Close

Acerola: de beste bron van vitamine C?

acerola-header
Acerola zit vol vitamine C en heeft daarom veel voordelen. Lees meer over de voordelen van acerolapoeder en acerolasupplementen.
Wie al eens op reis is geweest in de Caraïben of Zuidoost-Azië kent de heerlijk smakende acerola waarschijnlijk al. Deze kleine, rode, kersvormige vrucht heeft een zoetzurige smaak en kom je steeds vaker tegen als superfood of in theemelanges. Maar wat is er zo speciaal aan deze vrucht en waarom is het een goed idee om wat meer acerola te eten? 

De kracht van acerola 

Acerola brengt talloze gezondheidsvoordelen met zich mee, dankzij de buitengewoon hoge hoeveelheid vitamine C die dit kleine vruchtje bevat. Wist je bijvoorbeeld dat we om aan onze dagelijks aanbevolen hoeveelheid vitamine C te komen, maar 3 acerola’s per dag hoeven te eten? 7

De kracht van acerola in het kort: 
gemoedstoestand
collageenvorming
immuunsysteem

Back to the roots: wat is acerola en waar komt het vandaan? 

In 1946 zijn Asenjo en de Guzman uit Puerto Rico de twee eersten geweest die de hoge concentratie van ascorbinezuur, ofwel vitamine C, in acerola ontdekten.2 Vanaf dat moment begon de bekendheid van acerola sterk toe te nemen en werd de vrucht langzaam maar zeker steeds populairder. 

Vooral de commerciële kweek van acerola komt op steeds meer plekken op de wereld voor. Zo staat Brazilië er zelfs om bekend een van de grootste acerolaproducenten ter wereld te zijn, met maar liefst meer dan 11.000 hectare aan acerolaplantages. Om een beeld te geven hoe groot dat is: de plantages zijn goed voor ongeveer 3000 kilogram acerolavruchten per hectare.3 In Frankrijk, Duitsland en Hongarije zie je vaker cultivatie voor het sap van de vrucht. In Amerika vindt er juist meer productie plaats voor supplementen en farmaceutische doeleinden.4

De werking van acerola op het lichaam: voordelen en bijwerkingen 

Acerola is vooral bijzonder vanwege het hoge vitamine C-gehalte, wat verschillende positieve effecten op ons lichaam heeft. Hieronder vind je welke dat zijn.  

1. Immuunsysteem

Zoals we al zeiden, zit acerola vol vitamine C. Dit heeft een positief effect op het immuunsysteem, voor zowel de normale werking als bij fysieke inspanning. Vitamine C draagt ook bij tot de instandhouding van de normale werking van het immuunsysteem tijdens en na zware lichamelijke inspanning.
 

2. Collageenvorming

Vitamine C draagt bij tot de normale collageenvorming voor de normale werking van de tanden. Ook draagt vitamine C bij tot de normale collageenvorming voor de normale werking van de bloedvaten, de botten en het kraakbeen. Waar de meesten collageen van kennen, is toch wel de huid. Vitamine C is van belang voor de vorming van collageen, wat helpt de huid te verstevigen.
 

3. Energie

Acerola kan de natuurlijke energie in het lichaam activeren. Vitamine C draagt namelijk bij tot een normaal energieleverend metabolisme.
 

4. Gemoedstoestand

Je gemoedstoestand verbeteren? Door de hoge aantallen vitamine C in acerola kan het helpen bij je gemoedstoestand. Vitamine C draagt bij tot een normale psychologische functie. Ook heeft het een gunstige invloed op de vermindering van vermoeidheid. 
 

5. Zenuwstelsel

Tot slot kan acerola een positieve invloed hebben op de werking van het zenuwstelsel door vitamine C.
 

De bijwerkingen van acerola

Bijwerkingen: 
  • Spijsvertering. Over het algemeen is acerola een zeer veilig en natuurlijk product. Wees je er wel van bewust dat te veel vitamine C klachten kan veroorzaken in de spijsvertering, zoals misselijkheid en diarree. Let dus op een normale inname van acerolasupplementen. Een dagelijkse inname van 5 g acerolapoeder levert ruim 1000% van de aanbevolen dagelijkse hoeveelheid vitamine C. 
Contra-indicaties: 
  • Zwangerschap. Bij zwangerschap, borstvoeding of het proberen te verwekken van een kind is het belangrijk om eerst een arts te raadplegen voor advies. Hetzelfde geldt voor personen met een speciaal ziektebeeld. 
 

Hoe gebruik je acerola: onze producten

Je kunt acerola los eten of zelf verwerken in een sapje of compote. Nu is het in Nederland vrij moeilijk om aan acerola te komen, mede door het snelle bederven van de vrucht. Maar als je het toch graag wilt gebruiken, bestel je gemakkelijk acerola in supplementvorm. Of kies bijvoorbeeld voor thee met acerola. Echt lekker creatief te werk gaan? Met acerolapoeder verwerk je de vrucht door smoothies of smoothie bowls.

Wanneer je acerolasupplementen of -poeder gebruikt, is het altijd aan te raden om de dagelijks aanbevolen hoeveelheid op te volgen. Door de hoge dosering van vitamine C zal de dosering per supplement niet heel hoog zijn en kan het ook zo zijn dat je maar een kwart van een supplement hoeft in te nemen. Wanneer je acerola als losse vrucht eet of als sap drinkt, is het goed om de maximaal aanbevolen hoeveelheid vitamine C in het achterhoofd te houden. Dit ligt tussen de 75 en 85 mg per dag. 

acerolapoeder_2

Acerolapoeder

acerolatabletten

Acerolatabletten

acerolathee

Acerolathee

acerolashots

Acerolashots

Tot slot: geniet met mate 

Acerola is een heerlijk vruchtje dat je meestal alleen op reis tegenkomt. Het is een uitstekende bron van vitamine C, met de hoogste hoeveelheid per 100 gram. Gelukkig kunnen we profiteren van de voordelen van acerola door het gebruik van supplementen of poeders als een handige bron van vitamine C. Geniet wel met mate, want te veel vitamine C kan ook ongemakken veroorzaken. 

Bronnen

1. Ch. Manogna, Asish Bhaumik, T. Haritha, SK. Nasreen, M. Sucharitha, M. Uttara. International Journal of Chemical Studies 2016; 4(3): 17-21, geraadpleegd via https://www.healthline.com/health/food-nutrition/acerola-cherry

2. Asenjo CF, Freire DGAR. The high ascorbic acid content of the West Indian cherry, geraadpleegd via https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC6098779/

3. Bommer and Barbosa, The impact of breeding on food production with warm climates of Brazil, geraadpleegd via https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC6098779/

4. Delva and Schneider, Antioxidant activity and antimicrobial properties of phenolic extracts from acerola fruit, geraadpleegd via https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC6098779/

5. USDA, National Nutrient Database for Standard Reference

6. Delva and Schneider, Acerola: production, postharvest handling, nutrition and biological activity, geraadpleegd via https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC6098779/

7. Matta VM, Moretti RH, Cabral LMC, Microfiltration and reverse osmosis for clarification and concentration of acerola juice, geraadpleegd via https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC6098779/

8. Adrian White, What is acerola cherry? Geraadpleegd via https://www.healthline.com/health/food-nutrition/acerola-che

 

Gerelateerde artikelen

  • Bancontact
  • MasterCard
  • Visa
  • AmericanExpress
  • IDeal
  • Instagram
  • Facebook
© 2024 Holland & Barrett N.V. BTW-nummer BE 0455.192.888, Amerikalei 164, 2000 Antwerpen.
+32 9 2822968 | klantenservice@hollandandbarrett.com