21 Nov 2023 • 4 minuten
Ongeveer driekwart van de mensen maakt ze, maar na amper 2 weken vliegt een groot deel ervan vaak alweer de prullenmand in. We hebben het over goede voornemens. Volgens onderzoek houdt maar 8% zijn of haar goede voornemens effectief en langdurig vol. Ben jij vastberaden om dit jaar bij die 8% te horen? Lees dan onze tips om jouw voornemens dit jaar wel vol te houden en doe inspiratie op met de populairste goede voornemens voor 2023 in Nederland en België. We zijn ook benieuwd naar jouw goede voornemen voor 2024.
Een nieuw jaar, nieuwe kansen, een frisse start. Dat is voor velen dé reden om in januari met goede voornemens te beginnen. En dat wordt al heel lang gedaan. Zo’n 4.000 jaar geleden al maakten de Babyloniërs aan het begin van het jaar beloften aan hun goden.
Tegenwoordig zijn goede voornemens doelstellingen die je vooral voor jezelf stelt. Van meer sporten tot gezonder eten: bijna iedereen heeft wel al eens goede voornemens gemaakt. En bij het maken van die voornemens, zijn we blijkbaar heel zelfverzekerd. Meer dan de helft is er sterk van overtuigd dat ze de goede voornemens zullen volhouden. Helaas houdt dus maar een klein percentage ze ook écht vol.
Het grootste deel van de goede voornemens sneuvelt al na minder dan 2 weken. Gemiddeld gezien is 12 januari de dag waarop de meeste goede voornemens alweer de prullenmand in vliegen. De oorzaak ligt in een combinatie van factoren: de voornemens zijn vaak te groots of te ambitieus, er worden te veel voornemens in één keer gemaakt of onze voornemens zijn niet specifiek genoeg. Gezonder leven is bijvoorbeeld heel ruim en dus moeilijk om te zetten in specifieke doelstellingen.
Maar dit jaar is dus anders. Dit keer ben je vastberaden om bij de 8% te horen die zijn of haar goede voornemens wel kan volhouden. En wij zullen je daarmee helpen! Hoe? Door je de juiste methodes, tools en mindset aan te reiken. Met deze 8 tips vergroot je de kans aanzienlijk om jouw goede voornemens dit jaar wél vol te houden1:
Heb jij nog een lijst goede voornemens liggen van vorig jaar? Of behoorde jij tot die 92% die zijn of haar goede voornemens vroegtijdig opgaf? Dan weet je waar je in het nieuwe jaar mee kan beginnen!
Heb je geen idee waar je moet beginnen, maar wil je komend jaar wel goed voorbereid zijn? Via een onderzoek* bij ruim 2000 Nederlanders en Belgen, waarbij ze uit 8 populaire goede voornemens konden kiezen, blijkt dat we collectief een duidelijke voorkeur hebben voor sommige goede voornemens. Uit de resultaten van ons onderzoek kan je hopelijk inspiratie halen voor jouw eigen goede voornemens met hieronder voor elk goed voornemen ook al enkele concrete tips.
Wat is een lijstje met goede voornemens zonder het doel om af te vallen? Uit ons onderzoek blijkt dat ruim een op drie (31,2%) respondenten 'afvallen' als hoofdprioriteit ziet.
Voor velen is afvallen een goed voornemen dat jaarlijks terugkeert, maar misschien hoef je wel helemaal geen gewicht te verliezen om gezond te zijn. Bereken dus eerst eens jouw BMI via onze BMI calculator. Wil je toch een paar kilootjes kwijt, doe dat dan op een verantwoorde en gezonde manier met onze afslanktips.
Hoe en wat je eet, kan voor een groot deel bepalen hoe jij je voelt. Wil jij je het hele jaar door goed voelen? Dan kan bewust eten een stap in de goede richting zijn. Een op vijf (20,4%) andere Nederlanders en Belgen met goede voornemens delen die mening.
Besteed extra aandacht aan je eten door zelf je boodschappen te doen en te koken, voldoende te variëren en misschien eens wat vaker plantaardig of veganistisch te eten.
Overvolle agenda's, hoge prestatiedruk en altijd verbonden met de online wereld: we ervaren steeds meer druk, wat voor extra stress kan zorgen. Bijna een op vijf (19,4%) van de respondenten wil daar in 2023 iets aan doen door stress aan te pakken.
Dankzij onze anti-stress tips met direct effect kan je jouw stresslevels meteen verlagen. Wil je ook op de lange termijn een leven met minder stress hebben, probeer dan de hoeveelheid van het stresshormoon cortisol in jouw lichaam te verlagen.
Meer bewegen is een klassieker op veel lijstjes met goede voornemens. Van de Belgen en Nederlanders met goede voornemens geeft 11,9% aan wat meer actief te willen zijn. Dat kan bijvoorbeeld door te beginnen met hardlopen.
