De zusjes Nickie en Jessie Kroon (29 en 25 jaar) hebben sinds 2014 een zero wasteleefstijl en proberen zo min mogelijk afval te produceren. Ze hopen de aarde een beetje beter te maken, maar doen het vooral omdat ze het zo leuk en uitdagend vinden.
De weg naar Zero Waste
Jessie: “Nicky en ik houden ons bezig met duurzaamheid. Welke wereld laat je achter? Wat kunnen wij zelf doen. Onze ouders gaven ons respect voor het milieu mee, maar dat was meer op de achtergrond. Nicky en ik zijn ons er gaandeweg voor gaan interesseren. De impact van plastic werd steeds duidelijker. Bij beelden van zeevogels en andere dieren met plastic in hun buik denk ik: dat moet toch beter kunnen? Op Amerikaanse social media lazen we over de zero wasteleefstijl, dat leek ons een mooie manier om een steentje bij te dragen. We proberen zo min mogelijk afval te produceren, vooral plastic. Ook maken we veel zelf, zoals schoonmaakmiddelen en cosmetica.”
Begin bij jezelf
“Mensen vragen heel vaak aan ons: heeft wat ik in mijn eentje doe wel nut? Wij geloven dat het zeker impact heeft, want als consument heb je veel macht. Het bedrijfsleven volgt vraag en aanbod, daar kun je invloed op uitoefenen. Als iedereen nou plastic rietjes weigert, zullen horecagelegenheden die ook niet meer inkopen. Onze favoriete quote is van auteur Paulo Coelho: “Je verandert de wereld met acties, niet met je mening”. Met je eigen acties kun je anderen inspireren en daardoor ontstaat er een sneeuwbaleffect. Als we met zijn allen alle wegwerpproducten zoals bekers en tasjes niet meer zouden gebruiken, dan komt er 50% minder plastic in de oceaan.”
De voordelen van Zero Waste
“Wij worden oprecht gelukkiger door onze zero wasteleefstijl. Je kiest voor kwaliteit in plaats van kwantiteit en dat maakt kiezen makkelijker. Als er veel keuzes zijn, ben je veel tijd en energie kwijt aan wikken, wegen, vergelijken en twijfelen. Kleding kopen we tweedehands of duurzaam en dat beperkt het aanbod aanzienlijk en scheelt weer keuzestress. Door te kiezen voor plasticvrije producten, vallen er veel mogelijkheden af. Je koopt een stuk minder en dat bespaart geld, wat we weer kunnen besteden aan biologische groenten die meer kosten.”
Zero Waste shampoo
“Helemaal verpakkingsvrij leven is onhaalbaar. Medicijnen koop je bijvoorbeeld voorverpakt. En een condoom moet ook voorverpakt zijn, dat wil je niet uit een bak halen. De kunst is om zo dicht mogelijk bij zero waste te komen. De uitdaging maakt het leuk, vooral als je het samen doet. We vieren samen successen en blazen stoom af als het niet lukt. Onze shampoo-experimenten waren een ramp. We probeerden een betaalbaar en duurzaam alternatief te maken. Ik heb met allerlei ingrediënten geëxperimenteerd: van roggemeel tot baksoda. Of een tijdje helemaal geen shampoo gebruikt met als idee dat je haar zich op den duur vanzelf schoon houdt. Dat werkt voor veel mensen. Nou, bij mij niet. Ik heb het vier maanden geprobeerd en mijn haar leek wel een frituurpan. Als ik foto’s terugzie, schrik ik van die vette strengen op mijn hoofd! Nicky en ik hebben hier wel veel lol over. We kopen nu een shampoobar – die is verpakkingsvrij en te gebruiken als een stuk zeep: water erbij en schuimen maar. Daarna gebruiken we appelazijn als conditioner."