Close
Hooikoorts

Hooikoortssymptomen herkennen en behandelen

19 Apr 2023 • 2 minuten

Heb jij in de lente- en zomermaanden snel last van een verstopte neus of niesbuien? En worden deze klachten erger als je bijvoorbeeld in het gras gaat picknicken of in het bos gaat wandelen? Dan kan het zijn dat je hooikoorts hebt. Lees hier wat hooikoorts is, wat de symptomen zijn en hoe je het kan behandelen.

Wat is hooikoorts?

Wat is hooikoorts?

Hooikoorts is een allergie voor het stuifmeel van bomen, planten of grassen. De allergische reactie kan voor oog- en neusklachten zorgen. Een ander woord voor hooikoorts is pollen allergie. De medische term voor deze allergie is allergische rhinitis. 

Misschien vraag je je af waar de naam hooikoorts vandaan komt. Je bent immers niet allergisch voor hooi en je krijgt ook geen koorts. De verklaring voor deze naam ligt in het seizoen waarin de meeste mensen hooikoorts krijgen: van april tot en met juni. Dan wordt het gras gemaaid en gehooid. In die periode komen er veel graspollen in de lucht. Door bepaalde struiken en gewassen die vroeg tot bloei komen, kan je trouwens ook in de winter hooikoorts krijgen.

Hoe krijg je hooikoorts?

Hoe krijg je hooikoorts?

Veel mensen komen, vooral in de bloeiperiode, in aanraking met pollen. Met name op droge, winderige dagen circuleren er veel pollen in de lucht. Bij sommige mensen kan dat een allergische reactie oproepen. Dit komt omdat het immuunsysteem van sommige mensen sterker op de pollen reageert. In dat geval maakt het lichaam meer histamine aan. Als de histamine in je lichaam boven een bepaalde waarde komt, kun je last krijgen van klachten. Die lopende neus wordt dus veroorzaakt door de histamine, in reactie op de pollen.

De ene persoon heeft meer last van pollen dan de ander. Dat heeft grotendeels te maken met genetische aanleg. Als (een van) je ouders een allergie voor huisstofmijt, katten of pollen heeft, dan is de kans groter dat jij het ook krijgt. Andere oorzaken van hooikoorts worden nog onderzocht.

Wist je dat?

Hooikoorts

Hooikoortsklachten het hevigst zijn bij jongvolwassenen, maar afnemen naarmate je ouder wordt.

Hooikoorts

Een op de vijf Nederlanders hooikoorts heeft, met lichte tot ernstige klachten.

Pollenradar

Je de dagelijkse hoeveelheid pollen in de lucht kunt zien aan de hand van een pollenradar.

Wat zijn de meest voorkomende hooikoortssymptomen?

Wat zijn de meest voorkomende hooikoortssymptomen?

De meest voorkomende hooikoortssymptomen zijn jeukende, tranende en branderige ogen. Daarnaast hebben veel mensen last van een lopende neus of veelvuldig niezen. Andere veelgehoorde klachten zijn hoesten en vermoeidheid. Sommige mensen met hooikoorts voelen zich benauwd en hebben een piepende ademhaling. 


De symptomen van hooikoorts zijn gedeeltelijk vergelijkbaar met die van een verkoudheid, maar het verschil tussen hooikoorts en een verkoudheid is dat hooikoorts seizoensgebonden is. Hooikoorts hangt samen met het pollenseizoen, dus duren die klachten gemiddeld 3 tot 4 maanden, terwijl een verkoudheid van veel kortere duur is. Je krijgt de symptomen alleen als je in aanraking komt met pollen in de lucht. Een verkoudheid krijg je door een virus. In tegenstelling tot een verkoudheid of griepje, is hooikoorts niet besmettelijk. Een ander verschil tussen hooikoorts en verkoudheid is het snot. Bij hooikoorts loopt het snot als water je neus uit, terwijl het bij een verkoudheid vaak een dikkere substantie is. Tot slot herken je een verkoudheid aan de keelpijn, die hebben de meeste hooikoortspatiënten niet.

Hoe weet je of je hooikoorts hebt?

Hooikoorts herken je vooral aan de symptomen. Heb je last van bovenstaande symptomen? Dan is de kans groot dat je hooikoorts hebt, zeker als je vooral van april tot en met juni last hebt van deze symptomen. Heb je nog nooit eerder last gehad van hooikoorts? Dan wil dat niet zeggen dat je het niet ‘plots’ kan krijgen. Een hooikoortsallergie kan je immers op ieder moment ontwikkelen. 

Wat te doen tegen hooikoortsklachten?

Wat te doen tegen hooikoortsklachten?

