Close
kokosolie

Kokosolie: ontdek de voordelen van deze alleskunner

07 Oct 2022 • 2 minuten

Met zijn subtiele kokossmaak en de vele manieren waarop hij kan worden gebruikt, is het een van de meest populaire oliën van de laatste jaren. Maar is kokosolie wel zo gezond als iedereen denkt? In dit artikel bespreken we de gezondheidsvoordelen van kokosolie en de verschillende manieren om het te gebruiken.

Wat is kokosolie?

Wat is kokosolie?

Kokosolie is een plantaardige olie die wordt gewonnen uit de kokosnoot, meer bepaald uit het vruchtvlees (witte gedeelte) van de vrucht. Het wordt virgin of ongeraffineerde kokosolie genoemd wanneer het wordt verkregen door koude persing van de verse kokospulp. Geraffineerde kokosolie wordt verkregen door warme persing van de gedroogde pulp.

De Filippijnen zijn de belangrijkste producent van kokosolie, vóór Indonesië en India. Bijzonder is dat de Filippijnen niet alleen veel kokosolie produceren, maar ook vooroplopen in de productie van biologische kokosolie. De lokale boeren maken gebruik van duurzame en milieuvriendelijke methoden, wat resulteert in een puur en natuurlijk product. 

Hoe gebruik je kokosolie?

Kokosolie kan op veel verschillende manieren worden gebruikt:

 1. In de keuken. Met zijn lichte kokossmaak en zijn stabiliteit bij het koken (hij is bestand tegen grote hitte), is kokosolie bijzonder interessant voor het bereiden van plantaardige gerechten of wok, maar ook voor de bereiding van exotische gerechten of taarten. Onder 25°C is kokosolie vast en heeft het een dikke consistentie, waardoor het voor veganisten ook een goed alternatief is voor boter. Daarnaast biedt vloeibare kokosolie een handige optie voor keukentoepassingen waarin een vloeibare consistentie gewenst is, zoals in dressings of marinades, zonder de noodzaak om het eerst te verwarmen.
 2. Voor het haar. Door het hoge gehalte aan laurinezuur, een verzadigd vetzuur, is kokosolie in staat om in de haarvezel te dringen en deze te voeden, glad te maken en van een ‘coating’ te voorzien. Omdat de olie een laagje rond de haarvezel vormt, wordt het haar beschermd en droogt het minder snel uit. Dit is vooral duidelijk zichtbaar bij droog, krullend of pluizig haar. Kokosolie kan puur worden gebruikt (de hoofdhuid vermijden om vette wortels te voorkomen) of worden verwerkt in de bereiding van een zelfgemaakt haarmasker.
 3. Op de huid. Kokosolie heeft voedende en verzachtende eigenschappen die bijzonder interessant zijn voor de droge en/of gevoelige huid. Het kan puur worden gebruikt om make-up van de huid te verwijderen of worden geïntegreerd in een balsem of een lichaamsscrub en/of gezichtsscrub.

Kokosolie vs. olijfolie: welke olie kiezen bij het koken?

Kokosolie vs. olijfolie: welke olie kiezen bij het koken?

Kokosolie en olijfolie worden vaak met elkaar vergeleken omdat ze beide in de keuken worden gebruikt en vergelijkbare eigenschappen hebben, maar toch zijn ze verschillend. Het belangrijkste verschil zit hem in het kookproces: het rookpunt (de temperatuur waarop de olie begint te ontbinden en er eventueel toxische bestanddelen kunnen vrijkomen) van olijfolie ligt rond 195°C, terwijl dat van geraffineerde kokosolie 232°C is. Voor ongeraffineerde kokosolie ligt het rookpunt op 177°C. Kokosolie is dus hittebestendiger dan de meeste plantaardige oliën, waardoor het interessant is om mee te koken.

Wat zijn de voordelen van kokosolie?

Kokosolie is rijk aan verzadigde vetzuren en bevat met name veel middellangeketenvetzuren (zogenaamde MCT’s), terwijl de meeste andere plantaardige oliën uit langeketenvetzuren bestaan. Door die unieke samenstelling zou kokosolie mogelijk enkele unieke voordelen hebben in vergelijking met andere vetten. 

 1. Kokosolie kan een snelle bron van energie zijn. MCT's worden verwerkt door de lever en kunnen daarom als snelle bron van energie worden gebruikt.1 
 2. Het helpt om sneller een verzadigd gevoel te bereiken. Kokosolie helpt van nature om sneller een verzadigd gevoel te bereiken, waardoor we geneigd zijn minder te eten.2
 3. Kokosolie bevat verschillende antioxidanten. Kokosolie bevat onder meer tocoferolen, tocotriënolen, fystoserolen, flavonoïden en polyfelnolen, allemaal antioxidanten.
 4. Kokosolie kan een droge huid hydrateren. Verschillende studies tonen aan dat kokosolie een goede olie is om een droge huid mee te hydrateren. Dat komt omdat het vochtverlies door externe factoren kan helpen voorkomen.4 
 5. Kokosolie kan het haar helpen beschermen. Volgens een studie kan kokosolie de flexibiliteit van het haar verhogen en het haar minder breekbaar maken.

Wat zijn de gevaren van kokosolie?

Wat zijn de gevaren van kokosolie?

Hoewel kokosolie veel voordelen biedt, blijft het een olie, en dus een voedingsmiddel dat met mate moet worden geconsumeerd. De belangrijkste kritiek is dat het zeer rijk is aan verzadigde vetzuren, die essentiële vetzuren zijn, maar waarvan de consumptie matig moet zijn om de slechte cholesterol (LDL) en het risico van hart- en vaatziekten niet te verhogen. De aanbevolen dagelijkse hoeveelheid kokosolie is 2 theelepels. 

Tot slot: gebruik deze multifunctionele olie op de juiste manier

Op de huid, in het haar of op het bord, kokosolie is beslist een interessante olie. Let er wel op dat je kokosolie met mate en op de goede manier gebruikt. Kokosolie kan deel uitmaken van een gezonde levensstijl, maar kan een gezond en gevarieerd dieet niet vervangen. 

Dit advies is puur ter informatie en is niet bedoeld ter vervanging van medisch advies of medicijnen. Neem contact op met je huisarts of specialist wanneer de klachten aanhouden.

Bronnen

 
 • Bancontact
 • MasterCard
 • Visa
 • AmericanExpress
 • IDeal
 • Instagram
 • Facebook
© 2024 Holland & Barrett N.V. BTW-nummer BE 0455.192.888, Amerikalei 164, 2000 Antwerpen.
+32 9 2822968 | klantenservice@hollandandbarrett.com