Wist je dat we in Nederland en België elk jaar gemiddeld zo’n 35 kg vast voedsel per persoon verspillen? Ter vergelijking: dat zijn zo’n 3.500 crackers per jaar, 20 bananen per maand, anderhalf brood per week of een appel per dag. Dat zijn heel wat vitaminen én euro’s die zomaar in de vuilnisbak belanden. En dan hebben we het nog niet eens over de negatieve impact op het milieu. Gelukkig zijn er genoeg manieren om voedselverspilling tegen te gaan. Ook Holland & Barrett draagt haar steentje bij, onder meer via een samenwerking met Too Good To Go. Hier lees je alles over de strijd tegen voedselverspilling.
Laatste update: 12 juli 2022.
Wat is voedselverspilling?
Alles wat geproduceerd wordt voor menselijke consumptie, maar daar uiteindelijk niet voor wordt gebruikt, valt onder voedselverspilling. Schillen, eierschalen, botten, graten en andere voedingsresten die niet eetbaar zijn, worden daar uiteraard niet bij gerekend.
Voedselverspilling gebeurt voor een stuk door de eindconsument, door jij en ik dus. Denk maar aan dat potje yoghurt dat je onlangs weggooide omdat de houdbaarheidsdatum was verstreken. In Europa vindt zo’n 53% van de voedselverspilling in huishoudens plaats, terwijl 11% verspild wordt in productie, 19% bij verwerking, 5% in handel & retail en 12% in de horeca.1
Wat is voedselverspilling?

Hoeveel voedsel verspillen we?
We beginnen met het goede nieuws: we doen het met z’n allen steeds beter op het vlak van voedselverspilling. Zo verspillen we vandaag ongeveer 30% minder voedsel ten opzichte van 10 jaar geleden. Het minder goede nieuws: we verspillen nog steeds veel. Per persoon verspillen we elk jaar zo’n 35 kilogram vast voedsel. Dat is ongeveer een kwart van de totale voedselverspilling, want in de hele keten wordt er per persoon tussen de 100 en 150 kg per persoon verspild.
Fruit, groenten, aardappelen, brood en zuivel zijn de etenswaren die het vaakst worden verspild. Naast het vast voedsel verdwijnt er per persoon gemiddeld ook zo’n 45 liter aan dranken per jaar in de gootsteen.
Hoeveel voedsel verspillen we?

Waarom is voedselverspilling een probleem?
Voedselverspilling is in de eerste plaats een verspilling van arbeid, grondstoffen en middelen. Want, als het op je bord ligt, sta je natuurlijk niet stil bij wat er allemaal nodig is geweest om jouw maaltijd te produceren. Denk bijvoorbeeld aan al de grondstoffen, het werk en de energie die in de productie van jouw versgebakken brood zit. Zonde om dat zomaar weg te gooien, niet?
Daarnaast is voedselverspilling natuurlijk ook een ethisch dilemma. Zeker wanneer je weet dat er wereldwijd zo’n 155 miljoen mensen acuut honger lijden en een kleine 800 miljoen mensen ondervoed zijn (volgens cijfers uit 2020). Belangrijke kanttekening hierbij is wel dat voedselverspilling niet de enige oorzaak van honger is, maar dat vooral een oneerlijke verdeling van voedsel en voedselprijzen hiertoe bijdragen. Dat neemt niet weg dat het verkeerd voelt om voedsel weg te gooien als andere mensen honger lijden.
Tot slot heeft voedselverspilling natuurlijk ook een impact op het milieu en dus op je directe omgeving.
Waarom is voedselverspilling slecht voor het milieu?
Cijfers tonen aan dat de milieu-impact van voedselconsumptie 9% lager zou zijn zonder voedselverspilling. Als je weet hoeveel energie en grondstoffen er in de bewerking, verpakking, transport en bereiding van voedsel wordt gestoken, dan is het logisch dat de impact van verspilling groot is. Concrete milieugevolgen van voedselverspilling zijn extra ontbossing, waterschaarste en meer CO2-uitstoot, tot wel 150 kg extra CO2 per persoon (zo’n 3,5% van de totale CO2-uitstoot).
Waarom is voedselverspilling slecht voor het milieu?

