Close
voedselverspilling

Strijd tegen voedselverspilling: Holland & Barrett werkt samen met Too Good To Go

29 Feb 2024 • 8 minuten

Wist je dat we in Nederland en België elk jaar gemiddeld zo’n 35 kg vast voedsel per persoon verspillen? Ter vergelijking: dat zijn zo’n 3.500 crackers per jaar, 20 bananen per maand, anderhalf brood per week of een appel per dag. Dat zijn heel wat vitaminen én euro’s die zomaar in de vuilnisbak belanden. En dan hebben we het nog niet eens over de negatieve impact op het milieu. Gelukkig zijn er genoeg manieren om voedselverspilling tegen te gaan. Ook Holland & Barrett draagt haar steentje bij, onder meer via een samenwerking met Too Good To Go. Hier lees je alles over de strijd tegen voedselverspilling. 

Wat is voedselverspilling?

Wat is voedselverspilling?

Alles wat geproduceerd wordt voor menselijke consumptie, maar daar uiteindelijk niet voor wordt gebruikt, valt onder voedselverspilling. Schillen, eierschalen, botten, graten en andere voedingsresten die niet eetbaar zijn, worden daar uiteraard niet bij gerekend. 

Voedselverspilling gebeurt voor een stuk door de eindconsument, door jij en ik dus. Denk maar aan dat potje yoghurt dat je onlangs weggooide omdat de houdbaarheidsdatum was verstreken. In Europa vindt zo’n 53% van de voedselverspilling in huishoudens plaats, terwijl 11% verspild wordt in productie, 19% bij verwerking, 5% in handel & retail en 12% in de horeca.1

Hoeveel voedsel verspillen we?

Hoeveel voedsel verspillen we?

We beginnen met het goede nieuws: we doen het met z’n allen steeds beter op het vlak van voedselverspilling. Zo verspillen we vandaag ongeveer 30% minder voedsel ten opzichte van 10 jaar geleden. Het minder goede nieuws: we verspillen nog steeds veel. Per persoon verspillen we elk jaar zo’n 35 kilogram vast voedsel. Dat is ongeveer een kwart van de totale voedselverspilling, want in de hele keten wordt er per persoon tussen de 100 en 150 kg per persoon verspild. 

Fruit, groenten, aardappelen, brood en zuivel zijn de etenswaren die het vaakst worden verspild. Naast het vast voedsel verdwijnt er per persoon gemiddeld ook zo’n 45 liter aan dranken per jaar in de gootsteen.  

Waarom is voedselverspilling een probleem?  

Voedselverspilling is in de eerste plaats een verspilling van arbeid, grondstoffen en middelen. Want, als het op je bord ligt, sta je natuurlijk niet stil bij wat er allemaal nodig is geweest om jouw maaltijd te produceren. Denk bijvoorbeeld aan al de grondstoffen, het werk en de energie die in de productie van jouw versgebakken brood zit. Zonde om dat zomaar weg te gooien, niet?  

Daarnaast is voedselverspilling natuurlijk ook een ethisch dilemma. Zeker wanneer je weet dat er wereldwijd zo’n 155 miljoen mensen acuut honger lijden en een kleine 800 miljoen mensen ondervoed zijn (volgens cijfers uit 2020). Belangrijke kanttekening hierbij is wel dat voedselverspilling niet de enige oorzaak van honger is, maar dat vooral een oneerlijke verdeling van voedsel en voedselprijzen hiertoe bijdragen. Dat neemt niet weg dat het verkeerd voelt om voedsel weg te gooien als andere mensen honger lijden. 

Tot slot heeft voedselverspilling natuurlijk ook een impact op het milieu en dus op je directe omgeving.

Waarom is voedselverspilling slecht voor het milieu?

Waarom is voedselverspilling slecht voor het milieu?

Cijfers tonen aan dat de milieu-impact van voedselconsumptie 9% lager zou zijn zonder voedselverspilling. Als je weet hoeveel energie en grondstoffen er in de bewerking, verpakking, transport en bereiding van voedsel wordt gestoken, dan is het logisch dat de impact van verspilling groot is. Concrete milieugevolgen van voedselverspilling zijn extra ontbossing, waterschaarste en meer CO2-uitstoot, tot wel 150 kg extra CO2 per persoon (zo’n 3,5% van de totale CO2-uitstoot).

Holland & Barrett en Too Good To Go samen tegen voedselverspilling

Omdat duurzaamheid een van de belangrijkste kernwaarden van Holland & Barrett is én omdat we vinden dat iedereen (jij en ik, maar zeker ook bedrijven) een steentje bij moet dragen in de strijd tegen voedselverspilling, werken we sinds eind 2021 samen met Too Good To Go. 

Too Good To Go wil op een leuke en laagdrempelige manier de strijd tegen voedselverspilling aangaan. Via de app verbindt Too Good To Go winkels met overgebleven producten aan consumenten. Zo werden in Nederland en België samen al meer dan 20 miljoen maaltijden gered.   

