Heb je regelmatig last van een opgeblazen gevoel? Je spijsvertering is een complex kanaal wat goede verzorging nodig heeft. Maar met welke voeding en supplementen kan jij je buik eigenlijk het beste ondersteunen? Lees verder en ontdek hoe jij je buik blij kan houden.
Hoe werkt de spijsvertering?
Eten legt een heel traject af in het lichaam, dit wordt de spijsvertering genoemd. Heel simpel uitgelegd zorgt het spijsverteringskanaal ervoor dat voedsel wordt afgebroken en omgezet in voedingsstoffen die door je lichaam kunnen worden opgenomen, zoals vitaminen, eiwitten, koolhydraten en vetten. Alles wat overblijft verlaat je lichaam weer. Het spijsverteringskanaal is een complex stelsel waar veel stappen aan te pas komen en dat onderverdeeld kan worden in vier delen, onderstaand uitgelegd.
Hoe werkt de spijsvertering?

Stap 1: Mond
In de mond wordt zetmeel afgebroken door enzymen, waarna de voeding door de slokdarm in de maag verdwijnt.
Stap 2: Maag
Daar wordt het gemixt met sterke spijsverteringssappen en opgebroken in moleculen.
Stap 3: Dunne darm
Het grootste gedeelte van verteerde voedselmoleculen, net zoals water en mineralen, worden geabsorbeerd door de wand van de dunne darm.
Stap 4: Dikke darm
Het bijna volledig verteerde voedsel wordt ingedikt en er wordt water en zout uitgehaald wat in het bloed terecht komt.
Wat is de oorzaak van een slechte spijsvertering?
Omdat het spijsverteringskanaal zo complex is kan een slechte spijsvertering diverse oorzaken hebben. Een slechte spijsvertering kan veroorzaakt worden door een storing in je spijsverteringsproces, maar in de meeste gevallen komt het door bijvoorbeeld wat je eet of hoe snel je eet – oorzaken waar je zelf invloed op hebt dus! Een slechte spijsvertering kan resulteren in o.a. ongemakken in de buik, abnormale ontlasting of gasvorming.
Wat is de oorzaak van een slechte spijsvertering?

Ongezond voedingspatroon
De meest voorkomende oorzaak is een ongezond voedingspatroon rijk aan bewerkte voedingsmiddelen met veel koolhydraten, conserveringsmiddelen, transvetten en kleur- en smaakstoffen.
Chronische stress
Langdurige spanning kan een tekort aan maagzuur veroorzaken en heeft een negatieve invloed op je darmen.
Hormonen
Vrouwelijke hormonen zoals oestrogeen en progesteron hebben invloed op de darmflora, wat kan resulteren in een opgeblazen gevoel.
Voedselallergie
Je kan last hebben van een voedselallergie of intolerantie zoals coeliakie zonder dat je dat door hebt. Bij kinderen zijn de meest voorkomende allergiën noten en pinda's, voor volwassen zijn dit gluten en tarwe.
Wat kan ik doen bij spijsverteringproblemen?
Een groot deel van je spijsverteringsproblemen kan je eenvoudig bestrijden door een aantal aanpassingen in je voedingspatroon te maken. Dit zorgt ervoor dat je buik in balans blijft. Verrijk je voedingspatroon met bacterierijke producten zoals tempeh, zuurkool en kombucha. Je kan het beste schimmel- en gisthoudende producten zoals champignons, snelle koolhydraten en alcohol vermijden.
Er zijn ook supplementen die een goede spijsvertering kunnen ondersteunen. Onderstaand zie je welke supplementen de meest voorkomende spijsverteringsproblemen kunnen verlichten.
Wat kan ik doen bij spijsverteringproblemen?

Obstipatie
Producten zoals psyllium, senna, paardenbloem en aloe vera (met alloïne) hebben een laxerende werking en verminderen de doorlooptijd van de spijsvertering. Omdat senna sterk laxerend werkt, raden we aan het niet langer dan 10 dagen achtereenvolgend te gebruiken.
SHOP PSYLLIUMVEZELSDiarree
Psylliumvezels kunnen ervoor zorgen dat de ontlasting dikker wordt. Ook kunnen diverse vitaminen en mineralen niet goed opgenomen worden bij diarree, waardoor een multivitamine een mooie toevoeging kan zijn
SHOP MULTIVITAMINESIndigestie
Pepermuntolie, venkel en kamille kunnen een rustgevende werking hebben op de darmen, wat van pas kan komen bij krampen en winderigheid. Je kan het ook als thee drinken, voor een milde ondersteuning.
LEES MEERMisselijkheid
Gember is een populair product dat wordt gebruikt bij misselijkheid, met name wagenziekte. Gember heeft, net als kamille, een kalmerend effect op de spijsvertering.
SHOP GEMBERDit advies is puur ter informatie en is niet bedoeld ter vervanging van medisch advies of medicijnen. Neem contact op met je huisarts of specialist wanneer de klachten aanhouden.