Close
luieruitslag

Heeft jouw baby luieruitslag? Dit is wat je ertegen kan doen

17 Nov 2022 • 1 minuten

Zien de billetjes van jouw baby er rood en pijnlijk uit? Dan heeft jouw kleintje waarschijnlijk last van luieruitslag. Luieruitslag komt bijna bij elke baby wel eens voor en is niets om je ernstig zorgen over te maken. Omdat je baby er wel veel ongemakken van kan ondervinden, is het goed om luieruitslag zo snel mogelijk aan te pakken. Dit zijn onze tips om luieruitslag bij je baby te behandelen. 

Wat is luieruitslag?

Wat is luieruitslag?

Luieruitslag, ook wel luierdermatitis of luiereczeem genoemd, is het fenomeen waarbij de huid onder de luier er rood en pijnlijk uitziet. Luieruitslag komt vaak vanaf de geboorte al voor en bijna iedere baby heeft hier wel een keer last van. Het is zeker niet iets om je zorgen over te maken, maar kan voor de baby wel ontzettend vervelend zijn. Het kan namelijk jeuk en pijn veroorzaken, waardoor jouw baby vaker kan huilen. Gelukkig kan je er ook relatief snel en eenvoudig iets aan doen. 

Wat zijn de oorzaken van luieruitslag?

Luieruitslag bij baby's wordt veroorzaakt door een verhoogde zuurtegraad op de huid onder de luier. Dit komt door de ontlasting en urine in de luier. Als je weet dat een baby gemiddeld zo’n 15 keer per dag plast en minstens 1 keer per dag ontlasting heeft, dan is het geen verrassing dat dit een impact heeft op de huid. Luieruitslag komt ook vaak voor bij het doorkomen van de tandjes. Dat komt omdat de ontlasting dan zuurder en dunner wordt, wat de kans op luieruitslag nog groter maakt. Ook wanneer baby’s een prikje/vaccinatie gekregen hebben, kan luieruitslag vaker voorkomen. 

Hoe langer de babyhuid in contact komt met de ontlasting, hoe groter de kans dat luieruitslag blaasjes en bultjes veroorzaakt. Ook worden luieruitslag en schimmel vaak in één adem genoemd. Een schimmelinfectie op de billetjes is vaak het gevolg van ernstige, onbehandelde luieruitslag.

Wat zijn de symptomen van luieruitslag?

Rode en pijnlijke billetjes, maar ook jeuk, zijn de meest voorkomende symptomen van ‘gewone’ luieruitslag. Dit alles zorgt ervoor dat een baby vaker huilt. Als de luieruitslag niet op tijd wordt behandeld, kan er ook een schimmelinfectie of candida-infectie (Candida albicans) bijkomen. Dit zorgt vaak voor schilfertjes en rode bultjes. 

Zo’n candida-infectie kan bij kinderen jonger dan zes weken ook spruw veroorzaken. Het grote verschil tussen luieruitslag en spruw is dat spruw ook witte vlekjes op de wangen en de tong kan veroorzaken. Net als luieruitslag is ook spruw geen reden tot paniek en gaat het vaak vanzelf weer over. Als dat niet het geval is, neem dan contact op met de huisarts. 

Hoe kan je luieruitslag voorkomen? 7 tips

Onder het motto ‘voorkomen is beter dan genezen’, kan je een paar dingen doen om preventief luieruitslag bij je baby te vermijden: 

  1. Kies voor luiers van goede kwaliteit die goed absorberen en de billetjes van jouw baby zo lang mogelijk droog houden. Zorg er ook voor dat de luier van zacht materiaal is gemaakt. 
  2. Verschoon regelmatig de luier van je kindje. De luier om de 2 tot 3 uur en na elke voedingsbeurt controleren, is een goede richtlijn. Gemiddeld zal je de luier van je kleintje zo’n 8 keer per dag moeten vernieuwen. 
  3. Heeft jouw kindje last van diarree? Omdat diarree vaak een hogere zuurtegraad heeft dan vaste ontlasting, doe je er goed aan om de luier nog vaker te verschonen.
  4. Gebruik tijdens het verschonen doekjes met natuurlijke ingrediënten. Producten met parfums kunnen de billen namelijk extra irriteren. Kies voor ongeparfumeerde babydoekjes of gebruik een washandje met lauw water om de billetjes schoon te maken. Wrijf zeker niet te hard, maar zorg er wel voor dat de billen goed schoon zijn. 
  5. Gebruik een babyzalf die de huid beschermt tegen de inwerking van urine en ontlasting. Kies bijvoorbeeld voor Holland & Barrett Baby Luiercrème, Weleda Calendula Billenbalsem, Urtekram ZinkzalfNaïf Diaper Cream of E'lifexir Baby care luierzalf. De Tuinen Calendula Balsem is met z’n ondersteunende en herstellende eigenschappen ook een goede optie. 
  6. Laat de billetjes na het schoonmaken en het insmeren met zalf eerst goed drogen alvorens je een nieuwe luier aantrekt.
  7. Span de luier niet te strak aan. 

Wat te doen bij luieruitslag?

Bovenstaande tips ter preventie van luieruitslag zijn ook heel effectief ter behandeling van een baby die al luieruitslag heeft. De luier regelmatig verschonen, de huid goed reinigen met ongeparfumeerde babydoekjes en de billetjes met een natuurlijke zalf behandelen, zullen vaak snel verlichting voor jouw baby bieden. Als luieruitslag voor lange tijd aanhoudt en maar niet lijkt te genezen, is het goed om naar de huisarts te gaan.

Onze hulpmiddelen ter ondersteuning bij luieruitslag

  • Bancontact
  • MasterCard
  • Visa
  • AmericanExpress
  • IDeal
  • Instagram
  • Facebook
© 2024 Holland & Barrett N.V. BTW-nummer BE 0455.192.888, Amerikalei 164, 2000 Antwerpen.
+32 9 2822968 | klantenservice@hollandandbarrett.com