Hooikoortsklachten kun je goed behandelen met zelfzorgproducten. Speciaal tegen hooikoorts bieden wij verschillende hooikoortsproducten aan. Zo zijn Sanias Cetirizine tabletten bestemd voor de verlichting van neus- en oogklachten die verband houden met seizoensgebonden en niet-seizoensgebonden allergische rhinitis en voor chronische netelroos. Loratadine Sanias tabletten zijn te gebruiken bij de verlichting van de symptomen van allergie, zoals niezen, loopneus en jeukende brandende ogen als gevolg van hooikoorts. Ook A.Vogel Pollinosan Hooikoorts Oogdruppels en A.Vogel Pollinosan Hooikoorts Neusspray kunnen helpen met het verlichten van de hooikoorts symptomen.

Hooikoortstabletten

Hooikoortstabletten

Een hooikoortstablet neem je in met water. In het tablet zit antihistamine, dat remt de aanmaak van histamine, het stofje dat de allergische reactie veroorzaakt. Hierdoor verminderen de hooikoortsklachten.

Hooikoorts Oogdruppels

Oogdruppels

Oogdruppels voor hooikoorts geven snelle verkoeling bij rode, branderige en jeukende ogen. Ook leggen de druppels een traanfilm over het oog, waardoor het stuifmeel minder makkelijk in de ogen komt.

Hooikoorts neusspray

Neusspray

Een hooikoorts neusspray is een homeopathisch middel tegen neusklachten. Veel mensen gebruiken dit product om hooikoortsklachten te voorkomen en te verminderen.

Overige tips bij hooikoorts

Het voorkomen van klachten is beter dan genezen. Dat geldt natuurlijk ook voor hooikoorts. Er zijn veel dingen die je kunt doen om hooikoortsklachten te voorkomen. Ook zijn er dingen die je beter niet kunt doen als je hooikoorts hebt. Hieronder zetten we de beste hooikoorts tips op een rij: 

Do's bij hooikoorts: 

  • Houd de pollenradar in de gaten. Op de pollenradar zie je hoeveel pollen er in jouw regio in de lucht zijn.
  • Draag een zonnebril als je buiten bent. Dan komen de pollen minder snel in je ogen. Hoe dichter de zonnebril op je huid zit, hoe beter.
  • Douch nadat je buiten bent geweest. Zo was je alle pollen uit je haar en uit je lichaam. Het beste kun je je kleding ook gelijk wassen.
  • Smeer vaseline rond je neusgaten, dan blijven de pollen aan je neus kleven. Dat is beter dan dat ze in je neus of ogen komen.
  • Draag elke dag schone kleren. Pollen blijven namelijk aan je kleding kleven en zolang ze daarop zitten, kun je klachten krijgen.
  • Ga naar het strand. In de kuststreek zijn er dankzij de zeebries veel minder pollen dan in het binnenland.
  • Uit maar liefst 23 onderzoeken met honderden deelnemers bleek dat hooikoortspatiënten er voordeel uithalen om yoghurt te eten. Om te weten waarom dat precies zo is, is er nog extra onderzoek nodig, maar vermoeidelijk hebben de probiotica in yoghurt er iets mee te maken.    

Dont's bij hooikoorts: 

  • Naar buiten gaan als er veel pollen in de lucht zijn. Hoe meer pollen er in de lucht zijn, hoe groter de kans op hooikoortsklachten.
  • In de lenteperiode naar het bos of naar de weilanden gaan. Een groot deel van de pollen komt van bomen en grassen.
  • Haarspray of haargel gebruiken. Zo voorkom je dat de pollen in je haar blijven zitten en dat je deze mee naar binnen neemt.  
  • Ramen de hele dag openzetten. Als de ramen openstaan, kunnen de pollen gemakkelijk naar binnen waaien.
  • Verse bloemen in huis halen. Verse bloemen bevatten stuifmeel, en dat kan hooikoortsklachten veroorzaken.
  • Alcohol drinken. Alcohol kan de symptomen van luchtwegenallergieën erger maken. Dit komt omdat alcohol zich bindt aan bepaalde stofjes in de luchtwegen. 

Medisch advies bij hooikoorts

Medisch advies bij hooikoorts

Vaak kun je hooikoorts zelf behandelen, maar soms is het beter om medisch advies te vragen. Bijvoorbeeld als je zwanger bent, epilepsie hebt of problemen ervaart met je lever of nieren. Gelukkig is er bijna altijd wel een oplossing om je hooikoortsklachten te verminderen!

  • Bancontact
  • MasterCard
  • Visa
  • AmericanExpress
  • IDeal
  • Instagram
  • Facebook
© 2024 Holland & Barrett N.V. BTW-nummer BE 0455.192.888, Amerikalei 164, 2000 Antwerpen.
+32 9 2822968 | klantenservice@hollandandbarrett.com