Close
wat is clean beauty

Wat is clean beauty?

11 May 2022 • 1 minuten

Veel van de producten die we op dagelijks gebruiken, bevatten synthetische en chemische ingrediënten, maar waarom eigenlijk? De natuur biedt veel natuurlijke alternatieven die net zo goed werken, maar veel beter zijn voor je huid en het milieu. Onder Clean Beauty verstaan we producten met natuurlijke oorsprong, die vrij zijn van synthetische en chemische ingrediënten die als ‘schadelijk’ worden gezien.

Laatste update: 03 mei 2022.

De voordelen van Clean Beauty

1. Clean Beauty bevat geen irriterende stoffen voor de huid

Als het over irriterende stoffen voor de huid gaat, wordt er vaak over SLS en SLES gesproken. Dit is wat deze termen precies betekenen en wat ze doen met onze huid: 

  • SLS: Sodium lauryl sulphate, of SLS, staat er om bekend de huid te irriteren, met jeuk en een brandend gevoel als resultaat. SLS is een surfactant, wat staat voor surface activeagents. Ze worden ook wel ‘detergenten’ genoemd. Eigenlijk zijn het dus gewoon wasmiddelen, want ze verwijderen vuil en vet. Ook zorgt het ervoor dat je douchegel, shampoo of zeep lekker schuimt. Het zijn echter stoffen die de huid flink kunnen irriteren. Gelukkig bestaat er ook een natuurlijk alternatief dat verkregen wordt uit suiker: glucosiden. Glucosiden zijn net zo schuimend, maar milder voor de huid.
  • SLES: Naast sodium lauryl sulfaat bestaat er ook zoiets als sodium laureth sulphate, ofwel SLES. Veel mensen verwarren sodium lauryl sulphate met sodium laureth sulphate (SLS). Sodium laureth sulphate is net als sodium lauryl sulphate een surfactant, met dat verschil dat het veel minder irriterend werkt. Ook deze stof wordt aan producten toegevoegd om ze te laten schuimen. Toch moet je met een gevoelige huid uitkijken voor Sodium Laureth Sulphate. Of het je huid daadwerkelijk irriteert, hangt erg af van de concentratie die in het product zit en of er terugvettende oliën aan het product toegevoegd zijn.

2. Clean Beauty bevat geen microplastics

Microplastics is een verzamelnaam voor diverse kleine plasticdeeltjes die in de natuur terecht komen. Dit komt grotendeels door de afbraak van grote stukken plastic tot kleine plasticdeeltjes. De microplastics waar wij het over hebben, zijn kleine machinaal geproduceerde plastic bolletjes. Deze bolletjes kunnen in cosmetica gebruikt worden voor het scrubeffect.

Er zijn 2 redenen waarom microplastics worden gebruikt in cosmetische producten: enerzijds is het goedkoop en eenvoudig te produceren, anderzijds zorgt het voor stabiliteit in de producten.

Microplastics zijn niet of nauwelijks met het blote oog te zien en komen via het doucheputje in het rioolstelsel terecht. Rioolwaterzuiveringsinstallaties kunnen deze microplastics niet uit het afvalwater filteren, wat de vorrnaamste reden is waarom deze plasticdeeltjes bijdragen aan de plastic soup. Vissen en andere zeedieren krijgen deze microplastics binnen, waardoor ze uiteindelijk via ons bord weer in onze maag belanden.

Op de ingrediëntenlijst van een product vind je onder andere de namen polyethyleenpolypropyleen en nylon-12 terug als er microplastics in verwerkt zijn. Gelukkig bestaan er al veel natuurlijke alternatieven zoals zeezout, suiker of vermalen bamboestengels. Ook worden er steeds meer nieuwe alternatieven ontwikkeld.

3. Clean Beauty bevat geen parabenen

Veel huidverzorgingsproducten bevatten parabenen. Parabenen zijn een chemische samenstelling van parahydroxybenzoëzuur en worden al meer dan 80 jaar als conserveermiddel gebruik. Dit vergroot de houdbaarheid van producten als shampoo, deodorant, vochtinbrengende crème en mascara en doodt bacteriën die binnen het product proberen te groeien.

Zijn parabenen gevaarlijk?

Cosmetische producten bevatten parabenen in een concentratie van ongeveer 0,3% tot 1%. In 2004 suggereerde de Britse wetenschapper Philippa Darbre in een onderzoek dat het gebruik van parabenen in verband kon worden gebracht met borstkanker, wat destijds veel commotie veroorzaakte.

Hoewel de Britse Cosmetics, Toiletries and Perfumery Association vervolgens verklaarde dat verzorgingsproducten met parabenen veilig gebruikt kunnen worden, hebben steeds meer mensen hun bedenkingen bij het gebruik van verzorgingsproducten met parabenen.  Zo heeft de Deense regering bijvoorbeeld het gebruik van twee soorten parabenen verboden in verzorgingsproducten voor jonge kinderen.

Natuurlijk is het een geheel eigen keuze of je verzorgingsproducten koopt die parabenen bevatten. De afgelopen jaren is de vraag naar cosmetische en huidverzorgingsproducten die deze ingrediënten niet bevatten, echter steeds groter geworden. Ook bij Holland & Barrett vinden we het belangrijk om een natuurlijk alternatief aan te bieden. Daarom zijn al onze verzorgingsproducten vrij van deze ingrediënten.

Hoe kan ik zien of een product ‘clean’ is?

Net als bij voeding is het bij natuurlijke beautyproducten belangrijk om het etiket te lezen. Ontcijfer het etiket door te letten op de volgende termen: SLS wordt in een ingrediëntenlijst vaak sodium lauryl sulfate (sulfaat), lauryl sodium sulphate of sodium dodecyl sulphate genoemd. Als het product niet voorzien is van een ‘vrij van parabenen’-sticker, lees dan de kleine lettertjes en zoek naar woorden die eindigen op paraben/parabeen: methylparabenethylparabenbutylparaben.

Geen zin om kleine lettertjes te lezen? Shop dan onze natuurlijke verzorgingsproducten die gegarandeerd vrij zijn van SLS, parabenen en microplastics.

  • Bancontact
  • MasterCard
  • Visa
  • AmericanExpress
  • IDeal
  • Instagram
  • Facebook
© 2023 Holland & Barrett N.V. BTW-nummer BE 0455.192.888, Amerikalei 164, 2000 Antwerpen.
+32 9 2822968 | klantenservice@hollandandbarrett.com