Close
meditatie

Beginnen met mediteren: minder stress na 1 maand meditatie?

18 Aug 2022 • 3 minuten

Meditatie: het wordt steeds populairder. Zweverig? Absoluut niet. Meer en meer wetenschappelijke studies bevestigen de voordelen van mediteren. Zo zou het helpen met een betere focus en concentratie, je bloeddruk verlagen, zorgen voor een betere slaap en het verouderingsproces van je hersenen vertragen.

Wij namen de proef op de som en lieten leefstijlcoach Marisja een maand lang mediteren. Aan de hand van haar ervaringen krijg je een antwoord op al jouw vragen over meditatie. Hoe moet je mediteren? Is meditatie de ideale ontspanning? En vooral: helpt mediteren écht tegen stress? 

Laatste update: 18 augustus 2022.

Wat is mediteren?

Mediteren is een techniek waarmee je jouw lichaam en geest tot rust laat komen door in een bepaalde staat van bewustzijn te raken. Je leert je gedachten te accepteren zoals ze zijn, zonder er een oordeel over te geven. Simpel gezegd zorgt meditatie ervoor dat de drukte in je hoofd stopt en je lijf tot rust komt.

Hoe moet je mediteren?

Hoe moet je mediteren?

Mediteren moet je leren. Het is niet iets dat je meteen perfect zal kunnen, maar een proces. Je begint zo laagdrempelig mogelijk en bouwt geleidelijk aan verder op.

Mediteren kan je onder meer doen door je te focussen op je ademhaling, een bepaald beeld, een mantra of een leuke herinnering. Dat kan bijvoorbeeld met hulp van een meditatie-app.

Mediteren voor beginners: onze 7 tips

Starten met een nieuwe gewoonte is altijd lastig, maar met onze tips wordt mediteren alvast een stukje toegankelijker: 

 1. Gebruik een meditatie-app. Vind je het lastig om zelfstandig te mediteren? Geleide meditatie is een makkelijke en laagdrempelige manier om te starten. Er zijn een hoop meditatie-apps die jou kunnen helpen. Denk aan: Insight Timer, Headspace of Mindfulness.  
 2. Bouw rustig op. Door meditatie geleidelijk aan op te bouwen, zal je zien dat het telkens beter gaat. Begin de eerste week bijvoorbeeld met sessies van 2 minuten, om er vanaf week twee een minuutje aan toe te voegen. 
 3. Geef het tijd. Het is niet erg als het niet in een keer lukt of als je gedachten afdwalen. Blijf het consistent volhouden en je zult vanzelf zien dat het steeds beter gaat. 
 4. Niets moet, alles mag. Focus je niet op de effecten die je ‘moet’ voelen, maar focus je op de oefening zelf. Zie het mediteren als een moment voor jezelf waarin je helemaal tot rust kan komen. 
 5. Een mindere dag is normaal. Heb je het gevoel dat je op sommige dagen alleen maar meer nerveus wordt van het mediteren? Laat dit je niet ontmoedigen want dit is normaal. Probeer het de volgende dag gewoon opnieuw en je zult zien dat het de ene dag beter gaat dan de andere dag.  
 6. Focus op je ademhaling. Door diep in en uit te ademen en je ademhaling te tellen, zal je merken dat het makkelijker wordt om in een staat van bewustzijn te komen. 
 7. Integreer het in je ochtendroutine. Door meditatie in je ochtendroutine op te nemen, wordt het een natuurlijk onderdeel van je dag. Dit momentje voor jezelf zal je ook weerbaarder maken tijdens de dag.

De voordelen van mediteren 

Uit verschillende studies blijkt dat mediteren een aantal positieve effecten heeft. Zo zou het volgens wetenschappelijke onderzoeken: 

 • Een blijvende emotionele balans creëren.1   
 • Zorgen voor een betere focus en concentratie.2 
 • Zorgen voor minder stress.3 
 • Je bloeddruk verlagen.4 
 • Zorgen voor een betere slaap.5 
 • Het verouderingsproces van de hersenen vertragen.6

Beginnen met mediteren: de 1 maand meditatie-challenge

Klinkt allemaal veelbelovend, toch? Wij bij Holland & Barrett waren vooral benieuwd naar de praktijk. Hoe goed en snel zijn de voordelen van meditatie voelbaar? En hoe makkelijk - of moeilijk - is het om meditatie in je dagelijkse routine te integreren? Daarom ging leefstijlcoach Marisja de Vries een maand lang elke dag mediteren. Ze hield haar ervaringen nauwgezet bij in een dagboek…

Dag 1: Nog geen groot succes

 

Dag 2: Dan maar een andere oefening

 

Dag 3: En ook een andere plek

 

Dag 4: De aanhouder wint

 

Dag 5 t/m 10: Meer ontspannen

 

Dag 11 t/m 19: Ook mediteren op vakantie

 

Dag 20: Een kleine terugval na de vakantie?

 

Dag 21 t/m 30: Een 'diepere staat' van meditatie

 

Conclusie: mediteren is zeker het proberen waard

Eerlijk is eerlijk, dit relaxte gevoel bevalt me wel. Als ik terugkijk naar het lijstje van effecten kan ik er zeker een paar aftikken. Emotionele balans, check! Focus & concentratie check! Gelukkig, check! Minder stress, check! Heel positief dus, maar ik heb ook ervaren dat het niet gaat om het afvinken van een lijstje. 

Ik was voorheen zo gefocust op het ‘moeten’ voelen van effecten dat ik gedemotiveerd raakte wanneer ik niet meteen het resultaat merkte. Dit is ook de reden waarom ik mediteren in het verleden nooit zo lang volhield. Wat ik nu geleerd heb is dat het vooral gaat om het nemen van een momentje voor jezelf. Een momentje op de dag waarop je even alles laat liggen en ervoor kiest om tot rust te komen. Een momentje om ‘te connecten’ met jezelf. Als je er op die manier in staat, ervaar je vroeg of laat de effecten, maar dan zonder onnodige frustraties.  

Of ik het mediteren vol ga houden? Daar durf ik volmondig ‘ja’ op te antwoorden.

Zelf ook aan de slag met mediteren, maar weet je niet hoe je moet beginnen? Met deze audiocursus van een week leer je de basisprincipes van het mediteren, ontdek je welke vorm van meditatie het beste bij jou past en wat mediteren voor jou kan doen.

Elke dag is er een sessie van ongeveer 10 minuten. Schrijf je via deze pagina gratis in en krijg 60 dagen gratis toegang tot verschillende geleide meditaties. 

Bronnen

 
marisja-de-vries

Marisja de Vries

Auteur

Leefstijlcoach

Marisja werkt als Marketing & Social Coördinator bij Holland & Barrett. Daarnaast is ze leefstijlcoach en deelt ze graag haar kennis over alles wat te maken heeft met voeding, beweging, ontspanning en slaap. Marisja is ook gespecialiseerd in coaching bij reuma. Ze helpt anderen om met de juiste leefstijl hun doelen te behalen en houdt alle nieuwe inzichten op het gebied van leefstijl nauwlettend in de gaten.

 • Bancontact
 • MasterCard
 • Visa
 • AmericanExpress
 • IDeal
 • Instagram
 • Facebook
© 2023 Holland & Barrett N.V. BTW-nummer BE 0455.192.888, Amerikalei 164, 2000 Antwerpen.
+32 9 2822968 | klantenservice@hollandandbarrett.com