je voeding en/of via een voedingssupplement. Denk dan vooral aan biotine, koper, seleen, ijzer, zink, silicium4 en paardenstaart.*

    *Gezondheidsclaim in afwachting van goedkeuring door de Europese Commissie.
  2. Zorg voor voldoende eiwitinname
    Naast bovengenoemde vitamines en mineralen kan ook eiwit veel voor je haar betekenen. Eiwitten bevatten namelijk keratine, waar ook ons haar uit is opgebouwd. Voedingsmiddelen die rijk aan eiwit zijn, zijn onder andere mager vlees, groenten, noten en zuivel. Maar ook via eiwitpoeder kan je extra eiwitten binnenkrijgen. 
  3. Gebruik de juiste haarverzorgingsproducten.
    Verzorg je haar met goede producten van hoge kwaliteit, bijvoorbeeld een shampoo tegen haaruitval. Van veel natuurlijke ingrediënten is bekend dat ze een positief effect op het haar hebben. Zo is knoflook bijvoorbeeld effectief bij dunner wordend haar en is van rucola bekend dat het de groei van het haar bevordert.* De mineralen en sporenelementen in brandnetel versterken botten, nagels en haar.*

    *Gezondheidsclaims in afwachting van goedkeuring door de Europese Commissie. 
  4. Minimaliseer stress.
    Dat stress vaak meer kapot maakt dan je lief is, zal geen verrassing voor je zijn. Stress verhoogt het cortisolniveau in je lichaam, waardoor je haar langer in de rustfase van de cyclus doorbrengt. In deze fase groeit je haar dus niet. Probeer stress daarom zo veel mogelijk te minimaliseren. Beter voor je lichaam én je haar. Creëer voor jezelf een fijne en ontspannende avondroutine, zoals mediteren of een boek lezen.
  5. Vermijd hitte.
    Waarschijnlijk is het je niet vreemd dat warmte veel schade aan je haar kan aanrichten. Dan doelen we op zowel het gebruik van warme stylingapparaten als de zon. Warmte kan je haar uitdrogen en het kwetsbaarder maken voor breuk met eventueel haarverlies tot gevolg. Dat is natuurlijk niet wat je wilt. Probeer blootstelling aan de zon te beperken door een hoed of pet te dragen en föhn je haar het liefst op de koele stand. Gebruik je een warme krul- of stijltang? Vergeet dan niet om eerst een product met warmtebescherming aan te brengen voor extra zorg.
  6. Let goed op de ingrediënten van shampoo.
    Shampoo is een belangrijk product in je haarverzorgingsroutine. Maar veel shampoos bevatten ingrediënten waar je haar niet heel blij van wordt. Let daarom goed op de ingrediënten en vermijd stoffen, zoals parabenen, sulfaten en siliconen. Deze stoffen kunnen je haar namelijk beschadigen, waardoor je haar in het ergste geval kan uitvallen. 

Tot slot: wanneer is het verstandig om naar de dokter te gaan?

Tot slot: wanneer is het verstandig om naar de dokter te gaan?

Haarverlies kan ook een symptoom zijn van een onderliggend gezondheidsprobleem, zoals een afwijking aan de schildklier. Het kan daarom verstandig zijn om naar je dokter te gaan bij aanhoudend haarverlies en samen te kijken wat de oorzaak kan zijn. Een tricholoog (haarspecialist) kan een haaranalyse doen om de oorzaak van het haarverlies te achterhalen.

Dit advies is puur ter informatie en is niet bedoeld ter vervanging van medisch advies of medicijnen. Neem contact op met je huisarts of specialist voor je de adviezen op deze website toepast.

Bronnen

 
  • Bancontact
  • MasterCard
  • Visa
  • AmericanExpress
  • IDeal
  • Instagram
  • Facebook
© 2024 Holland & Barrett N.V. BTW-nummer BE 0455.192.888, Amerikalei 164, 2000 Antwerpen.
+32 9 2822968 | klantenservice@hollandandbarrett.com