We weten allemaal dat suiker niet goed is voor onze tanden en onze bloedsuikerspiegel, maar toch krijgen de meesten van ons dagelijks veel suiker binnen. Deels omdat we graag snoepen, frisdrank drinken en zoet beleg eten, maar ook omdat er suiker zit in veel producten waarvan je het misschien niet direct zou verwachten. Hierdoor krijgen we al snel veel meer suiker binnen dan we misschien zouden denken. Wij leggen je uit wat suiker precies is en hoeveel suiker je minder kan eten met de producten van Good Good.
Wat is suiker?
Suiker is een zoete stof die van nature voorkomt in plantaardige voedingsmiddelen zoals fruit. Suikers zijn simpele koolhydraten, wat betekent dat ze snel in het lichaam worden opgenomen en je een snelle energiepiek geven.
Naast de van nature aanwezige suikers in bijvoorbeeld fruit en groenten, zijn er ook geraffineerde suikers, zoals tafelsuiker.
Waar komt suiker vandaan?
Suiker komt van nature voor in onder andere fruit, maïs, aardappelen, suikerriet en suikerbiet. Tot een paar eeuwen geleden kwam de suikerinname van de meeste mensen voornamelijk uit deze voedingsmiddelen. Tegenwoordig is dit een heel ander verhaal.
Tegenwoordig krijgen we vooral veel geraffineerde suiker binnen. Geraffineerde suiker, ook wel tafelsuiker genoemd, is de ‘gewone’ suiker die je in de winkel koopt én die is toegevoegd aan veel voedingsmiddelen. Deze suiker wordt gemaakt van suikerriet of suikerbiet en wordt gebruikt om een zoete smaak te geven aan bijvoorbeeld frisdranken, koekjes, jam en chocolade. Dit heeft tot een enorme stijging in onze suikerinname geleid: we krijgen tegenwoordig gemiddeld 122 gram suiker binnen, wat ongeveer 20% is van onze calorie-inname.[1]
Hoewel ons lichaam deze twee soorten suiker op dezelfde manier verwerkt, bevat fruit (in tegenstelling tot snacks zoals koekjes en snoep) naast suikers ook veel belangrijke voedingsstoffen zoals vitamine C en vezels.
Is suiker slecht?
Suiker zelf is niet per se slecht. Net zoals bij veel andere voedingsstoffen is het belangrijk dat je het met mate consumeert en dus niet te veel suiker eet. Suiker levert wel energie, maar geen vitamines, mineralen en vezels. Een te hoge suikerinname wordt bovendien gelinkt aan overgewicht, diabetes type 2 en tandproblemen zoals gaatjes.[2,3,4]
Hoeveel suiker per dag?
Doordat er tegenwoordig aan veel producten extra suiker wordt toegevoegd, krijg je onbewust al snel dagelijks te veel suiker binnen. De Wereldgezondheidsorganisatie (WHO) adviseert om niet meer dan 10% van je calorie-inname aan suiker te eten.[5] Dit is maximaal 50 gram suiker voor vrouwen en (omdat mannen een grotere energiebehoefte hebben) 62 gram voor mannen. Omdat er ook vaak suiker zit in producten waar je het misschien niet van zou verwachten, zoals brood, aardappelen, pastasaus en smoothies, kom je hier veel sneller aan dan je denkt.
Bekijk in de tabel hieronder hoeveel suiker je per dag mag eten:
Aanbevolen maximale hoeveelheid suiker per dag voor mannen:
Leeftijd: | Hoeveel suiker: |
---|---|
1-3 jaar | 26 gram |
4-8 jaar | 39 gram |
9-13 jaar | 57 gram |
14-30 jaar | 73 gram |
31-50 jaar | 70 gram |
51-70 jaar | 65 gram |
70+ | 55 gram |
Aanbevolen maximale hoeveelheid suiker per dag voor vrouwen:
Leeftijd: | Hoeveel suiker: |
---|---|
1-3 jaar | 24 gram |
4-8 jaar | 35 gram |
9-13 jaar | 53 gram |
14-30 jaar | 56 gram |
31-50 jaar | 53 gram |
51-70 jaar | 48 gram |
70+ | 43 gram |
Hoe kan ik gemakkelijk mijn suikerinname verlagen?
Er zijn verschillende manieren om je suikerinname te verminderen. Minderen met frisdrank, vruchtensappen, snoep, koekjes en andere producten die veel toegevoegde suikers bevatten is een goed begin. Gelukkig hoeft het vermijden van suikerrijke producten echter niet te betekenen dat het leven niet meer zoet kan zijn! Een gemakkelijke en lekkere manier om minder suiker binnen te krijgen, is met de producten van Good Good.
Good Good
Good Good is een bedrijf met een duidelijke missie: het voor iedereen makkelijker maken om minder suiker te eten. De natuurlijke oplossing die Good Good hiervoor gevonden heeft is stevia.
Stevia is een natuurlijke zoetstof die afkomstig is van de steviaplant. Stevia is wel 200 tot 300 keer zoeter dan suiker en bevat bovendien geen calorieën.
Good Good producten
Alle producten van Good Good zijn 100% natuurlijk en bevatten geen toegevoegde suikers of kunstmatige zoetstoffen. Ze zijn daarnaast geschikt tijdens het volgen van een koolhydraatarm en glutenvrij dieet. Good Good heeft onder andere jams, eiwitrepen, chocoladepasta, stevia druppels en maple syrup. Omdat de producten van Good Good geen toegevoegde suikers bevatten, bevatten ze veel minder suiker dan vergelijkbare producten uit de reguliere supermarkt.
Zo gemakkelijk verminder jij je suikerinname:
Suiker (gemiddeld product) | Suiker (Good Good product) | Verschil | |
---|---|---|---|
2 boterhammen met chocoladepasta | 20 gram | 3.6 gram | 16.4 gram |
2 boterhammen met bosbessenjam | 22 gram | 2.4 gram | 9.6 gram |
1 (eiwit)reep | 11 gram | 2 gram | 9 gram |
2 koffie/thee met een suikerklontje | 8 gram | 0 gram | 8 gram |
Totaal | 61 gram | 8 gram | 53 gram |
Met de producten van Good Good eet je maar liefst 85% minder suiker dan met vergelijkbare producten! Zo blijf jij genieten van je dagelijkse portie zoet, maar ben je wel bewust bezig.
2. Malik, Vasanti S. Sugar-sweetened Beverages and Weight Gain in Children and Adults: A Systematic Review and Meta-Analysis. Geraadpleegd via: https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/23966427/
3. Basu, Sanjay et al. The Relationship of Sugar to Population-Level Diabetes Prevalence: An Econometric Analysis of Repeated Cross-Sectional Data. Geraadpleegd via: https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC3584048/
4. Bernabé, Eduardo. Sugar-sweetened Beverages and Dental Caries in Adults: A 4-year Prospective Study. Geraadpleegd via: https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/24813370/
5. WHO calls on countries to reduce sugars intake among adults and children. Geraadpleegd via: https://www.who.int/mediacentre/news/releases/2015/sugar-guideline/en/