Close
Wandelcoach

Zo haal je meer uit je volgende wandeling.

08 Mar 2021 • 1 minuten

De afgelopen maanden zijn we massaal gaan wandelen. En dat is mooi, want extra beweging tijdens de lockdown is niet alleen goed voor onze fysieke gezondheid – het is ook goed voor ons mentale welzijn. Wandelcoach Heleen de Vries legt uit waarom een wandeling (met name in de buitenlucht) zo goed voor ons is en deelt praktische tips om meer uit je volgende blokje om te halen.

Heleen de Vries is wandelcoach en geeft coaching- en therapiesessies in de buitenlucht. Coachees komen met vragen of klachten naar haar toe en samen gaan ze in gesprek tijdens een wandelsessie.

Coachen in de buitenlucht

"Als wandelcoach coach ik in de buitenlucht in plaats van op een kantoor,” legt Heleen uit. “De natuur is rustgevend, oordeelt niet en maakt ons meer ontspannen. Gedachten komen hierdoor sneller los, maar het bewegen zorgt er ook voor dat we makkelijker ontspannen sneller durven te praten.”

Tijdens haar coachingsessies maakt Heleen effectief gebruik van de voordelen die de natuur ons te bieden heeft. Bijvoorbeeld door te werken met sensaties als kleuren van bloemen, structuren van boomschors of het kabbelen van water – sensaties die ons plezieriger maken en stressverlagend werken.

Zintuigelijke ervaringen

Heleen benut de voordelen van het buitenzijn dus optimaal door het gebruik van zintuigelijke ervaringen als ze gaat wandelen. “Door meer te focussen op zintuigelijke ervaringen tijdens een ommetje kan je zoveel meer voordelen uit je wandeling halen,” aldus Heleen de Vries.

“Let maar eens op het geluid dat een vogel produceert, wrijf een kruidenblad dat je tegenkomt op je route door je handen, ruik dan aan je vingers of adem een paar keer diep in en uit – je zult zien dat je direct meer ontspanning voelt en je helderder kunt nadenken.”

Zintuigelijke ervaringen in de natuur zijn zowel goed voor ons lichaam als onze geest. Ze zorgen ervoor dat we prikkels beter kunnen verwerken, ons brein weer wordt opgeladen en ze helpen onze hersenen bij het aanmaken van geluksstofjes. [1]

Wandelen en onze mentale gezondheid

De gezondheidsvoordelen van een wandeling in de buitenlucht zijn enorm. Wandelen zorgt ervoor dat we ons beter kunnen concentreren, heeft een positieve invloed op ons reactievermogen en er komt er dopamine vrij tijdens het bewegen waardoor we een gelukkig gevoel krijgen.[2]

Ook Heleen beaamt dit: “Wandelen heeft een bloeddrukverlagend effect. Ons immuunsysteem wordt erdoor versterkt, het geheugen wordt er beter van en door naar buiten te gaan voelen we ons ook gelijk fitter en opgewekter.” [3]

Om van al deze gezondheidsvoordelen te kunnen profiteren hoef je natuurlijk niet per se een coachingsessie te ondergaan. Een korte wandeling in de buitenlucht in bijvoorbeeld een parkje of veldje op de hoek van je straat kan al wonderen doen.

Praktische om meer uit je wandeling te halen

Reden genoeg om dus dagelijks zelf een ommetje te maken en met Heleen’s adviezen aan de slag te gaan. Nog meer uit je wandeling halen? Heleen deelt nog drie andere tips met ons:

  1. Diep in- en uitademen

Drukke dag op werk? Maak een wandeling in je pauze en focus tijdens deze wandeling extra op je ademhaling. Je kan je wandeling op deze manier gebruiken om even te ontspannen en door je op je ademhaling te richten zelfs inzetten als een kleine meditatie.

Kom elke keer als je gedachten afdwalen terug bij je ademhaling en focus op het hier en nu – onze ademhaling is er immers altijd.

  1. Vertraag en versnel

Merk je dat je flink de pas erin hebt tijdens een blokje om? Probeer dan eens te vertragen. Door te vertragen komt er meer rust in je lichaam en krijg je automatisch meer aandacht voor de omgeving om je heen.

Als je merkt dat je juist wel een opfrissertje kan gebruiken kan je er ook voor kiezen om bewust wat sneller te gaan lopen. Hoe hoger je inspanning, hoe meer zuurstof je verbruikt en hoe sneller je hart gaat slaan om het bloed rond te pompen. Een goede oefening voor wat extra energie dus!

  1. Daag je brein uit: doorbreek je routine

Vastgeroest in een bepaalde route? Daag je brein uit en neem eens een andere route! Door een andere route te lopen (of je standaard route andersom te lopen) doorbreek je de routine en maak je nieuwe verbindingen aan in je hersenen.

Op deze manier daag je jezelf mentaal uit, blijf je cognitief fit en vindt er een betere communicatie tussen je hersencellen plaats.

Wil je meer weten over Heleen en haar wandelcoachsessies? Zowel op haar website als op haar Instagram plaatst Heleen een aantal fijne tips.

Bronnen:

[1] Let's get physical. The impact of physical activity on wellbeing, mental health awareness week 2013. Geraadepleegd via https://www.mentalhealth.org.uk/sites/default/files/lets-get-physical-report.pdf


[2] Verklaringsmechanismen. Bewegen voor je brein. Geraadpleegd via https://www.bewegenvoorjebrein.nl/psychische-klachten-verminderen/algemeen/verklaringsmechanismen/

[3] Effectmeting Wandelcoaching (2016). Agnes van den Berg. Geraadpleegd via http://www.agnesvandenberg.nl/rapport_wandelcoaching.pdf

  • Bancontact
  • MasterCard
  • Visa
  • AmericanExpress
  • IDeal
  • Instagram
  • Facebook
© 2024 Holland & Barrett N.V. BTW-nummer BE 0455.192.888, Amerikalei 164, 2000 Antwerpen.
+32 9 2822968 | klantenservice@hollandandbarrett.com