Plantaardig leven

Plantaardig voor jezelf en de wereld

Wanneer is iets plantaardig?

Wanneer we het hebben over plantaardige producten, hebben we het over producten die hoofdzakelijk afkomstig zijn van een plantaardige bron. We schrijven hoofdzakelijk, omdat een product dat wordt aangeduid als plantaardig nog steeds voor een (klein) deel uit dierlijke stoffen kan bestaan of tijdens het productproces in aanraking is gekomen met dierlijke stoffen. Een voorbeeld hiervan is geraffineerde suiker: het eindproduct is volledig plantaardig, maar de suiker komt tijdens het productieproces in aanraking met beenderkool van koeien.  

 

Een ander voorbeeld is plantaardige margarine, een product dat hoofdzakelijk gemaakt wordt van plantaardige oliën maar vaak wel dierlijke vetten bevat. Margarine mag echter toch als plantaardig worden bestempeld wanneer er tot 2% dierlijk vet in zit en wanneer er bij de bereiding geen gebruik wordt gemaakt van dierlijke stoffen. 

Wanneer is iets plantaardig?

Hoe verhoudt plantaardig zich tot veganistisch?

Wanneer iets bestempeld wordt als plantaardig, wordt er vaak alleen gekeken naar het eindproduct. Plantaardige voeding kan veganistisch zijn, maar als er tijdens het verwerkingsproces dierlijke elementen aan te pas komen is het product nog steeds plantaardig maar niet meer veganistisch.  

 

Binnen een veganistische levensstijl wordt gebruik van elke vorm van dierlijke producten vermeden. In een veganistisch dieet zie je dit terug doordat veganisten geen dieren eten, maar ook niets eten dat van een dier afkomstig is, zoals eieren en honing. Ook wordt erop gelet of er tijdens het productieproces geen dieren, of dierlijke ingrediënten, aan te pas zijn gekomen.  

 

Daarnaast letten veganisten ook op het gebruik van dierlijke producten in bijvoorbeeld uiterlijke verzorgingsproducten en kleding. Een veganist draagt geen wollen, leren of zijden kleding en gebruikt geen verzorgingsproducten waar dierlijke toevoegingen in zitten of dierproeven op zijn gedaan, terwijl iemand die een plantaardig dieet volgt dit wel zou kunnen doen. 

 

 

Hoe verhoudt plantaardig zich tot veganistisch?

Hoe passen we een duurzamere levensstijl toe?

Wil je graag de overstap maken naar een duurzamere leefstijl, dan zou een eerste stap kunnen zijn om te beginnen met een plantaardig dieet. Dit hoeft tegenwoordig gelukkig helemaal niet moeilijk te zijn. Zo zijn er steeds meer plantaardige producten te vinden in de supermarkt die dezelfde voedingsstoffen als dierlijke producten bevatten. De mogelijkheden voor plantaardige alternatieven zijn stiekem al groter dan je denkt. Nog een groot voordeel: er komt er steeds meer aandacht en bewijs voor de (gezondheids-)voordelen van een plantaardig dieet. Hier vertellen we je hieronder meer over.Twijfel je erover om over te stappen op een plantaardig dieet, maar weet je nog niet precies hoe je een plantaardig dieet toe kan passen? Wij zetten drie tips om meer plantaardig te eten op een rij:

  • Ben je gewend om elke dag vlees te eten? Begin dan in kleine stapjes. Het is vrijwel onmogelijk om van 7 dagen per week naar geen enkele dag meer vlees eten te gaan. Start met bijvoorbeeld 3x keer per week vlees en bouw dit langzaam af.
  • Verken het assortiment! Vlees of vis uit je dieet schrappen betekent niet dat je niks lekkers meer kunt eten bij je aardappelen en groenten. Er zijn talloze vleesvervangers die echt niet voor de dierlijke variant onder doen.
  • Verdiep je in de voordelen van een plantaardig dieet. Zo zijn er verschillende artikelen of documentaires te vinden die nog dieper inzoomen op de voordelen van het minder tot niet eten van dierlijke producten. Zodra je beter weet wat een plantaardig dieet voor je kan doen, is het ook makkelijker vol te houden.

Hoe passen we een duurzamere levensstijl toe?

Wat zijn de voordelen van een duurzamere levensstijl?

Door te kiezen voor een plantaardig dieet of een veganistische leefstijl lever je niet alleen een positieve bijdrage aan het milieu, het heeft ook een positieve impact op je gezondheid. Zo schrijft het Voedingscentrum dat je een lager risico hebt op hart- en vaatziekten bij een plantaardig dieet ten opzichte van het eten vlees of andere dierlijke producten. [1] 

 

Door minder of geen vlees en zuivel te eten help je ook het milieu. Zo is voedsel verantwoordelijk voor 20 tot 35 procent van de uitstoot van alle broeikasgassen en meer dan de helft daarvan komt van vlees en zuivel. Al met één dag per week minder vlees te eten verlaag je de milieu-impact van je voedingspatroon tot wel 10 procent en verklein je je watervoetafdruk met een aanzienlijke hoeveelheid.[2] 

 

Een veganistische of plantaardige levensstijl helpt daarnaast ook om je ecologische voetafdruk aanzienlijk te verkleinen. Veel veganistische of plantaardige verzorgingsproducten passen namelijk ook goed bij een low- of zero waste levensstijl. Een voorbeeld hiervan is een shampoobar die vaak twee keer zo lang meegaat als een normale shampoo.  

 

Shampoobars zijn een natuurlijk en duurzaam alternatief voor 'gewone' vloeibare shampoo in een plastic fles. Shampoobars zijn milieuvriendelijk in gebruik, zo bespaar je door gebruik van een shampoobar van Ethique drie flessen shampoo en met de conditionerbar zelfs vijf flessen. Daarnaast zijn de solidbars van Ethique vrij van stoffen die schadelijk zijn voor het milieu, zoals SLS en parabenen, bevatten ze geen dierlijke stoffen en hebben de solidbars geen plastic verpakking.  

Wat zijn de voordelen van een duurzamere levensstijl?

Kies voor plantaardige verzorgingsproducten

Een andere manier om een duurzamere levensstijl toe te passen is door plantaardige en natuurlijke verzorgingsproducten te gebruiken. Dit kan een oplossing zijn als je liever niet je voedingspatroon aan wilt passen, maar wel duurzamere keuzes wilt maken.


Gewone verzorgingsproducten bevatten soms dierlijke stoffen zoals zijde, bijenwas, honing, slakkenslijm en lanoline. Deze ingrediënten zijn echter niet altijd nodig en huidverzorgingsproducten werken ook heel goed zonder deze stoffen.


Zo zijn er verzorgingsproducten die bestaan uit 100% plantaardige ingrediënten. Deze producten bevatten vaak oliën uit planten die hele waardevolle eigenschappen bezitten. Plantaardige oliën worden makkelijk opgenomen in je huid doordat ze lijken op de natuurlijke oliën die onze huid zelf aanmaakt en bevatten voedende en hydraterende eigenschappen waardoor je huid op een natuurlijke manier gevoed en beschermd wordt.

Kies voor plantaardige verzorgingsproducten

gerelateerde onderwerpen

Voeding