Holland & Barrett en Too Good To Go samen tegen voedselverspilling
Omdat duurzaamheid een van de belangrijkste kernwaarden van Holland & Barrett is én omdat we vinden dat iedereen (jij en ik, maar zeker ook bedrijven) een steentje bij moet dragen in de strijd tegen voedselverspilling, werken we sinds eind 2021 samen met Too Good To Go.
Too Good To Go wil op een leuke en laagdrempelige manier de strijd tegen voedselverspilling aangaan. Via de app verbindt Too Good To Go winkels met overgebleven producten aan consumenten. Zo werden in Nederland en België samen al meer dan 20 miljoen maaltijden gered.
Holland & Barrett lanceerde de samenwerking met Too Good To Go als test in een beperkt aantal winkels, maar na mooie eerste resultaten rollen we dit project over heel Nederland en België uit. Tijdens de testfase merkten we dat er om en bij de 50% minder verspilling was in winkels waar we Too Good To Go konden aanbieden. Ook de reacties van de klanten waren heel enthousiast, met een gemiddelde rating van 4,40/5. Positieve statistieken die we tijdens de uitrol in alle winkels minstens willen evenaren.
In de gratis Too Good To Go-app zie je meteen als de Holland & Barrett-winkel in jouw buurt een Too Good To Go-pakketje in de aanbieding heeft. Via de app kan je een Holland & Barrett Magic Box bestellen met producten waarvan de houdbaarheidsdatum binnenkort overschreden wordt. Dit lekkere verrassingspakket wordt daarom aan een extra lage prijs aangeboden. Een win-winsituatie, dus.
Veelgestelde vragen over Too Good To Go bij Holland & Barrett
Via Too Good To Go kan je eten redden van restaurants, cafés en winkels die op de app staan, sinds 2021 dus ook bij Holland & Barrett. In plaats van producten waarvan de houdbaarheidsdatum bijna is overschreden weg te gooien, biedt jouw Holland & Barett-winkel ze aan tegen een sterk verlaagde prijs.
Je kunt een Holland & Barrett Magic Box kopen in de gratis app van Too Good To Go en vervolgens op het afgesproken tijdstip naar de winkel gaan om de Box op te halen. Zo krijg je heerlijke producten tegen een sterk verlaagde prijs en help je ook nog eens voedselverspilling tegen te gaan. Voelt goed, toch?
Via de Too Good To Go-app kan je ontdekken welke Magic Box er in de Holland & Barrett-winkel in je buurt beschikbaar is. Zoek een winkel en koop via de app eenvoudig jouw Box naar keuze. Vervolgens hoef je alleen nog maar de Box op te halen op het aangegeven tijdstip. In de winkel laat je aan het personeel jouw bestelling in de app zien, waarna je jouw Magic Box mee naar huis krijgt.
Alle Holland & Barrett-winkels in België en Nederland hebben intussen toegang tot het Too Good To Go-platform. Hoe vaak en hoeveel Magic Boxen er in een winkel worden aangeboden, is afhankelijk van de desbetreffende winkel.
Tip: Houd de app van Too Good To Go goed in de gaten, want onze Boxen zijn beperkt beschikbaar en zijn vaak snel uitverkocht.
- Magic Box ter waarde van minimaal €15 en maximaal €30.
- Glutenvrije Box ter waarde van minimaal €15 en maximaal €30.
- Sport Box ter waarde van minimaal €45 en maximaal €80.
De precieze inhoud van jouw box weet je nooit op voorhand en is dus altijd een verrassing. Dat verrassingsaspect is namelijk een belangrijk onderdeel van 'de magie' van Too Good To Go. Om je niet helemaal in spanning te laten, lichten we wel al een tipje van de sluier:
- In de Magic Box zal je een mix vinden van verschillende voedingsproducten zoals noten, zaden, oliën of chocolade.
- In de Glutenvrije Box zal je - verrassing - allemaal glutenvrije producten aantreffen zoals glutenvrij brood, bakmixen of snacks.
- In de Sport Box zal je een variatie aan producten uit ons sportassortiment vinden, zoals sportdrankjes, proteïneshakes of sportrepen.
Onze populairste producten in onze boxen zijn:

Hoe kan je voedselverspilling tegengaan? 11 tips tegen voedselverspilling
Naast regelmatig eten te redden via de Too Good To Go-app, zijn er ook nog andere dingen die je tegen voedselverspilling kan doen. Dit zijn onze belangrijkste tips:
- Plan je maaltijden. Door op voorhand goed te plannen wat je zal eten, beperk je het aantal onnodige aankopen in de winkel. Even geen kookinspiratie? Bekijk onze lekkere en gezonde recepten.
- Maak boodschappenlijstjes (en houd je eraan). Zo voorkom je dat je minder onnodige producten in huis haalt, die dan later in de vuilnisbak belanden. Extra tip: noteer ook de hoeveelheden op je boodschappenlijstje, zo zal je minder snel te veel kopen.
- Controleer je voorraad. Bij het maken van je boodschappenlijstje, is het goed om even te checken wat je nog in huis hebt.
- Check de houdbaarheidsdatum. Voor je een product in je winkelmandje legt, controleer eerst de houdbaarheidsdatum, want misschien heb je dit ingrediënt pas na die datum nodig.
- Kook op maat. Deze tip is niet altijd makkelijk, maar oefening baart kunst. Probeer goed in te schatten hoeveel je moet koken.
- Deel je overschotten. Heb je toch wat te veel gekookt? Misschien kan je jouw buurman wel een plezier doen met een portie lasagne of een bordje groentjes. Sharing is caring.
- Bewaar je eten op de juiste manier. Je eten op de juiste manier bewaren, kan een groot verschil maken. Als je weet dat je maar de helft van een brood nodig hebt, kan je bijvoorbeeld de andere helft invriezen. Een handige tool om te weten hoe je bepaalde ingrediënten het best bewaart, is de Bewaarwijzer van Voedingscentrum.
- Plan een wekelijkse restjesdag. Een restjesdag is ideaal om de overgebleven restjes op te eten. Bijkomend voordeel: soms ontdek je zelfs verrassend lekkere combinaties. Vanaf nu vrijdag-restjesdag?
- Ken het verschil tussen TGT en THT. 'Te gebruiken tot' en 'ten minste houdbaar tot' zijn twee verschillende dingen, waar veel mensen (volgens onderzoek zo'n 50% van de Nederlanders) het onderscheid nog niet tussen kennen. De TGT-datum garandeert de voedselveiligheid, terwijl je na het verstrijken van de THT-datum een product vaak nog prima kunt eten.
- Kijk, ruik en proef. Is de houdbaarheidsdatum (THT) overschreden? Zoals in de vorige tip werd vermeld, is een product vaak wel nog perfect eetbaar. Kijk, ruik en proef om te bepalen of een product nog eetbaar is.
- Geef het aan dieren of composteer. Is het echt niet meer lekker, dan is het vaak wel nog goed voor kippen of andere dieren. Bedorven groenten en fruit zijn dan weer ideaal om te composteren.
Tot slot: ook goed voor je portemonnee
Misschien lijken bovenstaande gevolgen van voedselverspilling eerder een ver-van-je-bedshow, maar de naar schatting 150 euro per jaar die je kan besparen als je minder voedsel verspilt, kan voor jou misschien wél een goede én tastbare motivatie zijn om iets aan voedselverspilling te doen. Bovenstaande tips kunnen je helpen en de app van Too Good To Go downloaden, kan een goede eerste stap zijn. Download de app en ontdek meteen of jouw Holland & Barrett-winkel in de buurt een Too Good To Go-pakket verkoopt.
Tot slot: ook goed voor je portemonnee

1. A. Stenmarck et al., Estimates of European food waste levels, geraadpleegd via: http://eu-fusions.org/phocadownload/Publications/Estimates%20of%20European%20food%20waste%20levels.pdf