Close
vegan tompouce

Vegan tompouce

08 Mar 2023 • 3 minuten

Koningsdag staat gelijk aan tompouce! Elk jaar op Koningsdag worden we weer overladen met oranje tompouces. Maar wat als je vegan bent? 

Met ons vegan tompouce recept maak je nu zelf gemakkelijk vegan tompouces! Voor dit recept gebruiken we plantaardige slagroom en sinaasappelsap in combinatie met kurkuma om de oranje kleur te krijgen. 

Vegan
Lactosevrij
Gemiddeld
Serves 4 tompouces (voedingswaarde per tompouce)
Bereidingstijd: 35 minuten
Kooktijd: 15 minuten
Totale tijd: 50 minuten
Voedingswaarde: per portie

Calorieën

290kcal

Eiwitten

4g

Vetten

14g

Waarvan verzadigd

3g

Vezels

1g

Koolhydraten

37g

Suiker

24g

Zout

1g

Ingrediënten

  • Diepvries bladerdeeg, 4 plakken (variant zonder roomboter)

  • Plantaardige slagroom

  • Voor het glazuur:

  • Voor de custard:

Methode

1

Pak een kom en meng 120 ml plantaardige melk en het maiszetmeel. Zet apart.

2

Voeg in een kleine kookpan de overige melk met de suiker toe. Verhit op middelhoog vuur. Laat op het vuur staan tot het suddert en er kleine belletjes verschijnen.

3

Voeg het melk-zetmeel mengsel toe. Verlaag naar middel vuur. Roer rustig met een lepel door tot het mengsel is ingedikt. Dit duurt een paar minuten.

4

Haal van het vuur en voeg de vanille extract, kurkuma en de boter toe. Meng het goed door. Voeg eventueel wat agar agar toe zodat de custard wat steviger wordt. Laat dit 20 minuten afkoelen.

Tip: leg een stuk vershoudfolie over de pan en zorg ervoor dat het plastic de custard raakt. Hierdoor ontstaat er geen ‘vel’ op de custard.

5

Zet het pannetje, nadat deze afgekoeld is, in de koelkast voor minstens een uur. Daarna kun je het gebruiken.

Tijdens het afkoelen van de custard kun je alvast het bladerdeeg uit de vriezer halen om te ontdooien.

6

Maak in de tussentijd het glazuur. 
Meng het poedersuiker, sinaasappelsap en kurkuma in een steelpannetje. Verwarm dit op laag vuur. Roer regelmatig door tot je een stroperige substantie krijgt.

7

Tijd om het bladerdeeg voor te bereiden! Haal het bladerdeeg uit de verpakking. Laat dit volledig ontdooien op de met bakpapier beklede bakplaat.

8

Nadat het bladerdeeg is ontdooid, kneed het deeg tot een bal. Bestuif het aanrecht met bloem en rol het deeg uit tot een dunne plak.

9

Prik zoveel mogelijk gaatjes in het deeg. Laat het daarna 30 minuten rusten.

10

Verwarm ondertussen de oven voor op 210 graden.

11

Schuif het bladerdeeg voor zo’n 15 minuten in de oven, tot het een mooie goudbruine kleur heeft.

12

Laat het bladerdeeg volledig afkoelen. Snijd het deeg daarna met een scherp mes in rechthoekige stukken (zo groot als jij de tompoucen wilt).

13

Nu kunnen we de tompouce samen gaan stellen! 

Verdeel op één plak bladerdeeg de custard. Leg daar de tweede plak bladerdeeg bovenop. Druk het een beetje aan.

14

Verdeel het glazuur over de bovenste plak. Dit gaat het beste met een kwastje of glaceermes.

15

Laat dit 20 minuten opdrogen.

16

Maak af met een strook plantaardige slagroom.

Eet smakelijk!

quirine-smit

Quirine Smit

Auteur

Vegan receptontwikkelaar & blogger

Vegan lifestyle blogger & receptontwikkelaar

Quirine is ruim zeven jaar veganist en via haar blog The Vegan Effect en Instagram @quirinesmit deelt zij alles over deze levensstijl. 

Via haar platform laat ze je graag zien hoe leuk, lekker en toegankelijk de veganistische levensstijl is. Daarnaast deelt ze ook tips & inspiratie rondom plantaardig eten voor kindjes.

  • Bancontact
  • MasterCard
  • Visa
  • AmericanExpress
  • IDeal
  • Instagram
  • Facebook
© 2024 Holland & Barrett N.V. BTW-nummer BE 0455.192.888, Amerikalei 164, 2000 Antwerpen.
+32 9 2822968 | klantenservice@hollandandbarrett.com