Na de feestdagen gaan we vaak enthousiast aan de slag met sporten en meer bewegen, maar dit op lange termijn volhouden, blijkt vaak lastig. Stel een doel, maak een plan, houd je voortgang bij en vier je successen: zo wordt meer bewegen een stuk makkelijker vol te houden en ga je ook de voordelen merken! Beweging is namelijk niet alleen goed voor ons cognitieve geheugen, het zorgt er ook voor dat we meer serotonine aanmaken. Deze neurotransmitter heeft een positieve invloed op ons geheugen, zelfvertrouwen, slaap en stemming.
Een nieuw jaar staat ook altijd symbool voor een frisse start. Een frisse start is dan weer een ideaal moment om nieuwe dingen te leren. Dat is het belangrijkste goede voornemen van 6,6% van de respondenten.
Ook met iets nieuws beginnen? Ga bijvoorbeeld creatief aan de slag met schilderen, duik de keuken in om nieuwe recepten uit te proberen of beoefen een sport die je nog nooit eerder hebt gedaan! Boek eens een yogales of ga suppen als het lekker weer is.
Het leven is de voorbije jaren gevoelig duurder geworden, wat van sparen vaak een extra grote uitdaging maakt. Toch is voor 4,8% van de respondenten met goede voornemens 'meer sparen' het belangrijkste goede voornemen voor 2023.
Om meer te sparen, kunnen kleine dingen vaak een groot verschil maken. Kies bijvoorbeeld voor kwaliteit in plaats van kwantiteit: investeren in een kwalitatief, duurzaam item komt op het einde van de streep vaak veel goedkoper uit. Verder kan je kiezen voor seizoensgebonden producten, kan je dingen in bulk kopen en kan je voedselverspilling zoveel mogelijk beperken. Alle beetjes helpen!
Vind jij milieubewust(er) leven belangrijk? Dan ben je niet alleen. Voor 3,7% van de respondenten is dit het belangrijkste goede voornemen voor 2023.
Het mooie bij dit goede voornemen is dat kleine aanpassingen al een groot verschil kunnen maken! Pak bijvoorbeeld vaker de fiets, neem er een kersenpitkussen bij in plaats van de verwarming hoger te zetten, kies voor seizoensgebonden producten en verduurzaam je beauty-routine met ons zero waste beauty-assortiment.
Last but not least: iets meer dan 2% van de Belgen en Nederlanders met goede voornemens wil in 2023 als belangrijkste goede voornemen meer tijd besteden met familie en vrienden.
Onderzoek toonde aan dat duurzame en kwalitatieve sociale contacten belangrijk zijn voor de mentale gezondheid.2 Ga bijvoorbeeld met je vrienden en familie wandelen in de natuur. Onderzoek wijst namelijk uit dat buiten zijn (in de natuur) een positieve impact heeft op je gezondheid en geluksgevoel4,5,6. Zo sla je twee vliegen in één klap!
‘Afvallen’ staat bij onze respondenten zowel in België als in Nederland met stip op één als populairste goede voornemen. Opvallend is wel dat in België 35% wil afvallen, terwijl dat in Nederland ‘slechts’ 30% is. Dat Belgen echte Bourgondiërs zijn, wordt op die manier dus nog maar eens bevestigd, want daar wegen de feestkilo's blijkbaar nog net iets zwaarder door.
Verder springt in het oog dat Nederlanders meer dan dubbel zo vaak (7,37% versus 3,45%) iets nieuws willen leren in 2023. Avontuurlijke Nederlanders en conservatieve Belgen dus, om het met een cliché te zeggen. Het Belgische cliché van de zuinige Nederlander wordt door dit onderzoek dan weer wel doorbroken. ‘Meer sparen’ is slechts voor 4,65% van de Nederlanders het belangrijkste goede voornemen, terwijl dat net voor Belgen (5,17%) iets belangrijker blijkt.
Weet jij je goede doelen voor komend jaar al? Dan zou je eigenlijk meteen al aan de slag kunnen gaan. Heb je nog wat extra inspiratie nodig? Bekijk dan onze goede voornemens producten voor het maken van gezondere, duurzamere en bewustere keuzes.
De start van het nieuwe jaar is symbolisch een mooi moment om te beginnen met nieuwe doelen, maar het leuke aan goede voornemens is dat je er eigenlijk elk moment mee kan beginnen. Start dus liever nog vandaag dan morgen. En ben je het weer even kwijt, vergeet dan niet dat je altijd weer opnieuw kan beginnen (en het dit keer ook echt vol gaat houden).
*Dit onderzoek werd op woensdag 14 december 2022 door middel van een anonieme poll via de nieuwsbrief naar Nederlandse en Belgische klanten van Holland & Barrett gestuurd. De respondenten konden uit 8 populaire goede voornemens kiezen, met slechts 1 antwoordoptie. Op het moment van analyse (16/12/2022) hadden 2020 respondenten (1614 in Nederland, 406 in België) de poll ingevuld.