Holland & Barrett lanceerde de samenwerking met Too Good To Go als test in een beperkt aantal winkels, maar na mooie eerste resultaten rolden we dit project over heel Nederland en België uit. Tijdens de testfase merkten we dat er om en bij de 50% minder verspilling was in winkels waar we Too Good To Go konden aanbieden. Ook de reacties van de klanten waren heel enthousiast, met een gemiddelde rating van 4,40/5. Anno 2024 heeft Holland & Barrett samen met Too Good To Go al ruim 6.000 maaltijden gered, ruim 15 ton CO2 bespaard en hebben bijna 43.000 mensen Holland & Barrett als favoriet toegevoegd in de TGTG-app. 

In de gratis Too Good To Go-app zie je meteen als de Holland & Barrett-winkel in jouw buurt een Too Good To Go-pakketje in de aanbieding heeft. Via de app kan je een Holland & Barrett Magic Box bestellen met producten waarvan de houdbaarheidsdatum binnenkort overschreden wordt. Dit lekkere verrassingspakket wordt daarom aan een extra lage prijs aangeboden. Een win-winsituatie, dus.

Veelgestelde vragen over Too Good To Go bij Holland & Barrett

Hoe werkt Too Good To Go precies?

 

Bij welke winkels van Holland & Barrett is Too Good To Go beschikbaar?

 

Uit welke verschillende Too Good To Go-boxen kan ik bij Holland & Barrett kiezen?

 

Wat kan ik in mijn Holland & Barrett Magic Box verwachten?

 

Hoe kan je voedselverspilling tegengaan? 11 tips tegen voedselverspilling

Naast regelmatig eten te redden via de Too Good To Go-app, zijn er ook nog andere dingen die je tegen voedselverspilling kan doen. Dit zijn onze belangrijkste tips: 

 1. Plan je maaltijden. Door op voorhand goed te plannen wat je zal eten, beperk je het aantal onnodige aankopen in de winkel. Even geen kookinspiratie? Bekijk onze lekkere en gezonde recepten
 2. Maak boodschappenlijstjes (en houd je eraan). Zo voorkom je dat je minder onnodige producten in huis haalt, die dan later in de vuilnisbak belanden. Extra tip: noteer ook de hoeveelheden op je boodschappenlijstje, zo zal je minder snel te veel kopen.  
 3. Controleer je voorraad. Bij het maken van je boodschappenlijstje, is het goed om even te checken wat je nog in huis hebt. 
 4. Check de houdbaarheidsdatum. Voor je een product in je winkelmandje legt, controleer eerst de houdbaarheidsdatum, want misschien heb je dit ingrediënt pas na die datum nodig. 
 5. Kook op maat. Deze tip is niet altijd makkelijk, maar oefening baart kunst. Probeer goed in te schatten hoeveel je moet koken. 
 6. Deel je overschotten. Heb je toch wat te veel gekookt? Misschien kan je jouw buurman wel een plezier doen met een portie lasagne of een bordje groentjes. Sharing is caring. 
 7. Bewaar je eten op de juiste manier. Je eten op de juiste manier bewaren, kan een groot verschil maken. Als je weet dat je maar de helft van een brood nodig hebt, kan je bijvoorbeeld de andere helft invriezen. Een handige tool om te weten hoe je bepaalde ingrediënten het best bewaart, is de Bewaarwijzer van Voedingscentrum. 
 8. Plan een wekelijkse restjesdag. Een restjesdag is ideaal om de overgebleven restjes op te eten. Bijkomend voordeel: soms ontdek je zelfs verrassend lekkere combinaties. Vanaf nu vrijdag-restjesdag? 
 9. Ken het verschil tussen TGT en THT. 'Te gebruiken tot' en 'ten minste houdbaar tot' zijn twee verschillende dingen, waar veel mensen (volgens onderzoek zo'n 50% van de Nederlanders) het onderscheid nog niet tussen kennen. De TGT-datum garandeert de voedselveiligheid, terwijl je na het verstrijken van de THT-datum een product vaak nog prima kunt eten. 
 10. Kijk, ruik en proef. Is de houdbaarheidsdatum (THT) overschreden? Zoals in de vorige tip werd vermeld, is een product vaak wel nog perfect eetbaar. Kijk, ruik en proef om te bepalen of een product nog eetbaar is. 
 11. Geef het aan dieren of composteer. Is het echt niet meer lekker, dan is het vaak wel nog goed voor kippen of andere dieren. Bedorven groenten en fruit zijn dan weer ideaal om te composteren.

Tot slot: ook goed voor je portemonnee

Tot slot: ook goed voor je portemonnee

Misschien lijken bovenstaande gevolgen van voedselverspilling eerder een ver-van-je-bedshow, maar de naar schatting 150 euro per jaar die je kan besparen als je minder voedsel verspilt, kan voor jou misschien wél een goede én tastbare motivatie zijn om iets aan voedselverspilling te doen. Bovenstaande tips kunnen je helpen en de app van Too Good To Go downloaden, kan een goede eerste stap zijn. Download de app en ontdek meteen of jouw Holland & Barrett-winkel in de buurt een Too Good To Go-pakket verkoopt. 

Bronnen

 
 • Bancontact
 • MasterCard
 • Visa
 • AmericanExpress
 • IDeal
 • Instagram
 • Facebook
© 2024 Holland & Barrett N.V. BTW-nummer BE 0455.192.888, Amerikalei 164, 2000 Antwerpen.
+32 9 2822968 | klantenservice@hollandandbarrett.com